Uitvaartverzekering in België (2017): premie, tips en advies
In het leven ben je van niets zeker behalve van één ding: ons bestaan is eindig en vroeg of laat moeten we allemaal afscheid nemen. Een begrafenis of crematie is niet goedkoop en kan je nabestaanden met een fikse rekening opzadelen. De uitvaartverzekering biedt hiervoor bescherming. De premie hangt van verschillende factoren af. In België zijn verschillende aanbieders van begrafenisverzekeringen zoals DELA actief. Hun formules bieden tal van voordelen maar ook nadelen. Maar wat is het nut van zo'n verzekering? Dat verschilt van persoon tot persoon en hangt af van de grootte van je vermogen en of je nog tijd hebt om het kapitaal voor je begrafenis op een andere manier bij elkaar te sparen.
Wat is een uitvaartverzekering?
Een begrafenis of crematie kost al gauw tussen de drieduizend en vijfduizend euro. Dat is zonder grafsteen, grafconcessie of ‘koffietafel’ meegeteld. Het totale kostenplaatje kan oplopen tot meer dan tienduizend euro. Dit kan voor je nabestaanden een zware financiële dobber zijn. Een uitvaartverzekering, ook wel ‘begrafenisverzekering’ genoemd, verzekert de kosten van je begrafenis of crematie.
Soorten
Een uitvaartverzekering kan een uitbetaling in geld of in natura verzekeren.
In geld
Bij dit type krijgen de nabestaanden een verzekerd kapitaal uitgekeerd. Dit geld kunnen ze aanwenden om je begrafenis van te bekostigen.
In natura
Kies je voor een uitvaartverzekering met uitkering in natura dan zorgt de verzekering voor het bekostigen en organiseren van een dienst (begrafenis of crematie) met alle kosten die er komen bij kijken zoals rouwbrieven en koffietafel.
Wat bepaalt de premie?
De premie van een uitvaartverzekering hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste zijn geslacht, leeftijd, duur van premiebetaling en de hoogte van het verzekerd kapitaal.
Geslacht
Voor vrouwen is een begrafenisverzekering gemiddeld wat goedkoper. Statistisch gezien leven vrouwen immers langer dan mannen. Ze zullen dan ook iets langer de premie betalen. Daardoor valt deze lager uit.
Leeftijd
Hoe ouder je bent op het moment van toetreden hoe duurder de premie. Je levensverwachting daalt immers met de leeftijd. Het verzekerd kapitaal moet bij ouderen dan ook sneller worden opgebouwd.
Bij de meeste verzekeraars geldt er een maximumleeftijd voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Dit varieert van 65 tot 75 jaar. Soms is er geen leeftijdslimiet op voorwaarde dat je de verzekering vooraf met een éénmalige premie betaalt.
Duur van premiebetaling
Bij sommige formules betaal je levenslang een premie, bij andere maar gedurende een beperkte tijd. Kies je voor het laatste ligt de premie hoger, maar ben je na een tijd wel van de premies af. Levenslang betalen is interessant om de premies laag te houden maar komt uiteindelijk wel meestal duurder uit.
Verzekerd bedrag
Dit spreekt vanzelf. Hoe hoger het verzekerd bedrag, hoe duurder de premie. Het verzekerd bedrag kan je zelf kiezen. De minima en maxima liggen bij elke verzekeraar anders. Bij sommigen kan je al verzekeren vanaf 1500 euro, bij anderen vanaf 2500 euro of een nog andere drempel. Ook het maximumbedrag is niet overal hetzelfde en schommelt van 7500 tot 10 000 euro of meer.
Aanbieders vergelijken in België
DELA
DELA is wellicht één van de bekendste namen en een grote marktspeler op vlak van uitvaartverzekeringen. Hun Uitvaartzorgplan biedt bovendien standaard ook nabestaandenzorg. Bij een overlijden komt een consulent langs bij de nabestaanden om hen wegwijs te maken in de administratieve en praktische beslommeringen die met een overlijden gepaard gaan. In een periode van diep verdriet is papierwerk en heen en weer lopen het laatste waar je zin in hebt.
Je kan kiezen voor periodieke premies (maandelijks, trimestrieel, jaarlijks) of een eenmalige premie (koopsom). Kies je voor periodieke premies zijn automatisch ook de kinderen meeverzekerd in de polis van de ouders.
Andere aanbieders
Naast DELA kan je ook terecht bij verzekeraars als Axa, Corona Direct, DVV, Ethias, Federale Verzekeringen, Delta Lloyd Life of P&V om een uitvaartplan af te sluiten. Ook tal van andere verzekeringsmaatschappijen hebben uitvaartplannen in hun gamma.
Voorbeelden van premies (2017)
Bij Corona betaalt een man van 55 jaar 19,01 euro per maand voor een kapitaal van 3000 euro en 30,81 euro per maand voor een bedrag van 5000 euro. Een vrouw van 65 jaar betaalt 24,91 euro per maand indien 3000 euro verzekerd is en 40,64 euro voor 5000 euro.
Bij andere aanbieders liggen de premies in een vergelijkbare orde van grootte maar het kan natuurlijk nooit kwaad om te vergelijken en bij verschillende verzekeraars een offerte te vragen.
Voordelen van de uitvaartverzekering
Bescherming van de nabestaanden
Je stelt jezelf gerust dat je je nabestaanden niet met financiële problemen opzadelt wanneer er jou iets overkomt. Voor heel wat mensen is dit belangrijk voor de gemoedsrust.
Flexibel
De uitvaartverzekering kan je tot op zekere hoogte ‘à la carte’ samenstellen. Je kiest zelf het verzekerd bedrag, de duurtijd van premiebetaling, de periodiciteit van de inningen en eventueel ook nog andere modaliteiten.
Praktische voordelen
Heb je geen nabestaanden of wil je hen niet met praktische beslommeringen opzadelen is een uitvaartverzekering waarbij je eigen begrafenis geregeld is nuttig.
Fiscale voordelen
De premie van de uitvaartverzekering is in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar. Meestal gaat het om 30 tot 40 procent van de premie. De fiscale aftrekbaarheid is echter aan voorwaarden verbonden en niet elk type contract geeft recht op belastingvoordeel. Bevraag je bij de verzekeraar voor je een polis afsluit.
Is een uitvaartverzekering nuttig?
Nadelen
Bij het nut van een uitvaartverzekering kan men niettemin vraagtekens plaatsen. Voor de meeste mensen is een uitvaartverzekering niet interessant. Wanneer je op jonge leeftijd overlijdt en er is een verzekering is het nut duidelijk: voor een laag bedrag aan premies is de uitvaart betaald.
Maar of je baat hebt bij een begrafenisverzekering wanneer je zoals de meeste mensen op latere leeftijd sterft is nog maar de vraag. In de meeste gevallen heb je wanneer je op jonge leeftijd een uitvaartverzekering afsluit en op oude leeftijd overlijdt teveel betaald.
Het verzekerd bedrag op lange termijn
Een verzekerd bedrag van vijfduizend of zevenduizend euro is anno 2016 mooi meegenomen, maar geld neemt door inflatie in waarde af. Met andere woorden: met vijfduizend euro doe je over pakweg dertig jaar veel minder dan in 2016.
Zoals DELA stelt op haar website: ‘De kostprijs van een begrafenis in België is de laatste dertig jaar vier keer duurder geworden’. Of je dus pakweg anno 2050 of 2060 de begrafenis nog kan betalen van een verzekerd bedrag van vijfduizend euro is maar zeer de vraag. Je kan weliswaar het verzekerd bedrag later laten herberekenen, maar de premie zal men dan toepassen op je hogere leeftijd. De kost zal dus veel duurder uitvallen.
Tip: Kies een voldoende groot verzekerd bedrag om de inflatie te compenseren
Duur
Het kan voordeliger zijn om geen uitvaartverzekering te nemen en in plaats daarvan gewoon vijf- tot zevenduizend euro op een spaarrekening te plaatsen, hetzij in één keer hetzij door maandelijkse kleine stortingen. De nabestaanden kunnen je begrafenis dan van die gelden betalen: ook wanneer de rekening door de bank is geblokkeerd mogen uitgaven voor de uitvaart toch van de rekening betaald worden.
Op die manier blijft het geld bij jou en krijg je er ook jaarlijks nog rente bovenop. Gezien de lage rendementen van spaarrekeningen is het nog beter om het bedrag voor je uitvaart op te bouwen via een beleggingsfonds.
Tip: Heb je nog tijd om een bedrag bij elkaar te sparen is dit een interessantere optie dan een uitvaartverzekering
Is je nalatenschap en je opgebouwd vermogen nu al voldoende waard, zodat de nabestaanden je begrafenis hiervan kunnen betalen, heeft een uitvaartverzekering dan ook weinig zin.
Tip: Eens je vermogen voldoende groot is om de begrafenis van te betalen hoef je geen uitvaartverzekering af te sluiten.
Of een uitvaartverzekering interessant is of niet hangt dus vooral van je persoonlijke situatie af. Kunnen je erfgenamen in problemen komen als er jou iets overkomt? Of is het vermogen dat ze erven sowieso groot genoeg om ook je begrafenis van te bekostigen? Nadenken over dergelijke vragen kan je helpen om de juiste keuze te maken.