Lagere premie voor overlijdensrisicoverzekering via internet

Lagere premie voor overlijdensrisicoverzekering via internet Tussen de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen bestaan grote prijsverschillen. Als u al enige jaren bij dezelfde verzekeraar de overlijdensrisicoverzekering heeft, kan het nuttig zijn om bij andere verzekeringsmaatschappijen te kijken, of u daar niet aanzienlijk voordeliger uit bent. Vaak is dat namelijk het geval. En internet is ook hier een prima medium om een eerste globale selectie te doen.

Wat is exact een overlijdensrisicoverzekering

Een verzekering die nabestaanden behoedt tegen inkomensverlies, na het overlijden van een dierbare, noemen we een overlijdensrisicoverzekering. De verzekeringspolis keert dan een bedrag aan de nabestaanden uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Iedereen met een huishouden dat uit meerdere personen bestaat heeft voordeel bij een dergelijke financiële dekking, ongeacht de inkomenssituatie. Daarbij hoeft het niet alleen te gaan om een wegvallende bron van inkomen. Want ook het overlijden van een niet-werkende partner kan financiële gevolgen hebben, indien daardoor plotseling kostbare kinderopvang moet worden betaald. Of in het geval dat door het overlijden, de overblijvende partner minder kan gaan werken en dientengevolge ook minder inkomen krijgt.

Vergelijken kan veel geld opleveren

Zoals met zoveel, geldt ook voor verzekeringen dat het van tijd tot tijd nuttig is om weer een kosten/baten vergelijking te maken. Heb je nog steeds wel de juiste polis die op jouw specifieke situatie is toegesneden. Zo kunnen je persoonlijke omstandigheden veranderd zijn. Misschien ben je wel gestopt met roken, wat bij menige verzekeraar een korting kan opleveren. Maar evengoed zijn de meeste premies voor overlijdensrisicoverzekeringen de laatste jaren over de gehele linie sterk gedaald. Die verlaagde tarieven worden echter vaak niet doorberekend aan de klanten die reeds een verzekering hebben. Nogal onvriendelijk van die maatschappijen. Oversluiten kan dan een mogelijkheid zijn om voortaan toch minder premie te betalen.

Tips bij oversluiten

  • Let om te beginnen op de looptijd van uw verzekering. Als die namelijk al heel lang loopt, is het niet ondenkbaar dat u bij een nieuwe verzekering aanzienlijk meer premie moet betalen omdat u inmiddels een aantal jaren ouder bent geworden. In die situatie is het wellicht niet handig om naar een andere verzekeringsmaatschappij over te stappen.
  • Kijk ook of er een zogenaamde “en-bloc bepaling” in de polisvoorwaarden staat. Dit houdt in dat de verzekeraar de premie en voorwaarden eenzijdig kan aanpassen zonder daarvoor eerst uw toestemming te vragen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra uitsluitingen, zoals overlijden door zelfmoord.
  • Veel maatschappijen maken onderscheid in premie voor niet-rokers en rokers. Een aantal verzekeraars past de premie aan als u gedurende meer dan twee jaar niet meer hebt gerookt. Dit kan u soms een premiebesparing tot 50% opleveren.
  • Sommige verzekeraars rekenen een eenmalige afsluitprovisie waardoor vervolgens de maandlasten lager uitvallen. Dat lijkt aantrekkelijk, maar maakt het eventuele overstappen in de toekomst lastiger. U heeft dan namelijk al een hoge eenmalige premie betaald die u natuurlijk niet meer terug krijgt.
  • U heeft wellicht niet per se een verzekering nodig die tot in lengte van jaren een gelijkblijvend bedrag uitkeert. Denk onder andere aan een spaarhypotheek. Bij een lineair dalende verzekering neemt het verzekerde bedrag elk jaar af. Bij een gelijkblijvende verzekering daarentegen, verzekert u gedurende de hele looptijd een vast kapitaal. Uiteraard verschilt per soort verzekering de premieopbouw.
  • Boven een bepaald verzekerd bedrag, of bij gezondheidsproblemen, eisen sommige maatschappijen vooraf een medische keuring. De grens van het verzekerde bedrag kan per verzekeraar anders zijn. Let hier dus op. Het zou jammer zijn indien u een heleboel moeite heeft moeten doen voor een medische keuring omdat u met uw verzekerde bedrag net boven de grens zit. Dan is het misschien verstandiger een bedrag te verzekeren dat zich net onder de keuringsgrens bevindt.
  • Een advies voor eigenhuis bezitters die een polis gaan afsluiten binnen een hypotheek: U bent niet verplicht de door de hypotheekbank aangeboden verzekering af te sluiten. U heeft beslist het recht een afwijkende keuze te maken. Producten als banksparen maken deze persoonlijke keuze mogelijk, waardoor u vaak flink voordeliger uit kan zijn.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringVeel mensen verwarren een uitvaartverzekering met een overlijdensrisicoverzekering. Er zijn veel overeenkomsten tussen d…
Levenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringLevenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringDe levenhypotheek is een hypotheekvorm die eigenlijk bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een leve…
Overlijdensrisicoverzekering: annuïtair of lineair dalendOverlijdensrisicoverzekering: annuïtair of lineair dalendVerzekeraars voeren verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Twee van deze vormen zijn de annuïtair dalende…
Levensverzekering, de meest gestelde vragenEen levensverzekering is een verzamelnaam van verzekeringen waarbij de premie en de uitkering verband houden met het in…

Gevolgen onderverzekering voor de uitkeringGevolgen onderverzekering voor de uitkeringHet voor een te laag bedrag verzekeren van huis of inboedel kan grote gevolgen hebben bij het ontstaan van een onder de…
Verzekering: verzekering tegen ontslagVerzekering: verzekering tegen ontslagWilt u uzelf verzekeren tegen ontslag? Lees hier hoe u dat het beste kunt doen. Er is veel onzekerheid naar aanleiding v…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.