Woekerpolis, wat is de rol van de adviseur?

Woekerpolis, wat is de rol van de adviseur? De eigenaren van de beleggingsverzekeringen waar in het verleden teveel kosten in rekening zijn gebracht, zijn door de verzekeraars gecompenseerd. Dit ontslaat de adviseur niet van zijn verplichtingen. Bij het afsluiten van de beleggingsverzekeringen hebben de bemiddelaars hoge provisies ontvangen. Door de te hoge vergoedingen is het beloningssysteem voor tussenpersonen gewijzigd. Vanaf 2013 krijgt de bemiddelaar niet meer betaald door de verzekeraar, maar door de klant rechtstreeks. Op deze manier is het voor de klant inzichtelijk hoe hoog de kosten zijn van het advies. Het voordeel is de onderlinge concurrentie in tarieven, het nadeel is dat er bezuinigd gaat worden op de advieskosten. Om de lopende beleggingspolissen te herstellen, mag de tussenpersoon geen kosten in rekening brengen van de AFM.

Geen provisie ontvangen, wel arbeidsuren spenderen

Naast de verzekeraar heeft ook de tussenpersoon een zorgplicht richting de klant. Hierbij maakt het niet uit of de betreffende tussenpersoon in het verleden provisie heeft ontvangen voor de verzekering waar het over gaat. De zorgplicht rust namelijk ook op een overgenomen portefeuille . Het adviseren zonder hiervoor kosten in rekening mogen brengen, is een kostenpost voor de tussenpersonen. Ten eerste moeten ze arbeidsuren investeren en ten tweede kunnen ze te maken krijgen met een terugbetaling van een deel van het eerder ontvangen provisie. Indien klant kiest voor een adviseur die niet de tussenpersoon is van de polis, mag de adviseur van de AFM wel kosten in rekening brengen.

Wat kost een advies?

Er worden adviseurs geen tarieven opgelegd, ze moeten zelf de hoogte van de tarieven gaan bepalen. Door concurrentiestrijd moet het zelfregulerend zijn. Om als adviseur nog ingeschakeld te worden, moeten er redelijke tarieven in rekening worden gebracht. De prijzen zullen variëren tussen de €75 en €150 per uur. In het geval de concurrentiestrijd heftig is, zullen de uurtarieven verder kunnen zakken.

Beleggingsverzekering - Wat mag u van uw tussenpersoon verwachten?

Veel beleggingsverzekeringen zijn gesloten in betere tijden op de beurs. Met name de dip in 2008 tot en met 2012, heeft ervoor gezorgd dat de rendementen zwaar negatief zijn geworden. Daarnaast zijn er in het verleden te hoge kosten in rekening gebracht die de verzekeraars inmiddels gecompenseerd hebben. Ondanks dat blijft voor de meeste polishouders de waarde nog steeds onder het ingelegde bedrag. Een tussenpersoon kan dit niet herstellen, maar u mag wel verwachten dat u een advies krijgt wat u met de polis moet gaan doen.

Wat te doen met een voormalige woekerpolis?

Wat u het beste kunt doen met deze verzekering is volledig afhankelijk van uw eigen visie, doel en verwachtingen. De tussenpersoon kan benadrukken wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes, maar de klant moet zelf aangeven hoe de polis gewijzigd moet worden. De adviseur kan alleen bijsturen op basis van het doel met de verzekering. Een advies zou kunnen zijn om de maandelijkse inleg te verhogen om alsnog het beleggingsdoel te behalen, maar voor de klant moet wel duidelijk zijn wat de consequenties zijn.

De tussenpersoon moet bij het advies verder kijken dan alleen naar de polis. De beleggingen moeten bijvoorbeeld passen in het beleggingsprofiel van de klant. Ook moet er gekeken worden naar de volledige financiële positie van de verzekerde.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woekerpolis test: Heb ik een woekerpolis of niet?Wat is een woekerpolis? Is mijn koopsompolis, beleggingsverzekering of lijfrentepolis een woekerpolis of toch niet? En h…
De woekerpolis: een beleggingsverzekering die leeglooptDe woekerpolis: een beleggingsverzekering die leeglooptVeel mensen zijn er 'ingetuind'. De woekerpolis. Dit is de mediaterm voor een beleggingsverzekering waarbij de kosten ni…
Verzekering rechtstreeks sluiten bij de verzekeraarDoor de woekerpolis affaire zijn de verzekeraars en de tussenpersonen in opspraak geraakt. De beloningen die tussenperso…

Verschil tussen lijfrenteverzekering en sparenVerschil tussen lijfrenteverzekering en sparenU kunt op verschillende manieren vermogen opbouwen. Welke vorm van kapitaalopbouw u hiervoor het beste kunt gebruiken is…
Verzekeringen die een huiseigenaar moet afsluitenEen huiseigenaar is bij het kopen van het huis een verplichting aangegaan voor een periode dat kan oplopen tot dertig ja…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.