Met een zwakke gezondheid een levensverzekering aanvragen

Met een zwakke gezondheid een levensverzekering aanvragen Bij het afsluiten van een levensverzekering met een uitkering bij overlijden, stelt de verzekeraar vragen over de gezondheid van de verzekerde. Als je een verhoogd risico hebt op overlijden, is het lastig of zelfs onmogelijk om bepaalde levensverzekeringen af te sluiten. De term levensverzekering wordt gebruikt voor verzekeringen waarbij het wel of niet uitkeren van het verzekerd bedrag afhankelijk is van het in leven zijn van de verzekerde. De verzekering keert een bedrag uit bij overlijden van de verzekerde vóór de einddatum van de verzekering, of er wordt juist uitgekeerd bij het in leven zijn op de einddatum van de verzekering. Als je een verhoogd risico hebt op overlijden, zal het lastig worden om een verzekering af te sluiten met een uitkering bij overlijden.

Wanneer sluit je een levensverzekering af?

Bij het afsluiten van een hypotheek zal de bank het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen. Bij overlijden van één van de kostwinners moet de hypotheekschuld namelijk verlaagd worden naar een bedrag dat één persoon kan opbrengen. Levensverzekeringen worden er bijvoorbeeld ook afgesloten om de kosten van de uitvaart te dekken, pensioen op te bouwen en om kapitaal op te bouwen voor aflossing hypotheekschuld (voor hypotheken afgesloten vóór 2013).

Welke verzekering kun je moeilijk afsluiten als je een verhoogde kans hebt op overlijden?

Bij het afsluiten van verzekeringen met een uitkering bij overlijden, worden er medische vragen gesteld. Er zullen dus bijvoorbeeld vragen gesteld worden bij de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Bij een hoog verzekerd bedrag kunnen er zelfs keuringen gekoppeld zijn aan de aanvraag.

Aanvraag afwijzen of een verhoogde premie voorstellen

Je hebt al gauw een grotere kans op overlijden ten opzichte van verzekerden van dezelfde leeftijd. In de gezondheidsverklaring die onderdeel uitmaakt van het aanvraagtraject, zal er bijvoorbeeld ook gevraagd worden naar lengte en gewicht. Aan de hand van deze gegevens kan al worden vastgesteld of er sprake is van overgewicht. Dit kan voor de verzekeraar al een reden zijn om de aangevraagde verzekering af te wijzen. Als er een verhoogde kans op overlijden is kan de verzekeraar twee dingen doen. De aanvraag wordt afgewezen of de verzekering wordt afgesloten tegen een verhoogde premie.

Wat als de verzekeraar de aanvraag afwijst?

Verzekeraars hanteren hun eigen beleid hierin. Als de ene verzekeraar de aanvraag weigert, kun je het nog proberen bij een andere verzekeraar. Je moet je wel realiseren dat de andere verzekeraars vergelijkbare medische vragen gaan stellen. Bij bepaalde ziektes en aandoeningen gaat het gewoon niet lukken om een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af te sluiten.

Informeren bij belangenorganisaties

Bij een afwijzing op grond van een bepaalde ziekte of aandoening, kan het slim zijn om te informeren bij een belangenorganisatie of patientenvereniging. Hierbij kun je denken aan organisaties voor mensen met een bepaalde ziektebeeld. Bij deze verenigingen is vaak veel kennis in huis over welke weg patiënten moeten bewandelen om wel een levensverzekering af te kunnen sluiten. Vaak zijn er bepaalde verzekeraars die soepeler zijn dan de gemiddelde verzekeraar.

Bij een acceptatie met een hogere premie later opnieuw laten beoordelen

Een verhoogde kans op overlijden kan gedurende de looptijd van de verzekering een kleinere kans worden. In dat geval kun je de verzekeraar verzoeken om een herbeoordeling. De verzekeraar zal de medische acceptatie dan opnieuw uitvoeren. Bij een aanzienlijke verbetering, kan dit tot gevolg hebben dat de verzekeraar de premie weer gaat verlagen.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levensverzekering: premie, uitkering & belastingLevensverzekering: premie, uitkering & belastingWat is een levensverzekering? Waarom zou u een levensverzekering afsluiten? Wat is de hoogte van de premie en welke fact…
Basisvormen van de levensverzekeringEen uitkering uit levensverzekering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Bij het overlijden of bij he…
Verzekeringen levensverzekering en lijfrenteDe levensverzekering is vaak een enigszins morbide verzekering, omdat je rekening gaat houden met je eigen overlijden. M…

Mijn kind heeft opzettelijk schade veroorzaakt! Wat nu?Mijn kind heeft opzettelijk schade veroorzaakt! Wat nu?Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is vooral van belang voor gezinnen met jonge k…
Uitleg voorlopige dekking autoverzekeringUitleg voorlopige dekking autoverzekeringBij het kopen van een auto moet er eerst een verzekering geregeld worden voordat er met de auto gereden kan worden. In d…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.