Waarom betalen rokers meer voor levensverzekering?

Waarom betalen rokers meer voor levensverzekering? Bij het afsluiten van bepaalde levensverzekeringen wordt de vraag gesteld of de verzekerde rookt. Rokers betalen voor verzekeringen die uitkeren bij overlijden een hogere premie. De premie voor de overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van de statistieke kans op overlijden van de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering. Voor iedere verzekerde van dezelfde leeftijd geldt dezelfde premie. Het enige onderscheid is het geslacht. Vrouwen leven statistisch gezien namelijk langer. De verzekeraar beoordeelt de gezondheidsverklaring voordat de verzekering wordt geaccepteerd. Als uit de gezondheidsverklaring blijkt dat er een verhoogd risico op overlijden is, zal de aanvraag worden afgewezen of er wordt een hogere premie geoffreerd.

Statistisch gezien leven rokers korter

Verzekeraars hanteren vaak een hogere premiestelling voor rokers. Ze kunnen aantonen dat er een verhoogde kans op overlijden bestaat voor deze groep, dus mogen ze een onderscheid maken. Het verschil in premie kan tientallen procenten schelen. Op de gezondheidsverklaring wordt een vraag gesteld over het rookgedrag. In principe maakt het hierbij geen verschil of je vijf of twintig sigaretten per dag rookt.

Hoe gaat de verzekeraar controle uitvoeren op het niet-roken?

Na overlijden is het moeilijk aan te tonen in hoeverre de overleden verzekerde een roker was of niet. Het is een kwestie van vertrouwen. Als een niet-roker gaat roken, moet dit in principe worden doorgegeven aan de verzekeraar. In de praktijk zal dit nauwelijks gebeuren.

Gestopt met roken! Moet ik dat doorgeven aan de verzekeraar?

Als je meerdere jaren niet meer rookt, kan het verstandig zijn om dit door te geven aan de verzekeraar. Het niet meer roken kan resulteren in een lagere premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Bij het stoppen met roken kan het zelfs verstandig zijn om de verzekeringsmogelijkheden opnieuw te bepalen. Mogelijk is het wat betreft de premiestelling verstandig om een nieuwe verzekering af te sluiten. De oude verzekering kun je op ieder willekeurig moment beëindigen. Als de overlijdensrisicoverzekering gekoppeld is aan de hypotheek, kunnen er andere eisen gesteld worden. Houd er wel rekening mee dat je voor een nieuwe verzekering opnieuw advies- en bemiddelingskosten moet betalen.

Rokers minder laten betalen in verband met grotere kans op overlijden

Er zijn ook levensverzekeringen die juist een kapitaal uitkeren ben in leven zijn op de einddatum van de verzekerde. Dit zijn zogenaamde kapitaalverzekeringen bij leven. Het overlijden van de verzekerde levert voordeel op voor de verzekeraar. Bij vroegtijdig overlijden hoeft het verzekerd bedrag namelijk niet uitgekeerd te worden op de einddatum. Het vreemde is dat het hierbij geen verschil maakt of je wel of niet rookt. In dit geval zal de roker goedkoper uit moeten zijn in vergelijking met de niet-roker. Deze verzekeringen worden niet zoveel afgesloten, maar verzekeraars moeten wel met gelijke maten meten.

Ook rokers kunnen besparen op de overlijdensrisicoverzekering

Sinds 2013 zijn de premies voor levensverzekeringen sterk verlaagd. Het is het niet meer toegestaan om provisie te verwerken in de premie voor de verzekering. De adviseur / bemiddelaar moet de advies- en bemiddelingskosten nu rechtstreeks bij de klant in rekening brengen. Hierdoor krijg je bij het afsluiten van een levensverzekering een rekening gepresenteerd. Deze kosten maak je weer ruimschoots goed door een sterk lagere premie. Levensverzekeringen die vóór 2013 zijn afgesloten zijn in vergelijking met de huidige verzekeringen te duur. Ook voor rokers kan het de moeite lonen om de premies opnieuw te vergelijken. Laat de nieuwe verzekeraar de verzekering wel eerst accepteren voordat je de oude levensverzekering beëindigd.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levensverzekering: premie, uitkering & belastingLevensverzekering: premie, uitkering & belastingWat is een levensverzekering? Waarom zou u een levensverzekering afsluiten? Wat is de hoogte van de premie en welke fact…
Levensverzekering, de meest gestelde vragenEen levensverzekering is een verzamelnaam van verzekeringen waarbij de premie en de uitkering verband houden met het in…
Niet-rokers besparen op verzekeringenRokers kunnen veel geld besparen door te stoppen met roken. Dit geldt niet alleen voor het geld dat zij uitgeven aan sig…
Verzekeringen levensverzekering en lijfrenteDe levensverzekering is vaak een enigszins morbide verzekering, omdat je rekening gaat houden met je eigen overlijden. M…

Wat is huurdersbelang of eigenaarsbelang?Wat is huurdersbelang of eigenaarsbelang?Als u als huurder van een woning verbeteringen aanbrengt en die veranderingen zelf betaalt, krijgt u te maken met het hu…
Camperverzekering of caravanverzekering afsluitenCamperverzekering of caravanverzekering afsluitenGaat u ook op vakantie met de populaire camper of caravan op vakantie? Vergeet dan niet om ook een goede camperverzekeri…
Reactie

Rob, 24-04-2014
Beste Juul,
Interessant artikel. Enig idee hoeveel het premieverschil is? Reactie infoteur, 24-04-2014
Het verschil is premie is moeilijk te zeggen. Verzekeraars hanteren hier namelijk eigen maatstaven. Ik schat het verschil gemiddeld tussen 20% en 40%.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.