Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?
Welke schades zijn verzekerd op de inboedelverzekering en welke zijn uitgesloten? Vooral wat betreft de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en de inboedelverzekering bestaat er vaak verwarring om wat wel en wat niet verzekerd is op de polis. In dit artikel zullen een aantal misverstanden worden rechtgezet.
De inboedelverzekering dekt schade aan uw huisraad door bijvoorbeeld storm, waterschade, diefstal en brand. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die is ontstaan door de verantwoordelijkheid van de verzekerde. Indien u schade aan uw eigen goederen aanricht, bestaat hiervoor geen dekking. U kunt uzelf namelijk niet aansprakelijk stellen voor uw eigen schade. Dit geldt ook voor schade door overige gezinsleden. Hieronder treft u een aantal veel voorkomende misverstanden aan.
Zoon of dochter maakt iets stuk – Gedekt op de inboedel- of de aansprakelijkheidsverzekering?
Kinderen zijn meeverzekerd op uw gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Indien ze schade veroorzaken aan uw bezittingen, is dat niet te claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Over het algemeen is er ook geen dekking op de inboedelverzekering, maar er is wel dekking als de oorzaak van de schade gedekt is volgens de polisvoorwaarden. Heeft uw jonge zoon of dochter bijvoorbeeld brand veroorzaakt door een kaars om te duwen dan is de gevolgschade gedekt op de inboedelverzekering. In het geval hij of zij een thermostaatkraan stuk maakt door deze de verkeerde kant op te draaien dan bestaat er geen dekking op de inboedelverzekering en uiteraard ook niet op de aansprakelijkheidsverzekering.
Verlies van mobiele telefoon
Voor een uit het huis gestolen mobiele telefoon bestaat er dekking op de inboedelverzekering. Bij het verliezen van de telefoon bestaat er geen dekking. Bij diefstal door een zakkenroller is geen te rechtvaardigen reden om een claim in te dienen op de inboedelverzekering. Bij een gewelddadige overval of bij een overval met bedreiging met geweld bestaat er wel dekking op de inboedelverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering en motorrijtuigen
U kunt niet claimen op de aansprakelijkheidsverzekering als u als bestuurder van een motorrijtuig schade aanricht aan andere weggebruikers of aan de auto waar u in rijdt. Bijvoorbeeld schade aanrichten als fietser aan een geparkeerd staande auto, valt weer wel onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering.
Beschadigingen aan uw huurhuis
Huurders moeten de spullen die vallen onder de noemer inboedel verzekeren. De verhuurder is verantwoordelijk voor het huis zelf. Schade aan de keuken moet bij de verhuurder geclaimd worden, want de keuken is vastgenageld aan het huis en valt dus onder de opstalverzekering van de verhuurder. Een vloer kan onder de inboedelverzekering en onder de opstalverzekering vallen. Een zwevende vloer valt onder de inboedelverzekering en een vastgenagelde vloer valt onder de opstalverzekering. De aan het huis vastgenagelde onderdelen van het huis zijn wel mee te verzekeren op de inboedelverzekering van de huurder. In de vorm van huurderbelang is bijvoorbeeld een door de huurder geplaatste keuken mee te verzekeren door de huurder.
Diefstal van bromfiets verzekerd op de inboedelverzekering? Wanneer wel en wanneer niet?
Een bromfiets is een motorrijtuig en daar moet verplicht een WA-verzekering voor worden afgesloten. De WA-verzekering dekt alleen schade aan derden. Diefstal van de bromfiets kan onder voorwaarden worden geclaimd op de inboedelverzekering. De bromfiets is verzekerd bij diefstal uit een schuurtje. Er moet in dat geval in de meeste gevallen wel sprake zijn van braakschade aan het schuurtje of garagebox. Onder voorwaarden is diefstal van de bromfiets zelfs verzekerd bij insluiping
(geen braaksporen). Een auto valt altijd buiten de dekking van de inboedelverzekering.