Niet-rokers besparen op verzekeringen

Rokers kunnen veel geld besparen door te stoppen met roken. Dit geldt niet alleen voor het geld dat zij uitgeven aan sigaretten en shag, maar op bepaalde verzekeringen kunnen ze ook geld besparen. Roken is slecht voor de gezondheid en voor de portemonnee. Zelfs op het werk lopen rokers steeds meer tegen onbegrip aan. Ze moeten dagelijks gemiddeld drie tot zes keer hun werkplek verlaten om een sigaretje te kunnen roken. Het zal niet de grootste stimulans zijn, maar door niet meer te roken kunnen ze ook geld besparen op bepaalde verzekeringen. U zou kunnen zeggen dat rokers vaker ziek zijn, waardoor ze vaker een claim moeten indienen op de zorgverzekering. De meeste kosten worden betaald door de zorgverzekeraar, maar het eigen risico moet gedragen worden door de verzekerde zelf. Voor een overlijdensrisico kan er verschil worden gemaakt tussen rokers en niet-rokers. Rokers zullen een hogere premie moeten betalen.

Waarom moeten rokers een hogere premie betalen?

Statistisch gezien hebben rokers een kortere levensverwachting. Vanuit de verzekeraar gezien bestaat er dus een grotere kans dat de verzekerde komt te overlijden, gedurende de looptijd van de verzekering. In dat geval moet de verzekeraar het verzekerde bedrag uitkeren. Niet alle verzekeraars rekenen verschillende tarieven voor rokers en niet-rokers.

Voorbeeld

Stel de verzekering loopt twintig jaar. De verzekerde is nu dertig jaar. De kans dat de verzekerde vijftig jaar wordt, is groter bij een verzekerde die niet rookt. De verzekeraar hecht hier veel waarde aan, want nadat de polis twintig jaar heeft gelopen vervalt de verzekering zonder dat er een uitkering is verricht.

Geldt er voor de uitvaartverzekering ook een hogere premie?

Nee, de belangen voor de uitvaartverzekeraar zijn ook veel kleiner. Bij deze vorm van levensverzekering heeft de verzekeraar er ook baat bij dat de verzekerde zo oud mogelijk word, dan wordt de uitkering namelijk ook naar de toekomst doorgeschoven. Het verschil met de overlijdensrisicoverzekering wordt veroorzaakt doordat de uitvaartverzekering gegarandeerd tot uitkering komt. Bij deze verzekeringsvorm wordt er met de verzekeraar uitsluitend een afspraak gemaakt over de duur van de premiebetaling. De verzekering blijft levenslang doorlopen.

Toch heeft de verzekeraar bij deze verzekeringsvorm ook belang bij een zo lang mogelijk leven. Ze kunnen de uitkering namelijk langer uitstellen en het geld dus langer in beheer houden. Daarnaast bestaat er een kans dat een verzekerde die eerder sterft ook minder lang premie heeft betaald. Dit is niet altijd het geval, want bij de uitvaartverzekering is het ook mogelijk om de premiebetalingperiode kort te houden.

Worden rokers op deze manier benadeeld omdat ze roken?

Verzekeraars proberen verzekerden in de boeken te krijgen waar ze zo weinig mogelijk geld aan hoeven uit te keren. Dit geldt niet alleen voor de levensverzekeringen, maar ook voor bijvoorbeeld de autoverzekering en de woonhuisverzekering. Door een hogere premie te vragen aan de verzekerden waar ze meer risico voor lopen, kunnen ze de verzekerden die een lager risico vormen aantrekken met een lagere premie. De rokers worden dus benadeeld, maar de premie is ook afhankelijk van vele andere factoren.

Kunnen rokers ook voordeliger uit zijn dan niet rokers?

Er zijn ook levensverzekeringen die uitsluitend het verzekerd bedrag uitkeren, indien de verzekerde persoon nog in leven is op de einddatum. Een dertig jarige sluit bijvoorbeeld een verzekering af die €50.000,- uitkeert indien de verzekerde nog in leven is op het moment dat hij vijftig jaar is geworden. Bij deze vorm van verzekering krijgen rokers niet een lagere premie voorgeschoteld, wat eigenlijk vreemd is.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom betalen rokers meer voor levensverzekering?Waarom betalen rokers meer voor levensverzekering?Bij het afsluiten van bepaalde levensverzekeringen wordt de vraag gesteld of de verzekerde rookt. Rokers betalen voor ve…
Levensverzekering, de meest gestelde vragenEen levensverzekering is een verzamelnaam van verzekeringen waarbij de premie en de uitkering verband houden met het in…
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?De premie voor de overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van factoren als het verzekerd bedrag, de leeftijd en het…
Gevaren van overlijdensrisicoverzekeringAls u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, zijn er een aantal risico’s op verlies van het ingelegde kapitaal.

Financiële administratie uitbesteden: Is dat een goed idee?Veel ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding en financiële administratie van hun bedrijf uit te besteden. Wanneer je…
Een jaarrekening makenEen jaarrekening makenOok voor bijvoorbeeld een stichting of vereniging moet er elk jaar weer een jaarrekening worden gemaakt. Kan dit gemakke…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.