Fraude en verzekeringen

Door onwaarheden te vertellen aan de verzekeraar bent u mogelijk aan het frauderen. Deze fraude kan u duur komen te staan. De verzekeraar sluit uitgaande van een bepaald risico verzekeringen af. Voordat de verzekeraar een autoverzekering afsluit moet hij beschikken over gegeven op basis waarvan hij de risico’s kan inschatten. Dit zijn risico’s van het motorrijtuig (bijvoorbeeld waarde van de auto) en risico’s van de persoon (bijvoorbeeld leeftijd en het soort gebruik). Deze zaken kunnen uitsluitend goed worden ingeschat als de beoordelaar beschikt over juiste gegevens.

Onjuiste gegevens bij het sluiten van de verzekering

Een verzekering werd in het verleden gesloten door een ingevuld aanvraagformulier te ondertekenen. Steeds vaker worden verzekeringen via het Internet afgesloten, dus zonder een handtekening. In plaats van een handtekening krijgt u via Internet vaak een overzicht van de door u ingevulde gegevens. Daarnaast krijgt u een (digitale) polis toegestuurd met opgave van de gegevens met het verzoek het geheel te controleren. Blijkt bij een schade dat u substantiële informatie hebt achtergehouden dan kan de schadeclaim worden afgewezen. Het moet echter wel gaan om feiten die bij juiste opgave geleidt zouden hebben tot het niet of niet onder dezelfde condities accepteren van de verzekering. De verzekerde moet deze feiten bewust verzwegen hebben.

Fraude bij schade

Niet alle schadeoorzaken zijn verzekerd. Een kapotte laptop doordat deze gevallen is zal meestal niet leiden tot een uitkering op de inboedelverzekering. Een gestolen laptop valt onder de dekking op de inboedelverzekering. Gaat u de gevallen laptop opgeven als gestolen, dan bent u aan het frauderen. Dergelijke onterechte claims worden vaak ingediend op de reisverzekering. Dit soort fraudepraktijken kunnen u duur komen te staan. Verzekeraars hebben vaak fraude coördinatoren in dient die aan de hand van bepaalde indicatoren en toevalligheden fraudezaken tegen kunnen gaan, en aangifte kunnen doen.

Acceptatie levensverzekering

Bij het afsluiten van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering moet u een waslijst aan vragen beantwoorden. Aan de hand van deze vragen gaat de medisch adviseur van de verzekeraar bepalen welke aanvragen een verhoogd overlijdensrisico met zich meebrengt. Aan de hand van gezondheidsvragen kunnen zij eenvoudig bepalen of er sprake is van hoger dan gemiddeld overlijdensrisico. De verzekering wordt dan mogelijk niet geaccepteerd, of onder andere condities. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld een verhoogde premie.

Verzwijging bij overlijdensrisicoverzekering

De verzekeraar kan bij vermoeden van verzwijging onderzoek laten uitvoeren. De verzwijging komt echter pas aan het licht na overlijden van de verzekerde. Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens is een onafhankelijke commissie waar dergelijke vermoedens onderzocht worden. Hiervoor moet er een sterke aanwijzing bestaan van verzwijging. Een arts uit deze commissie neemt contact op met de arts van de overledene verzekerde. Binnen drie maanden volgt het oordeel van de commissie. De verzekeraar moet zich altijd houden aan de uitspraak van de commissie. De uitkomst kan aanleiding geven om geen verzekerd bedrag uit te keren.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frauderen met levensverzekeringenFrauderen met levensverzekeringenMet verzekeringen wordt vaak gefraudeerd. Dit geldt voor reisverzekeringen, maar ook bij bijvoorbeeld aansprakelijkheids…
Basisvormen van de levensverzekeringEen uitkering uit levensverzekering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Bij het overlijden of bij he…
Levenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringLevenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringDe levenhypotheek is een hypotheekvorm die eigenlijk bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een leve…
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…

Uitgaven aan verzekeringenWij Nederlanders zijn gek op verzekeringen. Verzekeringsmaatschappijen ontvangen bijna vierduizend euro aan premie per i…
Voorkom inbraak in uw huisInbraak is naast de financiële schade een grote inbreuk op het veiligheidsgevoel. Met simpele maatregelen kunnen veel in…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.