Inboedel en huis bij dezelfde verzekeraar verzekeren
Het is verstandig om het huis en de inboedel bij dezelfde verzekeraar te verzekeren. Dit geeft namelijk overzicht en voorkomt onduidelijkheden. De verschillende risico’s bij verschillende verzekeraars onderbrengen, zal er in de praktijk er niet toe lijden dat bepaalde zaken onverzekerd zijn, maar er kan wel verwarring ontstaan.
Bij een inbraakschade en een brandschade, moeten er vaak uit twee verschillende polissen een uitkering worden verricht. Voor de schade aan het huis zelf en alles wat hier aan vastgenageld zit, moet de opstalverzekering worden aangesproken. Voor de zaken die niet vastgenageld zitten aan het huis, moet de inboedelverzekering worden aangesproken.
Om verwarring te voorkomen, is het handig om beide risico’s bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Op deze manier krijgt u namelijk nooit de discussie waar de schadeclaim moet komen te leggen.
Wat valt er onder de inboedelverzekering?
Kort samengevat is inboedel alles wat in huis staat en wat niet vastgenageld zit aan het huis. Het valt onder inboedel als het te verwijderen is uit het huis zonder sloop- en breekwerk. Dit kunnen wij eenvoudig verduidelijken door een parketvloer als voorbeeld te nemen. Zolang het een zwevende vloer is, valt het onder de inboedel. Indien het vastgenageld zit aan het huis, valt het onder de opstalverzekering.
Wat valt er onder de opstalverzekering?
Onder de opstalverzekering valt het huis en alles wat er aan vastgenageld zit. Voorbeelden hiervan zijn de keuken en een vastgelijmde vloer. Dit zijn onderdelen van het huis die niet te verwijderen zijn zonder breekwerk. Bij een inbraak moet de schade aan de woning worden geclaimd bij de opstalverzekeraar en de ontbrekende zaken (die niet vastgenageld zaten), moeten geclaimd worden op de inboedelverzekering.
Wat gebeurt er als er op beide polissen geclaimd moet worden, terwijl deze bij verschillende verzekeraars lopen?
Als verzekerde kunt u gewoon één van de twee verzekeraar aanspreken voor de totale schade. De delen die geclaimd moeten worden op de andere polissen, kunnen eenvoudig doorgezet worden naar de juiste verzekeraar.
Bij één verzekeraar alles onderbrengen
U kunt veel vraagstukken voorkomen, door gewoon alles te verzekeren bij één verzekeraar. Dit biedt tevens als voordeel dat er vaak een pakketkorting wordt verstrekt bij het onderbrengen van meerdere verzekeringen. Een groot nadeel kan zijn, dat u mogelijk teveel moet betalen, ondanks de kortingen. Door voor iedere polis afzonderlijk de beste en goedkoopste polis te kiezen kunt u verzekeringen sluiten die beter bij uw situatie passen, tegen een betere prijs.
Voordelen bij het afsluiten van de inboedel- en de opstalverzekering bij één verzekeraar
Naast de eventuele korting, biedt een combinatie van deze twee polissen ook het voordeel dat ze beter op elkaar afsluiten. De dekking van alle inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen bij de diverse verzekeraars, komen vrijwel overeen. Toch zitten er kleine verschillen in de dekking. Door deze polissen bij verschillende verzekeraars onder te brengen, loopt u het risico dat er toch hiaten zitten in de combinatie van de polissen. Daarnaast hebt u bij een schade slechts te maken met één verzekeraar.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is lijfrenteverzekering?Wat is een lijfrenteverzekering? Met een lijfrenteverzekering kunt u aanvullend pensioen opbouwen. De premie of de uitke…