Opsporen levensverzekeringen na overlijden
Na overlijden moeten de nabestaanden zorgen voor de verdere afwikkeling van de nalatenschap. Mogelijk is er een levensverzekering afgesloten op het leven van de overledene. In dit artikel leest u hoe u polissen en de verzekeraar kunt opsporen.
Hoe kunt u er achter komen of er levensverzekeringen hebben gelopen op het leven van een overledene? In de meeste gevallen zal dit te achterhalen zijn in de administratie, maar zijn alle polissen bewaard? Mogelijk loopt er ergens nog wel een verdwaalde uitvaartverzekering waar nog een kapitaal in is opgebouwd. Uitgaande van levensverzekeringen doen zich vaak twee problemen voor bij het afwikkelen van een nalatenschap. Ten eerste is er een polis afgegeven door een verzekeraar die niet meer bestaat. Ten tweede is het vaak niet duidelijk welke verzekeringen er in het verleden wel of niet zijn afgesloten. Ook is niet duidelijk of de oudere polis nog actief zijn en waarde bevatten.
De overledene had een polis bij een verzekeraar die niet meer bestaat
Bij het overlijden van oudere mensen worden er vaak polissen aangetroffen die tientallen jaren geleden zijn afgesloten. Het gaat hierbij vaak om polissen waar een gering bedrag in is opgebouwd om de uitvaart te betalen. De kans is groot dat de verzekeraar niet meer bestaat, maar dat wil niet zeggen dat er geen rechten meer in de polissen zijn opgebouwd. Door fusies en overnames zijn deze polissen vaak via verschillende omwegen bij één van de grotere Nederlandse verzekeraars terecht gekomen. Via De Nederlandsche Bank (DNB) kunt u achterhalen welke verzekeraar u aan moet schrijven.
Het is niet duidelijk of de overledene levensverzekering op naam had lopen
Als het vermoeden bestaat dat er op naam van de overledene levensverzekeringen lopen, is dat lastig te achterhalen. U kunt moeilijk alle verzekeraars bellen om te achterhalen of er polissen op naam van de overledene nog actief zijn. Via het Verbond van Verzekeraars kunt u een verzoek indienen om dit uit te laten zoeken. Dit moet verzocht worden door de nabestaanden van de overledene.
Werkwijze informatie opvragen bij het Verbond van Verzekeraars
Er moet een formulier ingevuld worden en daarnaast moeten er nog een aantal documenten worden aangeleverd waaruit blijkt dat de verzekeringnemer overleden is (kopie van de akte van overlijden), de aanvrager moet een kopie van het legitimatiebewijs meesturen en er moet aangetoond worden dat er een familieband met de overledene is. Vervolgens koppelt het Verbond van Verzekeraars terug bij welke verzekeringsmaatschappij nog polissen lopen. De nabestaanden moeten vervolgens zelf de verzekeraar benaderen en bijvoorbeeld verzoeken om het verzekerde bedrag uit te keren. Het geheel is een langlopend traject. Het opvragen van gegevens bij het Verbond kan twee tot drie maanden duren.
Wie heeft er recht op de uitkering uit de verzekering?
Een uitkering uit een levensverzekering gelden andere regels voor wat betreft de afwikkeling van de nalatenschap. In de polis staat namelijk omschreven wie de begunstigde van de uitkering is. In de meeste gevallen zal de volgorde van het erfrecht worden aangehouden, maar er kan iets anders vastgelegd zijn in de verzekering. Bij overlijdensrisicoverzekeringen die gekoppeld zijn aan de hypotheek, kan de geldverstrekker opgenomen zijn als begunstigde van de uitkering. De verzekeraar kijkt voor de uitkering naar de polisredactie wat betreft de gerechtigde van de uitkering. Het kan zelfs gebeuren dat een ex-partner met naam genoemd wordt als begunstigde.