Verzekering rechtstreeks sluiten bij de verzekeraar
Door de woekerpolis affaire zijn de verzekeraars en de tussenpersonen in opspraak geraakt. De beloningen die tussenpersonen in het verleden kregen waren hoog in vergelijking met het werk dat ze moesten verrichten voor het sluiten van de polis. De tussenpersonen kregen naast afsluitprovisie ook nog doorlopende provisie.
De bemiddelaars in verzekeringen en hypotheken hebben gouden tijden beleefd. De tussenpersonen hadden zelf invloed op de hoogte van hun inkomsten, door nieuwe polissen af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij die de hoogste provisie ging verstrekken. De verzekeraars probeerden elkaar af te troeven door nog hogere provisies te bieden.
Daarnaast kregen de bemiddelaars nog extra bonussen in het geval ze meerdere polissen binnen een bepaalde periode afsloten bij dezelfde verzekeraar.
Woekerpolis
Door de woekerpolis affaire is aan het licht gekomen dat verzekeraars in het verleden veel te hoge kosten hebben gerekend. Een groot deel van deze kosten ging op aan provisie voor de tussenpersoon. Dit speelde voor de levensverzekeringen en de beleggingsverzekeringen, maar de provisies voor de overige verzekeringen waren ook te hoog.
Provisie voor het afsluiten van verzekeringen en hypotheken
De tussenpersonen sloten levensverzekeringen en hypotheken af voor de afsluitprovisies. De schadeverzekeringen werden afgesloten voor de doorlopende provisie. De schadeverzekeringen kregen de tussenpersonen ook een afsluitprovisie voor, maar door de doorlopende provisie waren ze verzekerd van een redelijk vast inkomen. De provisiestructuur staat ter discussie. Er wordt voor gepleit om te kiezen voor een vaste vergoeding per uur bij een consult of een vast bedrag per jaar voor het beheren van de polissen.
Verzekeringen afsluiten bij de verzekeraar rechtstreeks
De verzekeraars die zich rechtstreeks tot de verzekerden richten, zijn direct writers. Voorbeelden van dergelijke verzekeraars zijn bijvoorbeeld: Centraal Beheer Achmea, FBTO en OHRA. Deze verzekeraars werken niet met bemiddelaars maar sluiten rechtstreeks polissen af. Na de kredietcrisis is het marktaandeel van deze verzekeraars toegenomen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er meer aanbieders de markt hebben betreden, maar ook doordat minder mensen verzekeringen afsluiten bij een tussenpersoon. Nieuwe aanbieders zijn bijvoorbeeld Allsecur, Ditzo en Inshared.
Voordelen van een verzekeraar zonder tussenpersoon?
Vooral voor de eenvoudige verzekeringen kunt u zeer goed terecht bij de direct writer. U kunt polissen afsluiten en beheren via het internet, maar u kunt ze natuurlijk ook bellen. Door lagere kosten hoeven zij minder hoge premies bij de klanten in rekening te brengen. U krijgt geen tussenpersoon over de vloer die weer aan het bezoekje probeert te verdienen. U laat ze komen voor een brandverzekering, maar ze proberen u gegarandeerd nog meer verzekeringen aan te smeren.
Een ander voordeel van deze verzekeraars is dat ze over het algemeen een zeer goede informatievoorziening bieden op het internet. De schaderegeling is vaak eenvoudig en geraffineerd geregeld.
Nadelen van een verzekeraar zonder tussenpersoon?
De direct writers hebben ook een paar nadelen. Bij het afsluiten bij complexere producten (zoals een hypotheek) mist u het persoonlijk contact. Hierdoor is de informatie die u krijgt minder compleet en is het lastig voor de adviseur om het aan u uit te leggen. Ze kunnen u niets laten zien en het advies geeft een minder betrouwbare indruk.
Een ander nadeel kan zijn dat u iemand mist die het voor u op kan nemen bij een schade. Door een schaderegeling te laten lopen via een tussenpersoon, hebt u iemand die uw belangen behartigd.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen