Met auto een fietser aangereden - Wie is er schuldig?
De zwakke deelnemers aan het verkeer worden door de wet beschermd. Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en een fietser zal in de meeste gevallen de eigenaar van het gemotoriseerde voor 100% aansprakelijk zijn voor de schade aan de fietser.
Als automobilist sta je zwak bij een ongeval met een fietser. Standaard kun je er namelijk vanuit gaan dat je aansprakelijk gesteld kunt worden voor de schade aan de fietser. Het gaat hierbij zowel om materiële schade als om letselschade. De financiële schade door letsel is het grootste gevaar. Stel, de fietser raakt blijvend invalide door het ongeval. De schade kan in dat geval in de tonnen of zelfs in de miljoenen euro´s oplopen. Deze schade wordt gedragen door de WA-verzekering van de auto, maar wie draait op voor de schade aan jouw auto?
Automobilist vrijwel altijd aansprakelijk
Een automobilist komt van rechts. De van links komende fietser geeft geen voorrang aan de automobilist. Dit lijkt een eenvoudige aansprakelijkheidskwestie, maar in de praktijk blijkt het anders te zijn. Hierbij moet nog onderscheid worden gemaakt naar de leeftijd van de fietser. Bij kinderen tot 14 jaar ben je als automobilist 100% aansprakelijk voor de schade. In het geval de fietser ouder is, kan de fietser ook aansprakelijk zijn voor een deel van de schade. Dit is afhankelijk van de verwijtbaarheid. Als automobilist kun je er altijd vanuit gaan dat je volledig aansprakelijk bent voor de schade.
Wie betaalt de schade aan de auto?
Uitgaande van 100% aansprakelijkheid van de bestuurder van de auto, zal het schadebedrag niet te verhalen zijn op een tegenpartij. In dat geval kan de schade eventueel nog geclaimd worden op de WA casco verzekering van de auto. Is je auto niet WA casco (all risks) verzekerd, maar WA of WA beperkt casco? In dat geval moet je de schade aan je eigen auto zelf dragen. Als er nog een discussie gevoerd kan worden over de aansprakelijkheid van de fietser, kun je proberen om deze aansprakelijk te stellen. De kans op slagen is klein.
Wat te doen bij een ongeval met een fietser?
Stel, de fietser is in de schadetoedracht ook iets te verwijten. Zorg in dat geval dat je alles goed op papier zet. Gebruik hiervoor een schadeaangifteformulier (aanrijdingsformulier). Vul het formulier volledig in met de tegenpartij en zorg ook voor ondertekening van de betrokkenen. Let ook even goed op de tekening onderaan het schadeformulier. Hier moet je een goed kloppende schets maken over de toedracht. Zorgt dat duidelijk uit de tekening blijkt wat de situatie was. Indien mogelijk licht de tekening nog kort toe op de voorkant van het formulier. Uit de tekening en de toelichting moeten de verzekeraars op kunnen maken waarom de fietser deels aansprakelijk is.
Hulp bij verhalen van de schade
De verzekeraar zorgt voor het aansprakelijk stellen van de tegenpartij als je auto WA casco verzekerd is. Bij een beperktere dekking moet jezelf in actie komen. Stel de tegenpartij aansprakelijk of schrijf de verzekeraar van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren rechtstreeks aan. Eventueel kun je gebruik maken van een rechtsbijstandsverzekering of een verhaalsbijstandverzekering. De verzekeraars moeten wel mogelijkheden zien om de schade te verhalen. Er moet wel een slagingskans zijn, anders zijn ze niet bereid om kosten te maken.
Het feit dat de automobilist standaard aansprakelijk is kan onredelijk uitvallen. Om de zwakkere deelnemers in het verkeer toch de best mogelijke bescherming te bieden is deze regeling ingesteld.