Vergoedingen fysiotherapie

Het is al meerdere malen veranderd en het zal ook niet onveranderd blijven. Maar wanneer u naar een fysiotherapeut moet is het erg lastig als u niet weet of dit vergoed wordt door de zorgverzekering. Fysiotherapie zit namelijk niet voor iedereen in het basispakket.

Inhoud


Zorgverzekering

Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Hierbij gaat het natuurlijk alleen om de basisverzekering. Of u een aanvullende verzekering wilt, en hoe uitgebreid, is uw eigen keuze en natuurlijk erg afhankelijk van uw eigen gezondheid. Omdat de overheid een zorgverzekering verplicht stelt voor iedereen, dus ook voor mensen met een minder inkomen, bestaat er ook een zorgtoeslag. Dit is een vergoeding die aangevraagd kan worden en aan de hand van het inkomen berekend wordt. Zo hoeft niemand verlegen te zitten om een zorgverzekering.

Basispakket

Op het moment wordt er vanuit het basispakket niet voor iedereen fysiotherapie vergoed.

Chronische aandoeningen

Wel wordt de fysiotherapie vanuit het basispakket vergoed voor mensen met een ziekte die voorkomt op de lijst "chronische aandoeningen". Maar ook dit is niet helemaal waar. Wanneer u een ziekte heeft die voorkomt op deze lijst wordt er pas vanaf de 21e behandeling vergoed. Dit betekent dus dat u de eerste twintig behandelingen zelf zult moeten betalen. Wel is het zo dat dit per aandoening geldt en niet per kalenderjaar. Dus blijft u tien jaar fysiotherapie volgen dan hoeft u alleen in het eerste jaar de eerste twintig behandelingen te betalen. Daarna blijft de zorgverzekering dit vanuit het basispakket vergoeden, mits de aandoening op de chronische lijst blijft staan. Een andere optie hiervoor is dat de eerste twintig behandelingen vergoed worden vanuit een aanvullend pakket.

Jongeren

Jongeren onder de 18 jaar krijgen de eerste negen behandelingen vergoed uit het basispakket. Mochten er daarna meer behandelingen nodig zijn dan kunnen die in overleg met de zorgverzekeraar misschien ook vergoed worden. Indien een persoon onder de 18 jaar een aandoening van de lijst "chronische aandoeningen" heeft worden alle behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Urine-incontinentie

Bij urine-incontinentie worden de eerste negen behandelingen bij een bekkenfysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanvullend pakket

Vele verzekeringen vergoeden fysiotherapie vanuit de aanvullende pakketten. Deze pakketten kunt u selecteren bovenop uw basisverzekering voor een bedrag per maand. Dit bedrag verschilt per pakket en hoe meer u voor het aanvullende pakket betaalt, hoe meer er vergoed wordt voor u. Bij de fysiotherapie is het afhankelijk van het aanvullend pakket, dat u hebt gekozen, hoeveel behandelingen er vergoed worden door de zorgverzekeraar. In het duurste pakket kunnen dit zelfs alle behandelingen zijn. Wel is het natuurlijk verstandig om de kosten van een aanvullend pakket af te wegen tegen het aantal behandelingen dat u nodig heeft. Wanneer fysiotherapie niet vergoed wordt zult u het natuurlijk uit eigen zak moeten betalen.

Directe toegankelijkheid

Om naar de fysiotherapeut te gaan en dit ook vergoed te krijgen heeft u geen verwijsbrief van de huisarts nodig. De fysiotherapeut is direct toegankelijk en kan hoogstwaarschijnlijk bij uw zorgverzekeraar de declaraties indienen. Zo hebt u zelf niets met het financiële plaatje te maken en kunt u zonder zorgen hierover naar de fysiotherapeut.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fysiotherapie - 20 behandelingen zelf betalen! Of toch niet?Fysiotherapie - 20 behandelingen zelf betalen! Of toch niet?De overheid heeft besloten om op de fysiotherapie flink te gaan bezuinigen. Men heeft besloten om de eerste 20 behandeli…
Basispakket zorgverzekering: nieuw in 2020Basispakket zorgverzekering: nieuw in 2020Wanneer je in 2020 een medische behandeling ondergaat, medicijnen gebruikt of een medisch hulpmiddel gebruikt dan wil je…
De fysiotherapeut: de gang van zaken en vergoedingenDe fysiotherapeut: de gang van zaken en vergoedingenDe meeste mensen komen in hun leven wel eens bij de fysiotherapeut door toedoen van lichamelijke klachten. Je wilt graag…
Basisverzekering 2020 uitgebreidBasisverzekering 2020 uitgebreidDe basisverzekering 2020 wordt per 1 januari 2020 uitgebreid. Er gaan geen behandelingen uit de basisverzekering die ook…

Caravanverzekeringen bij schade door een klapbandCaravanverzekeringen bij schade door een klapbandEen klassieker, noemen ze het in de caravanbranche. Een klapband die vervolgens de wielkast de bodemplaat van de caravan…
Lotte90 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.