Autoverzekering duurder?

Autoverzekering duurder? Gaat de verzekeringspremie voor uw auto dit jaar ook omhoog? De concurrentie bij de top 10 autoverzekeringen is groot en niet elke autoverzekering is kostendekkend, daarom kan het zijn dat u meer premie voor uw auto zult moeten betalen. Dan wordt het waarschijnlijk ook weer eens tijd om over te stappen en in ieder geval de autopremie bij verschillende verzekeraars goed te vergelijken. Er zijn bijvoorbeeld goedkope verzekeringen voor personen die een hogere opleiding hebben. Shoppen loont.

Wat kost uw autoverzekering inmiddels?

Vaak laten we onze auto verzekerd bij de verzekeringsmaatschappij waar we ook vorig jaar verzekerd waren. Of het nu gemakzucht is of dat u denkt dat uw autopremie niet zo hoog is, in alle gevallen loont het om vijftien minuten uit te trekken om de autopremie die u nu betaalt eens te vergelijken met die van de concurrent. De concurrentie op de verzekeringenmarkt is groot en dus is er voordeel te behalen.

Welke autoverzekering hebt u?

U bent minimaal verplicht om een WA verzekering af te sluiten, meer mag maar dat hoeft niet. U kunt natuurlijk uw auto uitgebreider verzekeren. De keuze gaat van een mini casco autoverzekering tot een uitgebreide all risk verzekering met daarbij nog een inzittendenverzekering. En dan kunt u uw auto verzekeren tegen de dagwaarde of de cataloguswaarde. Wilt u goedkoper uit zijn en minder verzekeringspremie betalen, dan kunt u kiezen voor een eigen risico.

Enkele verzekeraars op een rij

Die vijftien minuten besteedt u door even op het internet een paar verzekeraars te vergelijken. In willekeurige volgorde bijvoorbeeld:
 • Promovendum;
 • Allianz Direct;
 • Nationale Nederlanden;
 • Onna-Onna,
 • Ing;
 • ABN AMRO;
 • FBTO;
 • Univé;
 • ANWB;
 • AON;
 • HoyHoy;
 • Nowgo;
 • Ohra.

En die lijst kan natuurlijk nog langer gemaakt worden. Het punt is dat er veel aanbieders zijn en dus veel keuze.

Ik wil mijn verzekering opzeggen

Er zijn verzekeraars die de autoverzekering maandelijks opzegbaar maken. Er zijn andere aanbieders die u houden aan de verzekering van een jaar en daarna de autoverzekering maandelijks opzegbaar maken. Als de autopremie omhoog gaat en dus duurder wordt is, vervalt in de meeste gevallen de opzegtermijn. Een premieverhoging kan behalve een nadeel dus ook een voordeel zijn: u zoekt bij een (tussentijdse) premieverhoging een goedkopere aanbieder en stapt eenvoudig over. Check natuurlijk altijd wel even de voorwaarden van uw autoverzekering. Er zijn namelijk ook budgetverzekeringen op de markt die aanvullende voorwaarden stellen.

Wordt mijn autoverzekering duurder?

Het wordt dus elk jaar weer goed opletten en vergelijken. Het kan best zijn dat ook uw autopremie omhoog gaat en als een grote aanbieder dit doet, volgen in veel gevallen ook de andere verzekeraars. Automatisch uw premieverhoging betalen kan, maar hoeft dus niet. Overigens is de hoogte van de premie ook weer niet alles zeggend. Misschien bent wel heel blij met uw verzekering en wordt u er steeds prima geholpen. In dat geval zal een verhoging van de verzekeringspremie waarschijnlijk geen directe motivering zijn om de verzekering te stoppen en op zoek te gaan naar een andere autoverzekering.

Hoe weet u of u niet te veel voor uw auto betaalt?

U komt er achter of u niet te veel voor uw auto betaalt door wat vergelijkingssites te raadplegen of zelf wat aanbieders te vergelijken. Vergelijkingssites vergelijken de verzekering in grote lijnen en wellicht bent u naar wat specifieks op zoek, hebt u veel schadevrije jaren of rijdt u een oudere auto. Welke keuze u ook maakt, vijftien minuten aan een goede vergelijking besteden levert u of geld op of stelt u gerust dat u eigenlijk niet al vele jaren te veel autopremie overmaakt. De keuze is natuurlijk aan u.

Lees verder

© 2016 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoverzekering en overlijdenAutoverzekering en overlijdenWat gebeurt er met de autoverzekering bij een overlijden, als in het bijzonder de hoofdbestuurder van de auto komt te ov…
Jaarlijks een andere autoverzekeringJaarlijks een andere autoverzekeringDe autoverzekering is een vaste last waar u veel geld op kunt besparen. De premies die verschillende verzekeraars vragen…
Negatieve schadevrije jaren en een autoverzekering afsluitenNegatieve schadevrije jaren en een autoverzekering afsluitenWanneer je veel schade rijdt in relatief korte tijd kun je negatieve schadevrije jaren krijgen, ook wel een malusregistr…
Autoschade claimen of schade zelf betalen?In tegenstelling tot de meeste andere verzekeringen heeft het claimen op een autoverzekering gevolgen voor de hoogte van…

Uitvaartverzekering in België (2017): premie, tips en adviesUitvaartverzekering in België (2017): premie, tips en adviesIn het leven ben je van niets zeker behalve van één ding: ons bestaan is eindig en vroeg of laat moeten we allemaal afsc…
Hospitalisatieverzekering afsluiten in België: nuttige tipsHospitalisatieverzekering afsluiten in België: nuttige tipsEen hospitalisatieverzekering biedt bescherming tegen hoog oplopende ziekenhuisfacturen. Je mag dan wel zijn aangesloten…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-10-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.