FNV biedt ZZP-er goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering

FNV biedt ZZP-er goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen zonder personeel vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak erg duur. Dat is hij ook, want hoewel de bedragen per verzekering uiteenlopen, moet jaarlijks toch al snel tussen de 4000 en 8000 euro worden betaald voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het risico echter dat een zelfstandige ziek wordt, is net zo groot als bij iemand in loondienst. De FNV biedt een goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: ZZP-er is kwetsbaar

Misschien loopt een ZZP-er nog wel meer risico dan een groot concern. Hij heeft immers geen organisatie waar hij op terug kan vallen, en draagt verantwoordelijkheden volledig alleen. Dit kan voor veel stress zorgen en dat kan zich weer vertalen in lichamelijke of geestelijke aandoeningen.

Beter Af AOV Basis

Vakbond FNV heeft daarom bedacht dat ZZP-ers zich toch zouden moeten verzekeren voor ziekte, maar dat dit voor een veel lager bedrag moet. In samenwerking met Zilveren Kruis/Achmea biedt de bond sinds kort een Beter Af AOV Basis aan voor leden van de FNV. De ZZP-er die dat wil verzekert zich daarmee tegen de geldelijke gevolgen van een ongeval of ziekte. Iemand van 30 jaar betaalt daarvoor tussen de 29 en 67 euro per maand. Het bedrag is afhankelijk van de zwaarte van het beroep. Ook met het stijgen van de leeftijd wordt de premie iets verhoogd, omdat het risico om ziek te worden dan groter wordt. Wie kiest voor deze vorm van arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor 2 jaar verzekerd van een uitkering als hij ziek wordt of een ongeval krijgt.

Eigen risico

Bij het afsluiten van een reguliere verzekering kan de verzekerde kiezen voor een bepaalde eigen risico periode. Hoe langer die periode, hoe lager de premie. Iemand die een eigen risico heeft van 2 weken, kan dus pas na die 2 weken een beroep doen op de verzekering. Maar het kan ook langer of zelfs zonder een eigen risico. Bij de FNV verzekering kan dit niet. De eigen risico periode op de Beter Af AOV basis is 1 maand.

Verzekeren tot 20.000 euro

Bovendien gaan andere verzekeringen uit van het inkomen dat ieder jaar wordt behaald. Daarop is de premie gebaseerd, maar dus ook de uitkering. Iemand die 50.000 euro per jaar verdient, kan zich ook voor dat bedrag verzekeren bij ziekte. Bij de FNV basis verzekering is dat niet mogelijk. De basisverzekering gaat maar tot 20.000 euro.

Pas uitkeren vanaf 45 procent arbeidsongeschiktheid

Bovendien is de hoogte van het bedrag dat wordt uitgekeerd afhankelijk van voor hoeveel procent iemand arbeidsongeschikt is. De FNV Beter Af AOV Basis treedt pas in werking als iemand 45 procent arbeidsongeschikt is. Wie dus een deel van de werkzaamheden niet meer kan uitvoeren, maar slechts op 30 procent uitkomt, krijgt geen geld van de verzekeraar terwijl hij met zijn activiteiten wel veel minder inkomsten heeft.

Periode van uitkering

De Beter Af AOV Basis keert bovendien maar maximaal 2 jaar uit. Iemand die dus de rest van zijn leven aan een rolstoel gekluisterd is of chronisch ziek is, heeft alleen de eerste twee jaar iets aan de uitkering.

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Bij het keuren van iemand die ziek is wordt wel gekeken of iemand geschikt is om zijn eigen beroep uit te oefenen. Een timmerman met een gebroken been die de steigers niet meer op kan, maar die in principe wel kapper zou kunnen worden, kan dus wel een beroep doen op de verzekering.

Eindleeftijd

Iemand die zich verzekerd via de FNV verzekering kan dat in principe doen tot 65 jaar. Voor hele zware beroepen geldt een andere eindleeftijd.

Begeleiding, Reïntegratie, zwangerschap en wachttijdbemiddeling

  • Iemand die arbeidsongeschikt raakt krijgt naast een uitkering ook deskundige begeleiding totdat hij of zij weer aan de slag kan.
  • Kosten om weer aan de slag te gaan bij bijvoorbeeld omscholing worden door de verzekering helemaal of voor een deel vergoed.
  • Ook vrouwelijke ZZP-er die zwanger worden hebben met deze verzekering recht op een zwangerschaps of bevallingsuitkering. Dit voor een periode van 16 weken, maar de maand eigen risico gaat daar nog wel van af. In totaal blijft dan een uitkeringsperiode van ongeveer 12 weken over. Overigens krijgt een zwangere vrouw ook nog overheidsgeld.
  • Mensen die moeten wachten op een operatie of consult in een ziekenhuis of andere medische instelling worden met deze verzekering tevens geholpen. Voor de 65 meest voorkomende dagbehandelingen wordt zelfs een zorggarantie gegeven, waarbij iemand binnen 5 dagen in een polikliniek terecht kan en er binnen 10 werkdagen daadwerkelijk wordt behandeld.

Contract afsluiten

Iemand die een contract afsluit voor deze basis verzekering arbeidsongeschiktheid doet dit voor een periode van 1 jaar. Wie niet opzegt, krijgt nog een keer een rekening voor een jaar.

Korting en lid worden van de FNV

Leden van de FNV krijgen 10 procent korting op de premies van de verzekering. Vanzelfsprekend moet dit lidmaatschap ook betaald worden.
  1. Voor de afdeling bouw en hout bedraagt dit 185 euro per jaar
  2. Voor de afdeling Kiem, de vakbond op het gebied van kunsten, informatie, entertainment en media is de contributie afhankelijk van het inkomen. Iemand met een laag inkomen wordt lid vanaf 4,70 euro per maand. Dit kan oplopen tot 15,65 per maand. Maximaal is dat dus 187,80 euro per jaar dat betaald moet worden.
  3. FNV Zelfstandig voor mensen in de groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg betalen 183 euro per jaar
  4. Kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, nagelstylisten, pedicures en andere mensen die aan wellness doen betalen jaarlijks 174 euro aan het lidmaatschap.

Voorwaarden

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt de ziektegeschiedenis van de persoon in kwestie ook altijd beoordeeld. Wie de Basis verzekering wil afsluiten en het afgelopen jaar 3 weken ziek is geweest, kan zich al niet verzekeren. Ook wie de laatste 12 maanden 3 keer ziek is geweest (ziekte of ongeval) wordt uitgesloten van de Basis verzekering AOV. Ook wil de verzekeraar weten of de persoon die zich willen laten verzekeren wel eens eerder is geweigerd voor arbeidsongeschiktheidsassurantie of er een strafrechterlijke veroordeling is geweest in de afgelopen 8 jaar. Tevens worden de persoonsgegeven van de persoon die de verzekering wil afsluiten aangevraagd.

FNV verzekeringen die langer duren met minder wachttijd

Veel mensen vinden een periode van een maand eigen risico erg lang. In die tijd wordt namelijk bij totale ziekte door een ZZP-er vaak helemaal niets verdiend. Ook de hoogte van het te verzekeren bedrag van 20.000 euro per jaar is voor veel ondernemers veel te laag. De angst om veel langer arbeidsongeschikt te worden dan 2 jaar, leeft tevens bij veel ondernemers. Voor hen zijn er ook andere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die kunnen worden afgesloten met korting als lid van de FNV.

AOV Plus

Zilveren Kruis/Achmea biedt ondermeer de AOV PLus.
De AOV Plus lijkt voor mensen met een hoger inkomen dan 20.000 euro een betere optie. Maximaal kan 150.000 euro verzekerd worden. Ook zijn er uiteenlopende eigen risico perioden. Bijzonder is verder de no claim regeling. Voor elk jaar dat iemand geen beroep doet op de verzekering wordt een maand premie geschonken. Op die manier kan iemand maximaal een jaar lang helemaal geen premie betalen. Vanzelfsprekend ligt de premie van een AOV plus verzekering een stuk hoger dan die van de basis verzekering. Leden van de FNV krijgen op deze en de AOV Garant echter wel 15 procent korting.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerArbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerWerknemers zijn in de regel goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het loon wordt door de werkgever betaald. Bij bl…
Sociale zekerheid geldt ook voor ZZP-ersSociale zekerheid geldt ook voor ZZP-ersEr komen steeds meer ZZP-ers. Werknemers kiezen er om diverse redenen voor om zelfstandig verder te gaan. Er moet wel st…
Zelfstandig: verzekering voor ZZP'ersZelfstandig: verzekering voor ZZP'ersEen ZZP'er moet verschillende verzekeringen afsluiten. Dit komt omdat hij niet in loondienst werkzaam is en daardoor ook…
Welke verzekeringen heb je echt nodig?Welke verzekeringen heb je echt nodig?In het leven is niets zeker en in de doolhof van verzekeringsproducten is het soms moeilijk om onderscheid te maken tuss…

Verzekering tegen werkloosheidVerzekering tegen werkloosheidVeel mensen zijn door toedoen van de kredietcrisis onzeker. Ze weten niet zeker of zij hun baan nog kunnen houden. Daaro…
Inboedelverzekering, uitkering voor nieuw- of dagwaarde?Inboedelverzekering, uitkering voor nieuw- of dagwaarde?Inboedelverzekeringen bepalen dat u bij schade de nieuwwaarde van beschadigde goederen vergoed zult krijgen, tenzij … Ju…
Bronnen en referenties
  • FNV
  • Zilveren Kruis/Achmeda
Reactie

Tim, 04-04-2013
Wat een volledige onzinnige verzekering. Iedere ondernemer heeft wel een appeltje voor de dorst. Je neemt dus alleen een verzekering met het oog op een ernstige situatie. Dus als je verzekering na 2 jaar stopt hebt je in die gevallen er geen fluit aan…
Verzekering van NIKS dus! Reactie infoteur, 04-04-2013
Als iemand echt langdurig ziek wordt is het natuurlijk wel belangrijk om een achtervang te hebben. Maar het klopt dat dit maar voor een bepaalde periode is en er veel geld voor betaald moet worden. Tegenwoordig zijn er ook veel ondernemers die deelnemen aan een zogeheten Broodfonds. Dat kan een mooie andere oplossing zijn. Zo'n Broodfonds is alleen niet aftrekbaar van de belasting.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.