Lijfrente & uitgesteld betalen van lijfrente

Lijfrente & uitgesteld betalen van lijfrente Uitgesteld betalen van lijfrente of juist niet? Als de rente omhoog gaat, is dat gunstig voor de hoogte van uw vrijgekomen en vrijvallende lijfrente. Maar als de rente daalt in 2020 en 2021, wat kunt u het beste doen met uw lijfrentepolis en lijfrenteverzekering? De juiste keuze hangt sterk af van deze rente, het jaar waarin de lijfrente polis of koopsompolis is afgesloten en hoeveel kapitaal is opgebouwd. Een direct ingaande lijfrente kan ook worden gekozen. Vraag altijd meerdere offertes aan om te zien wie de hoogste lijfrente uitkering biedt en wat mogelijk is. Kies voor uitgesteld betalen van de lijfrente als de rente laag is, breng een knip aan in de vrijvallende lijfrente of kies voor een bank om de lijfrente uit te betalen. Het verschil in rente kan groot zijn en dat maakt nogal wat uit voor de uit te betalen lijfrente.

Vrijgekomen lijfrente


De vrijgekomen lijfrente berekenen

Velen hebben in het verleden een lijfrentepolis afgesloten. Voor aanvulling op het pensioen, om eerder op te houden met werken of gewoon als een appeltje voor de dorst. Vele van deze polissen komen binnenkort tot uitbetaling. Dan kunt u kiezen voor een direct ingaande lijfrente of de uitkering van de lijfrente nog wat uitstellen. We spreken over vrijgekomen lijfrente, als een lijfrenteverzekering afloopt en het opgebouwde kapitaal moet worden uitgekeerd. Maar wat voor een lijfrente polis heeft u eigenlijk?

Bereken uw vrijkomende lijfrente

De lijfrentepolis is zeer gewild voor wie een extra pensioen en lijfrente wil opbouwen voor later. Dat is niet alleen nu zo, maar al heel lang. Vele polissen komen inmiddels vrij. Welke lijfrentepolis u heeft, bepaalt ook de mogelijkheden bij een vrijkomende lijfrente. We onderscheiden grofweg twee regimes voor lijfrentepolissen:
  • De polissen voor 1 januari 1992, de oud regime lijfrentepolis.
  • De polissen na 1 januari 1992.

Essentieel is de vraag hoe en wanneer u wilt laten uitbetalen. U kunt bijvoorbeeld een lijfrente in een beperkt aantal jaren uit laten betalen of kiezen voor een levenslange uitkering van lijfrente. En wanneer wilt u dit laten uitbetalen, wat zijn de mogelijkheden bij lijfrente?

Levenslange lijfrente laten uitbetalen

Als u het geld niet in korte tijd nodig heeft, bij het oude regime is zelfs uitbetaling ineens of afkoop mogelijk, is het vaak voordeliger om te kiezen voor een levenslange uitkering. Wie oud wordt en levenslang laat uitbetalen is uiteindelijk spekkoper.

De uitbetaling van de lijfrente nog even uitstellen

Wanneer de rente laag staat, is de lijfrente meestal ook relatief laag. Dat is zeer onvoordelig en onnodig als u het geld nog niet direct nodig hebt. Toch kiest in de praktijk grofweg 60% van de polis houders voor een direct ingaande lijfrente. Een goed alternatief is de uitgestelde lijfrente, waarbij het opgebouwde kapitaal nog een tijd extra rendement oplevert. Als na enige tijd ook de rente weer hoger staat, is het kapitaal hoger en de lijfrente.

Het knippen van de lijfrente kan ook

Gegeven de lage rente is het vaak verstandig om de lijfrente te knippen. U laat dan een deel van het kapitaal in lijfrente uitbetalen en laat de rest aangroeien met de rente. Bij de polissen afgesloten voor het jaar 1992 is dit geen enkel probleem. Voor de latere polissen moet en aantal zaken worden bekeken:
  • Hoeveel u kunt opknippen.
  • Hoeveel zeker voor een bepaalde leeftijd als lijfrente moet worden uitgekeerd.
  • Hoeveel voor een bepaalde periode als lijfrente moet worden uitgekeerd.

Verschillende polissen samenvoegen bij lijfrente

Ook kunt u lijfrente polissen samenvoegen, clusteren, zodat ze allemaal op het zelfde moment tot uitkering komen. U kiest het door u gewenste moment van uitbetaling, en laat de polissen, die eerder tot uitbetaling zouden kunnen komen, met een uitgestelde lijfrente nog even rijpen. Dat is bovendien een stuk overzichtelijker en goedkoper, omdat de behandelkosten lager zijn. Let dan wel op met de oud regime polissen, want die worden na clustering beschouwd als een nieuw regime polis, waardoor een aantal fiscale voordelen wegvallen.

Lijfrente en Belastingdienst 2020 en 2021

Wat de mogelijkheden van een lijfrente zijn en wat de eisen van de fiscus zijn ziet u in de onderstaande tabellen:

1. Polis voorafgaand aan de Brede Herwaardering in 1992:

Welke lijfrenteVerplichte ingangsdatumLooptijdMaximale uitkering
Vrij te kiezen Geen, vrij te kiezen minimaal 1%-sterftekansOnbeperkt

2. Polis afgesloten tussen 1 januari 1992 en 1 januari 2001:

Welke lijfrenteVerplichte ingangsdatum Looptijd Maximale uitkering per jaar in 2020/2021
Oudedagslijfrente Vrij te kiezen LevenslangOnbeperkt
Tijdelijke oudedagslijfrente Jaar waarin u 65 jaar wordt of later Minimaal 5 jaar 22.089 per jaar in 2020 en 22.443 per jaar in 2021
Overbruggings-lijfrenteVrij te kiezen Jaar waarin u 65 jaar wordt of later 63.288 per jaar in 2020 en 63.288 per jaar in 2021

3. Huidige regime sinds 2001:

Welke lijfrenteVerplichte ingangsdatum Looptijd Maximale uitkering per jaar in 2020/2021
Oudedagslijfrente Uiterlijk jaar waarin u 70 jaar wordtLevenslangOnbeperkt
Tijdelijke oudedagslijfrente Jaar waarin u 65-70-jaar wordtMinimaal 5 jaar lang 22.089 per jaar in 2020 ( 22.443 in 2021)
Overbruggings-lijfrenteVrij naar keuzeJaar waarin u 65 jaar wordt of de pensioendatum 63.288 per jaar in 2020 (63.288 per jaar in 2021)

Slot

Wie al enige tijd geleden lijfrente polissen heeft afgesloten, moet ze koesteren. Laat ze niet automatisch uitkeren, als u het geld niet direct nodig hebt. U bent ook niet verplicht om de polis te laten uitkeren bij de verzekeraar bij wie de polis is afgesloten. Bekijk dus goed de verschillende mogelijkheden. Het internet geeft veel informatie, en vele aanbieders van polissen. Kies voor het hoogste rendement voor uw lijfrente. Voor wie nu nog een polis wil afsluiten is het banksparen wellicht een goede aanrader.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftAfkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftIn veel gevallen is de afkoop van lijfrente een dure zaak, maar toch is de afkoop van een lijfrentepolis iets voordelige…
Lijfrente berekening doet u onlineLijfrente berekening doet u onlineU kunt zelf online uw lijfrente berekenen. Stel uw lijfrente komt binnenkort vrij, dan wilt u ook weten hoeveel geld u n…
Wat is lijfrenteverzekering?Wat is lijfrenteverzekering?Wat is een lijfrenteverzekering? Met een lijfrenteverzekering kunt u aanvullend pensioen opbouwen. De premie of de uitke…
Lijfrente BegrippenLijfrente BegrippenIn dit artikel worden de belangrijkste begrippen besproken met betrekking tot lijfrente, op alfabetische volgorde. Afkoo…

Wat is een levensverzekering? Een korte toelichtingWat is een levensverzekering? Een korte toelichtingDe overlijdensrisico verzekering (ORV) is een verzekering die vaak wordt afgesloten bij aanschaf van een woning. Bij ove…
Overstappen van autoverzekering is eenvoudig en voordeligOverstappen van autoverzekering is eenvoudig en voordeligWilt u ook overstappen van autoverzekering. Dat is helemaal niet raar, want er is groot voordeel te behalen. Voordelig a…
Reacties

Herman, 28-02-2019
Mijn verzekering betaalt mijn vrijgevallen lijfrente jaarlijks uit (oud regime ).
De uitbetaling moet volgens polisblad 2 op de laatste dag van het jaar geschieden.
Elk jaar in oktober / december stuur ik een brief of mail met een verdeling van de rente van dat jaar tussen mij en mijn dochter.
Ze heeft een laag en variabel inkomen zodat elk jaar de verdeling anders is.
Ook als er te laat wordt uitgekeerd, in januari wordt mijn verdeling uitgevoerd.
Nu op een is er een andere eigenaar (ASR) die beweerd dat, als de premie later wordt uitgekeerd in het volgend jaar, ook de belastbaarheid in het volgend jaar valt. Misschien vonden ze dat lastig en betalende laatste jaren in begin januari.
Ik kan dan niet meer mijn verdeling maken op basis van het inkomen van mijn dochter omdat de uitkering wordt betaald aan het begin van het belastingjaar.
Dit kan soms duizenden schelen ivm bijv. de heffingskorting van mijn dochter.
De verzekeraar geeft niet thuis.
Wat moet ik doen?
Kan ik zelf de belastingaangifte aanpassen zoals ik dat wens?

MVGR Herman
. Reactie infoteur, 03-03-2019
Beste Herman,
Uw wens is duidelijk en de ASR heeft zich niet aan het polisblad gehouden. Denkbaar is het om de verdeling aan te brengen die u in gedachte had, maar houdt er rekening mee dat de belastinginspecteur het hiermee later oneens kan blijken te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem van der Loo, 20-01-2009
Ik heb nog enkele jaren tegaan voordat ikvermoedelijk ga kiezen voor leefrente. Reactie infoteur, 03-03-2019
Lijfrente en lijfrentesparen (leefrente) hebben wat uiteenlopende eigenschappen. Bekijk dus wat het beste bij uw situatie past:

https://financieel.infonu.nl/geld/112991-lijfrente-of-banksparen.html

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.