Verzekering tegen werkloosheid

Verzekering tegen werkloosheid Veel mensen zijn door toedoen van de kredietcrisis onzeker. Ze weten niet zeker of zij hun baan nog kunnen houden. Daarom kan het een aanrader zijn om een verzekering af te sluiten tegen werkloosheid. In het geval van ontslag ontvang je dan van de verzekeraar een toelage. Ook mensen die een hypotheek hebben nemen vaak een werkloosheidsverzekering. Dit is om te voorkomen dat ze hun hypotheek niet meer kunnen aflossen en daardoor in het ergste geval door de bank uit huis gezet worden. Mensen kunnen zich laten verzekeren tegen werkloosheid. Zeker met de ontslagen die vallen vanwege de kredietcrisis neemt het aantal mensen die een werkloosheidsverzekering afsluit dramatisch toe. In de meeste gevallen hebben mensen wanneer zij ontslagen worden recht op WW-uitkering. Deze wordt uitgekeerd door de Uitkeringsinstantie Werknemers Verzekering, beter bekend onder de afkorting UWV. Voor een bepaalde tijd - afhankelijk van hoe lang ze gewerkt hebben - krijgen ze zeventig procent van hun laatst verdiende loon uitgekeerd. Dit geld wordt bepaald uit een pot waarin premies gaan van iedereen die werkt.

Werkloosheidsverzekering

Als de ww-uitkering afloopt komen mensen in de bijstand terecht. Dat is geen vetpot. Zeker voor gezinnen met hoge lasten is het moeilijk om daar van rond te komen. Veel mensen zien dit gevaar ook en sluiten daarvoor een werkloosheidsverzekering af. Er zijn verschillende vormen van werkloosheidsverzekering. De ene dekt voor een bepaalde tijd en vult slechts de WW-uitkering aan, terwijl bij een andere verzekeraar ook de bijstand wordt aangevuld. Het bedrag en de periode waarop u aanspraak kan maken hangt uiteraard ook af van de hoogte van de premie die u betaald. Ook zijn er vaak bepaalde eisen die de verzekeraar stelt wanneer u een beroep doet op de verzekering. U kunt dan denken aan minimum aantal sollicitaties per week.

Voor wie is een verzekering tegen werkloosheid bedoeld

Er zijn verschillende groepen waar een werkloosheidsverzekering handig voor kan zijn. Ten eerste is dit de groep die een kort arbeidsverleden hebben. Die kunnen vaak geen aanspraak op de WW en ook hun uitkering zal niet heel hoog zijn. Een tweede groep zijn de mensen die een hypotheek afsluiten. Vaak is het iets dat de bank ook van u eist. Ze zijn namelijk bang dat ze anders hun geld niet meer terugzien wanneer u wordt ontslagen en de aflossing van de hypotheek niet meer zou kunnen terugbetalen.

Verzekering voor zelfstandigen

Ook voor een zelfstandige kan het verstandig zijn om zich te verzekeren tegen werkloosheid of inkomstenderving. Dit is vaak wel lastiger, omdat u echt moet kunnen aantonen dat het niet meer uw fout is dat u zonder werk zit. Er zijn verschillende verzekeraars, zoals OHRA, die een werkloosheidsverzekering aanbieden. Ook de CNV biedt een eigen verzekering aan voor haar leden. Verder lopen zzp'ers tegen de hoge kosten aan voor de werkloosheidsverzekering. Die is daarom alleen te betalen door zzp'ers met een hoog inkomen. Er gaan in de politiek wel stemmen op voor sociale, betaalbare verzekering tegen werkloosheid, maar anno 2015 zijn die plannen nog niet concreet in wetgeving omgezet.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering afsluiten bij RialtoVerzekering afsluiten bij RialtoKun je om welke reden dan ook geen verzekering meer afsluiten bij een reguliere verzekeraar? Waarschijnlijk kun je nog w…
Wat is een woonlastenverzekering?Wat is een woonlastenverzekering?De woonlastenverzekering wordt onder diverse namen verkocht. Dit is een verzekering die een deel van de hypotheeklasten…

Veiligstellen van alimentatie door alimentatieverzekeringVeiligstellen van alimentatie door alimentatieverzekeringBij een echtscheiding is het raadzaam om de financiële risico’s rondom de alimentatiebetalingen af te dekken. Want bij o…
FNV biedt ZZP-er goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekeringFNV biedt ZZP-er goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekeringZelfstandigen zonder personeel vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak erg duur. Dat is hij ook, want hoewel d…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.