Afkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaft

Afkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaft In veel gevallen is de afkoop van lijfrente een dure zaak, maar toch is de afkoop van een lijfrentepolis iets voordeliger geworden. Dit komt doordat de minimumwaarderingsregel van de Belastingdienst voor de afkoop van lijfrente per 1 januari 2016 is afgeschaft. Hoe ziet de afkoop van lijfrente er in 2020 uit en hoeveel houdt u na belasting over?

Lijfrente afkopen

Wie een lijfrentepolis heeft zal deze misschien wel willen afkopen, maar als u eerder ook de premies voor de polis hebt afgetrokken in box 1 van de inkomstenbelasting kan het zijn dat u weinig overhoudt van het opgebouwde lijfrentekapitaal. U moet als de waarde van uw opgebouwde lijfrente hoger is dan 4.475 (2020), een revisierente betalen van 20% en dan betaalt u ook nog eens een progressief hoog belastingtarief over de economische waarde van uw lijfrentepolis. Tot slot is er een derde groot nadeel bij afkoop: door de minimumwaarderingsregel kan het gebeuren dat u over een hoger kapitaal belasting moet betalen dan de afkoopsom.

Wat is de minimumwaarderingsregel van de Belastingdienst?

Als u een lijfrente wilt afkopen, zal de bank of verzekeringsmaatschappij berekenen op hoeveel afkoopsom u recht hebt, de zogenaamde economische waarde van uw polis. In veel gevallen zal die economische waarde hoger zijn dan de premies die u betaald hebt en fiscaal hebt kunnen aftrekken in box 1, zeker als de lijfrentepolis al een tijdje loopt. Er zijn situaties denkbaar dat u eerder meer premies hebt afgetrokken bij uw aangifte inkomstenbelasting dan de polis nu waard blijkt te zijn. En dan treedt mogelijk de minimumwaarderingsregel van de fiscus in werking. De minimumwaarderingsregel houdt in dat als de afkoopsom lager is dan uw aftrek, u toch belasting moet betalen over tenminste het bedrag dat u hebt afgetrokken.

Afkoop lijfrente in 2020

Dus stel u hebt 10.000 euro aan premies afgetrokken voor uw koopsompolis en de afkoopsom is nu gelijk aan 6.000 euro, dan moet u toch het progressieve belastingtarief betalen over 10.000 euro en niet over 6.000 euro. Met een beetje pech houdt u dan na aftrek van de belasting en revisierente niets over of moet u zelfs bijbetalen. Na vele jaren vond ook de politiek dit wel erg ongelukkig en daarom is deze regel afgeschaft.

Afkoop lijfrente in 2020 gunstiger

Dat betekent dat de afkoop van een lijfrente wat gunstiger is geworden. Maar afkopen blijft in veel gevallen een dure zaak. Als u een hoog inkomen hebt betaalt u over de afkoopsom tenminste 69,5% belasting, dat is 49,5% inkomstenbelasting en nog eens 20% revisierente. Anders gezegd: u houdt maximaal maar 30,5% over, maar u kunt in ieder geval niet meer negatief uitkomen.

Kleine bedragen afkopen

Vooral als u een klein bedrag wilt afkopen in een jaar, kan het allemaal nog meevallen. Onder een bedrag van 4.475 in 2020 betaalt u over de afkoopsom geen revisierente. Het kan zijn dat u echt van de polis af wilt of dat u het geld hard nodig hebt voor andere zaken, want anders is het uitstellen van uw lijfrente misschien een betere optie dan het vervroegd afkopen. De rente is laag waardoor ook een uitkering relatief laag zal zijn. Wie vertrouwt op een wat hogere rente in de toekomst, probeert de uitbetaling van zijn lijfrentepolis uit te stellen in plaats van af te kopen. Vraag uw verzekeraar of bank wel naar de regels, want u kunt de uitbetaling van uw lijfrente ook weer niet te lang uitstellen.
© 2016 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Revisierente  voorwaarden en hoogteRevisierente voorwaarden en hoogteDe revisierente van de Belastingdienst kan de afkoop van een lijfrenteverzekering, stamrecht of pensioenrecht een stuk d…
Met lijfrente hypotheek aflossenMet lijfrente hypotheek aflossenStel u hebt een lijfrente volgens het nieuwe regime die tot uitbetaling gaat komen, kunt u daarmee uw hypotheek vervroeg…
Pensioen in eigen beheer afkopen?Pensioen in eigen beheer afkopen?Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. U kunt wel uw opgebouwde pensioen laten uitkeren o…
Lijfrente berekening doet u onlineLijfrente berekening doet u onlineU kunt zelf online uw lijfrente berekenen. Stel uw lijfrente komt binnenkort vrij, dan wilt u ook weten hoeveel geld u n…

Betalingsverkeer in Nederland: hoe werkt dit nou precies?Betalingsverkeer in Nederland: hoe werkt dit nou precies?Iedereen zeurt erover. Waarom is mijn geld nog niet bijgeschreven bij de ontvanger, terwijl het er bij mij al lang is af…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.