Waar op letten bij het sluiten van een autoverzekering?

Waar op letten bij het sluiten van een autoverzekering? De autoverzekering is een prijsproduct, maar ook de voorwaarden zouden verzekerden onder de loep moeten nemen. De verschillen in voorwaarden zijn vaak klein, maar ze kunnen grote gevolgen hebben bij schade. De prijsverschillen tussen de autoverzekeringen bij de diverse verzekeraars zijn groot. Verzekeraars hebben onderling grote verschillen, doordat ze zich op verschillende doelgroepen richten. De ene verzekeringsmaatschappij is goedkoop in het Noorden van het land, de andere is juist sterk met de premie in de Randstad. Hetzelfde principe geldt ook voor andere kenmerken van de verschillende doelgroepen. Verzekeraars kunnen zich richten op jongeren, maar ze kunnen juist ook een hogere premie voor deze groep rekenen om ze te weren.

Waar kan ik het goedkoopst mijn auto verzekeren?

Deze vraag is niet te beantwoorden, het is namelijk afhankelijk van de persoon en de auto. Veel consumenten kunnen hun auto goedkoper verzekeren door hun huidige verzekering te vergelijken met de polissen die op dit moment worden aangeboden. De prijsverschillen zijn namelijk groot en u kunt vaak meer dan honderd euro besparen door over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. De tussenpersoon kan dit voor u berekenen, maar u kunt zelf ook gaan vergelijken op het internet. Tegenwoordig zijn er meerdere websites waarop u eenvoudig een berekening kunt maken. Binnen een half uur kunt u zelf de beste verzekering selecteren en afsluiten. De nieuwe verzekeraar zorgt voor de opzegging van de oude polis.

Via een tussenpersoon of rechtstreeks?

Door u auto rechtstreeks via het internet te sluiten kunt u vaak geld besparen. De tussenpersoon biedt weer als voordeel dat u ook ergens heen kunt gaan zodra u een schade hebt. Bij de verzekeraars die rechtstreeks verzekeringen aanbieden, kunt u vaak alleen maar bellen.

Schadevrije jaren

Op de autoverzekering kunt u hoge kortingen krijgen door schadevrije jaren op te bouwen. Voor ieder jaar dat u geen schade hebt veroorzaakt, krijgt u van de verzekeraar een extra trede. Meestal staat één trede voor een extra korting van ongeveer vijf procent. De tussenpersonen of de medewerkers van de verzekeraars hebben vaak de mogelijkheid om extra korting weg te geven. Uit commerciële overweging hebben ze ruimte om iets extra’s te doen om u toch als klant in de boeken te krijgen. Dit kunnen zij doen door u een paar extra kortingstreden te geven. Dat wil zeggen dat zij u fictief extra schadevrije jaren geven. Wees dus niet te snel tevreden met een aanbod, en probeer af te dingen.

Korting via werkgever

Enkele verzekeraars bieden korting aan op uw verzekeringen via collectieve contracten met werkgevers of ledenorganisaties. Vooral Centraal Beheer Achmea biedt hoge kortingen aan, indien u verzekeringen sluit via het contract van uw werkgever. Dit geldt overigens niet alleen voor de autoverzekering, maar ook voor de overige particuliere verzekeringen. De kortingen kunnen oplopen tot tientallen procenten. Werkgevers die nog geen kortingsafspraken met de verzekeraar hebben, kunnen contact opnemen met de verzekeraar en dit simpelweg aanvragen.

Profiteren van pakketkorting

Verzekeraars als Interpolis en OHRA bieden ook extra korting bij het sluiten van meerdere verzekeringen. Deze pakketkorting biedt u een paar procent korting op alle verzekeringen die bij dezelfde verzekeraar lopen.

Voor de laagste prijs gaan door jaarlijks over te stappen

De goedkoopste manier van verzekeren is door jaarlijks over te stappen naar een andere verzekeraar. De goedkoopste verzekeraar van vandaag is waarschijnlijk niet de goedkoopste volgend jaar. De verzekeraars zijn constant bezig om de autopolis aan te passen en introduceren geregeld nieuwe autopolissen om nieuwe klanten aan te trekken. Het is niet verstandig om uitsluitend voor de laagste prijs te gaan, maar jaarlijks kritisch naar uw eigen polissen kijken kan geen kwaad.

Zie ook:
Autoverzekering, de meest gestelde vragen
Autoschade claimen of schade zelf betalen?
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korting op verzekeringenKorting op verzekeringenVeel Nederlanders genieten een korting op verzekeringen via een collectief. Deze korting krijgen ze omdat ze bijvoorbeel…
Verzekeringen afsluiten met pakketkortingDoor alle verzekeringen bij een verzekeraar af te sluiten verkleint u de kans op dubbele verzekeringen. Daarnaast is ook…
Korting op je autoverzekeringKorting op je autoverzekeringEr zijn vele manieren op extra korting te krijgen op een autoverzekering. Omdat deze vorm van verzekeren voor vele mense…
Schadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren geven korting op de premie voor de autoverzekering. Ondanks het feit dat u schadevrije jaren hebt, kri…

Je huisdier verzekerenJe huisdier verzekerenHet huisdier is voor veel mensen een volwaardig gezinslid. Wanneer je kat, hond of ander geliefd huisdier ziek wordt of…
Verzekering voor het huisdierVerzekering voor het huisdierSteeds meer mensen sluiten een verzekering af voor hun hond of kant. Het huisdier heeft de afgelopen jaren een steeds pr…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.