Wat gebeurt er als mijn auto niet verzekerd is?

Iedere auto die aan het verkeer deelneemt, moet verzekerd zijn. Op het moment dat een auto niet verzekerd is kan er een boete worden opgelegd voor het onverzekerd rijden. Het rijden in een onverzekerde auto kan grote gevolgen hebben. Op het moment dat u wordt aangehouden kunt u een boete krijgen van bijna vierhonderd euro. U hebt echter nog een veel groter probleem op het moment dat u een schade veroorzaakt. Normaal gesproken kan deze schade verhaald worden bij de verzekeraar, maar bij een onverzekerd voertuig is dit niet mogelijk. De gedupeerden kunnen in bepaalde gevallen dan aankloppen voor een vergoeding bij het Waarborgfonds. De schade moet dan terugbetaald worden door de eigenaar van de onverzekerde auto.

Onverzekerde motorrijtuigen

De controle of motorrijtuigen verzekerd zijn ligt bij de Rijksdienst voor het wegverkeer. In 2009 reden er 243.000 motorrijtuigen onverzekerd rond. In 68.000 gevallen ging het om brom- en snorfietsen en in 175.000 gevallen om andere motorrijtuigen. In het jaar 2008 heeft het Waarborgfonds Motorverkeer in totaal 9,5 miljoen euro moeten uitkeren in verband met schade door een onverzekerd motorrijtuig. In veel gevallen is er weinig tot niets te verhalen bij de veroorzaker van de schade. Kortom een autoverzekering kunt u niet zonder.

Controle verzekeringsplicht

De controle op de verzekeringsplicht ligt bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Op het moment dat er een overtreding is gesignaleerd volgt er een transactievoorstel die via de Officier van Justitie loopt. De controle op de verzekeringsplicht van auto’s is redelijk eenvoudig. Er worden kentekenbewijzen afgegeven bij een nieuwe auto. Zodra de auto een nieuwe eigenaar krijgt, moet de auto worden overgeschreven op de naam van de nieuwe eigenaar. Op deze manier is altijd bekend wie de eigenaar van de auto is. Deze gegevens kunnen ze vergelijken met de kentekens die verzekeraars in de boeken hebben.

Een afgegeven kenteken dat niet in de bestanden van de verzekeraars staat, is dus niet verzekerd. Doordat de eigenaar de auto wel op naam heeft moeten zetten, is het duidelijk wie de auto had moeten verzekeren.

Gevolgen van het niet verzekeren

Bij het veroorzaken van een schade met een onverzekerde auto, kunnen de gevolgen groot zijn. Indien er bijvoorbeeld letselschade is veroorzaakt kan dit grote consequenties hebben voor de veroorzaker. De materiële schade kan al eenvoudig oplopen in de duizenden euro’s, maar een letselschade kan financiële gevolgen hebben voor de eigenaar van de auto voor de rest van het leven. In het geval het slachtoffer bijvoorbeeld niet meer kan werken, kan er een forse claim worden neergelegd bij de veroorzaker.

Op welke condities moet ik de auto verzekeren?

De minimale dekking is de WA verzekering. Deze dekking dekt de financiële gevolgen van de wettelijk aansprakelijk van de eigenaar van de auto. U kunt uitgebreidere condities afsluiten bij een verzekeraar, maar dat is niet verplicht.

Wie is aansprakelijk, de bestuurder of de eigenaar van de auto?

De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van de auto. Hij of zij is ook verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder. Dit is alleen anders als de bestuurder de auto heeft meegenomen tegen de wil van de eigenaar van de auto. Een bestuurder die vooraf niet gevraagd heeft of hij de auto mag lenen, is niet zwaarwegend genoeg. Er moet al bijna sprake zijn van diefstal of joyriding om verhalen van de schade bij de bestuurder neer te leggen in plaats van de eigenaar van de auto.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringBoete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringOnverzekerd, geen verzekeringspapieren kunnen tonen? Als uw auto of motorvoertuig onverzekerd is in 2022 en u gaat toch…
Consequenties niet betalen autoverzekeringConsequenties niet betalen autoverzekeringWie een auto op naam heeft is verplicht om de auto te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Niet verzekeren…
Schade aan uw auto door een onbekende veroorzaaktSchade aan uw auto kan grote financiële gevolgen hebben. De premie voor de autoverzekering wordt sterk beïnvloed door he…
Verplichting een zorgverzekering afsluitenVerplichting een zorgverzekering afsluitenIn Nederland bestaat een verplichting om een zorgverzekering af te sluiten. Nederlanders die niet verzekerd zijn, hebben…

Een verzekering voor je paard: voor- en nadelenEen verzekering voor je paard: voor- en nadelenSteeds meer paardeneigenaren laten hun paard verzekeren tegen ziekte, diefstal of overlijden. Wat zijn de mogelijkheden,…
Autoverzekering: prijsverschil per postcodeAutoverzekering: prijsverschil per postcodeBij een autoverzekering wordt de premie berekend op basis van specifieke kenmerken van voertuig en bestuurder. Nieuw is…
Bronnen en referenties
  • http://www.autoverzekering.nl/
Reactie

A. Ghering, 15-03-2013
Geachte heer of mevrouw,

De volgende vraag heb ik aan u, op 27 september 2010 reed ik schade ik had de auto geleend van een bedrijf alleen bleek achteraf dat deze auto niet verzekerd was nu stuurt de waarborgfonds de rekening aan mij, de vraag is wie is er aansprakelijk het bedrijf waar het kenteken op staat dus eigenaar van het voertuig of ik zelf?

Ik heb op google gelezen dat de eigenaar verantwoordelijk is.

met vriendelijke groet,

A Ghering Reactie infoteur, 15-03-2013
De eigenaar van de auto is verplicht om de auto te verzekeren. Vreemd dat u de nota krijgt! Waarom moet u betalen volgens het waarborgfonds?

Juul (897 artikelen)
Laatste update: 11-06-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.