Opeens moet je een ander medicijn van de zorgverzekering

Opeens moet je een ander medicijn van de zorgverzekering Het gebeurt regelmatig dat mensen bij de apotheek opeens andere medicijnen krijgen voor een aandoening die ze al heel lang hebben. Wie het oude medicijn wil, moet in dat geval bijbetalen. Vaak snapt niemand dat. De vraag is dan ook waarom mensen opeens andere medicijnen krijgen of moeten bijbetalen voor hun medicijn terwijl dat voorheen niet hoefde. Het antwoord is dat dit met de zorgverzekeraar te maken heeft. Of te wel, de goedkoopste medicijnen worden ingekocht en gegeven aan de patiënt. Maar ook op andere zaken beknibbelt de zorgverzekeraar enorm zonder dat de patiënt dat weet. Denk je bijvoorbeeld dat je 20 keer naar de fysiotherapie mag omdat dit in je aanvullende verzekering zit? Reken er maar niet te veel op.

Zorgverzekeraar bepaalt welk medicijn wordt vergoed

Die zorgverzekeraar bepaalt welk medicijn wordt vergoed en welk niet. En is er weer een goedkoper medicijn met dezelfde werking te krijgen dan krijgt de patiënt dat middel. Het is dus best belangrijk om een zorgverzekeraar uit te zoeken die een beetje bij iemand past als het om medicijngebruik gaat.

Andere pil, maar volgens de apotheker dezelfde werking

Er zijn nogal wat pillen die dezelfde werking hebben, maar bestaan uit andere ingrediënten of andere vulmiddelen. Zij bepalen de prijs van zo’n medicijn. Zorgverzekeraars willen zo weinig mogelijk geld uitgeven aan medicijnen voor hun verzekerden en zijn dus altijd op zoek naar die goedkope pillen, poeders en drankjes met dezelfde werking. Voor mensen is dat echter heel ondoorzichtig. Eerst hebben ze pil P uit een blauw doosjes en weten ze precies hoe die eruit ziet, een maand later krijgen ze opeens een heel anders uitziende pil. En de apotheker zegt maar dat het medicijn hetzelfde is. Dat medicijn is niet hetzelfde, het wordt ook niet bij dezelfde fabriek of producent gemaakt, maar het werkt wel hetzelfde. Zij het dat soms bepaalde bijstoffen wel voor bijwerkingen kunnen zorgen.

Zorgverzekeraar vergoedt pil opeens niet meer

Iemand die chronisch ziek is en dus al jaren medicijnen slikt, kan zomaar op een dag bij de apotheek komen en dan een ander middel krijgen voor zijn aandoening De voorbeelden zijn er genoeg. Het antidepressiva seroxat bijvoorbeeld wordt vervangen door paroxetine, cholesterolverlagers door een middel dat heel anders heet dan het eerste middel. De reden waarom er een ander medicijn wordt gegeven is dat de zorgverzekeraar het oorspronkelijke middel niet meer vergoed. De apotheker krijgt in dat geval de opdracht om een ander middel te verstrekken. Wil de patiënt dat niet, dan moet hij zelf voor het oude middel betalen. En dat kan aardig in de papieren lopen.

Verschillende medicijnen slikken die steeds veranderen: in de war raken

Medicijngebruik werkt alleen als mensen de medicijnen op tijd innemen en volgens recept. Mensen die meerdere aandoeningen hebben, moeten soms op een dag vele pillen innemen. Het is voor hen dan ook heel verwarrend als de pil tegen hoge bloeddruk er opeens heel anders uitziet, maar ook de bloedverdunners en de vaatverwijders steeds wisselen. Toch lijkt daar niet tegen te doen. De zorgverzekeraars beslissen namelijk. Het enige wat helpt is per dag de medicijnen per ochtend, middag en avond uit te zetten voor een week in een speciale medicijnendoos. Maar lastig is het wel.

Website die uitleg geeft over medicijnenvergoedingenl

Omdat zorgverzekeraars allemaal ander beleid hanteren over het vergoeden van medicijnen is er een website in de lucht die daar duidelijkheid over schept. Medicijnkosten.nl waarop de prijzen van medicatie zijn genoemd is handig in het gebruik.

Het bepalen van een zorgverzekering aan de hand van medicijngebruik

Veel mensen laten hun keuze voor een zorgverzekeraar afhangen van de premie die ze moeten betalen. Net zo belangrijk is wat er wordt vergoed. En dus ook welke medicijnen worden opgenomen in zo’n zorgverzekering. Het vergelijken van de verzekeringen onderling is vanzelfsprekend van groot belang.

Basispakket zorgverzekeraar voor medicijnen niet hetzelfde: de ene verzekering vergoedt andere medicijnen dan de andere

Het basispakket van alle zorgverzekeringen biedt hetzelfde, maar elke verzekeraar heeft wel een ander tarief. Op het gebied van medicijnen zijn de verschillen ook groot. Bij de ene zorgverzekeraar krijgt de patiënt een medicijn in een blauw potje met een bepaalde merknaam, bij een andere een medicijn uit een geel potje met weer een heel andere naam, verpakkingen, kleur en vorm kunnen dus totaal anders zijn. Veel verzekeraars voeren een ‘voorkeursbeleid’. Dit betekent dat apothekers alleen maar het merk afleveren dat de zorgverzekeraar heeft aangegeven. Anders wordt het middel niet vergoed.

Afspraken tussen huisartsen en geneesmiddelenfabrikanten: ze bestaan nog steeds

Soms hebben huisartsen ook afspraken met geneesmiddelenfabrikanten. De arts heeft namelijk nog wel het recht om in bepaalde gevallen een duurder geneesmiddel voor te schrijven. Sommige verzekeraars hebben met huisartsen afspraken over dat zij de goedkoopste medicijnen voorschrijven. Daarvoor krijgen de huisartsen dan geld om in hun praktijk te steken. Eigenlijk is dat een onwenselijke situatie, want de schijn ontstaan in ieder geval dat er belangen zijn voor de huisarts om dan maar goedkope middelen voor te schrijven. Voor patiënten kan het belangrijk zijn om te weten dat zulke afspraken er zijn tussen een verzekeraar en een huisarts.

De macht van zorgverzekeraars: 20 keer fysiotherapie is zelden echt 20 keer

Zorgverzekeraars stellen het altijd zo mooi voor aan het begin van weer een nieuw jaar: zij hebben de laagste premie met de hoogste dekking. Wat ze er bij vergeten te vertellen is wat (para)medici allemaal moeten doen om een contract met hen te krijgen. Wie bijvoorbeeld recht heeft op 20 keer fysiotherapie in zijn of haar pakket, krijgt zelden 20 van die behandelingen. Zorgverzekeraars stellen onder andere fysiotherapeuten namelijk verplicht om in veel minder behandelingen de patiënt weer naar huis te sturen. Wie bovengemiddeld behandeld (dus wie wel regelmatig 20 behandelingen in een jaar geeft) kan rekenen op sancties. Behandelaars worden bovendien uitgeknepen als het om hun tariefstelling gaat en zij moeten een enorme administratie bijhouden om aan een contract te kunnen komen. Maar wie dat niet doet, krijgt geen patiënten meer, omdat zij dan alles zelf moeten betalen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?In 2012 stijgen de premies van de zorgverzekering en de aanvullende verzekering weer behoorlijk. Ook gaat het eigen risi…
Vergoedingen fysiotherapieHet is al meerdere malen veranderd en het zal ook niet onveranderd blijven. Maar wanneer u naar een fysiotherapeut moet…
Wat is de beste zorgverzekering voor jongeren?Wat is de beste zorgverzekering voor jongeren?Wat is de beste zorgverzekering voor jongeren? Wanneer je net achttien bent, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten…
Geen zorgverzekeringEen zorgverzekering is in Nederland verplicht. Het gaat dan om de basisverzekering. Toch zijn er nog mensen die geen zor…

Zorgverzekering studenten 2021Zorgverzekering studenten 2021Studenten willen een goedkope zorgverzekering voor 2021 kunnen afsluiten en hebben het meestal niet breed. Gelukkig is e…
Verzekering: Christelijke zorgverzekeringVerzekering: Christelijke zorgverzekeringSteeds meer mensen sluiten een christelijke zorgverzekering af. Dat doen zij omdat ze niet willen meebetalen aan zaken a…
Bronnen en referenties
  • Website mijnmedicijnvergoeding
  • Diverse zorgaanbieder
Reacties

G. M. Vermeulen, 19-02-2015
Ik slik al n, paar jaar het medicijn ZALDIAR vind dat n, goede pijnstiller nou wil de verzekering OHRA dat niet meer vergoeden moet maar genoegen nemen met n, vervanger. maar daar kan ik niet tegen ik wil wil gewoon mijn pijn stiller waar ik baat bij heb zonder mijn medicijn kan ik gewoon niet meer lopen en staan schandalig ik heb n, extra uitgebreide verzekering hoe zit dat nu dan kan ik net zo goed de goedkoopste verzekering nemen graag n, antwoord van u mevr. g.m. vermeulen ben n, vrouw van bijna 79 jaar Reactie infoteur, 21-03-2015
Heel vervelend. Ik zou met de verzekering gaan praten en anders een instantie inschakelen die u kan helpen als de Ombudsman. Zeker als u niet tegen een ander middel kunt, zouden ze dat andere middel gewoon moeten geven in mijn optiek.

Leon, 24-11-2010
Misschien is het ergste nog dat apothekers generieke geneesmiddelen meegeven, omdat ze dan een bonus krijgen van de verzekeraar. Sommige apothekers gebruiken soms het excuus, dat het geneesmiddel dat je gewent bent (specialité) niet meer gemaakt wordt! Reactie infoteur, 24-11-2010
Helemaal mee eens. Is een heel kwalijke zaak, waar de patient de dupe van wordt.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-12-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.