Verzekering: Christelijke zorgverzekering
Steeds meer mensen sluiten een christelijke zorgverzekering af. Dat doen zij omdat ze niet willen meebetalen aan zaken als abortus, ivf en euthanasie. In de Zorgwet is een uitzondering gemaakt voor christenen, omdat sommige van hen principiële bezwaren hebben. Er zijn twee verzekeraars die deze zorgverzekeringen aanbieden, namelijk AGIS en VBZ. Zij bieden respectievelijk de Pro Life-verzekering en de Principe Polis aan.
Er zijn steeds meer christenen die een christelijke zorgverzekering afsluiten. Dat is een verzekering waarbij zaken als abortus, euthanasie en ivf niet worden vergoed. In 2006 werd de nieuwe Zorgwet ingevoerd. Iedere Nederlander zou daarbij verplicht worden om een zorgverzekering af te sluiten. Het basispakket zou er bij elke zorgverzekering precies hetzelfde uitzien. Sommige christenen hadden daar problemen mee, want dat zou betekenen dat zij ook premie moesten betalen die andere mensen zouden gebruiken om abortus mee te plegen. Voor sommige mensen is dat onacceptabel. Vooral de christelijke partijen hebben zich hard gemaakt dat er een uitzondering in de wet voor deze gevallen zou komen.
Christelijke zorgverzekering
Die uitzondering werd ook gemaakt, en daardoor is het voor christenen mogelijk een zorgverzekering af te sluiten waarbij zaken als reageerbuisbevruchting en abortus niet worden toegestaan. Veel christenen hebben daar moeite mee, omdat – in hun ogen – daarbij levende wezens worden gedood. Ook zaken als geslachtsveranderende operaties en prenataal genetisch onderzoek worden niet vergoed. Dit betekent overigens niet dat zij een lagere premie moeten betalen. Anders zouden veel andere mensen ook een goed excuus hebben om een korting op hun premies af te dwingen. Een jong iemand zou bijvoorbeeld kunnen aangeven dat hij niet wil betalen voor de kosten van een ouder iemand, of een niet-roker zou niet willen opdraaien voor de ziektekosten van een roker. Dat zou het hele idee achter de verzekering, namelijk de solidariteit, ondergraven.
Pro Life verzekering en Principe Polis
In Nederland zijn er twee verzekeringsmaatschappijen die speciale zorgverzekeringen voor mensen met levensbeschouwelijke bezwaren aanbieden. Dat zijn DVZ en AGIS. AGIS biedt de zogenaamde Pro-Life-verzekering aan. In 2008 hadden ongeveer 35.000 mensen deze verzekering afgesloten. DVZ biedt de Principe Polis aan. Ongeveer dertigduizend aantal mensen hadden deze verzekering. Beide verzekeraars richten zich vooral op de christelijke markt. Voor veel van deze mensen maakt het financieel gezien niet uit waar ze verzekerd zijn, dus dan kiezen ze automatisch makkelijker voor een Pro Life Verzekering.
Aanvullende verzekering
Apart van de vaste basispakketten bieden beide verzekeraars ook aanvullende verzekeringen aan waarbij rekening wordt gehouden met de gelovige doelgroep. Zo wordt bijvoorbeeld euthanasie niet vergoedt, maar is het wel mogelijk om je bij te verzekeren voor bijvoorbeeld palliatieve zorg. Dit is zorg die mensen ontvangen wanneer ze weten dat hun einde nadert. Zij kunnen dan bijvoorbeeld in een hospice worden opgenomen om een rustige dood tegemoet te gaan en langzaam afscheid te nemen van de familie. Ook is het voor met name gereformeerde gezinnen mogelijk om je bij te verzekeren voor extra kraamzorg. Veel van deze gezinnen krijgen bovengemiddeld veel kinderen. In dat geval is het handig om je bij te verzekeren.
Lange traditie christelijke verzekeraars
Er is een lange traditie van christelijke verzekeraars en christelijke verzekeringen, maar tegelijkertijd passen ze ook in een nieuwe trend. Veel verzekeraars brengen namelijk zorgverzekeringen op de markt waarmee zij zich richten op een speciale doelgroep, bijvoorbeeld vegetariërs of homo’s. Dit is vooral vanuit marketingoogpunt handig, omdat een bepaalde groep eerder geneigd zal zijn een specifieke verzekering af te sluiten dan een algemene.