Verzekeren tegen stormschade: stormschadeverzekering

Verzekeren tegen stormschade: stormschadeverzekering Stormschade, wateroverlast, omvergewaaide schutting, rondvliegende dakpannen, een boom op uw huis of auto, het lijkt door de klimaatverandering en opwarming van de aarde steeds vaker voor te komen. Welke vergoeding krijgt u van de verzekering, in geld of in natura? Hoe sluit u een storm verzekering (waterschade door storm, afgewaaide dakpannen) af en wat zijn de kosten? Verzeker u tegen de gevolgen van stormschade aan uw huis, onroerend goed en auto. En wat als er door de herfststorm, voorjaarsstorm of andere storm of windvlaag een dakpan van uw huis afwaait en die schade aan bepaalde goederen veroorzaakt of zelfs schade aan andere personen (dakpan op uw hoofd)? Allerlei verzekeringen en premies kunnen gelden: een polis van een opstalverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering maar ook een een autoverzekering. U kunt zelfs uw vakantie mislopen door een storm. Is dan ook stormschade via een verzekering verhaalbaar? Zo ja, op wie dan?

Stormschade


Verzekerd tegen stormschade en wateroverlast, de stormschadeverzekering

U bent niet automatisch verzekerd tegen de gevolgen van een stormschade en dat is in het huidige klimaat geen fijne gedachte. Elk jaar is er wel een flinke herfststorm of veel wind in zomer of winter. En het lijkt met de huidige opwarming van de aarde alleen maar erger te worden. In de krant leest u wel eens over een windhoos die gelukkig niet bij u in de buurt was, maar schade door een flinke bries komt vaak voor. Stormschade is dan de schade aan eigen goederen en personen, maar ook stormschade aan de goederen en bezittingen van anderen. Storm gaat vaak gepaard met enorme regenbuien, houdt uw dakgoot schoon om forse waterschade te voorkomen.

Stormschade aan uw huis: hoe verzekeren?

Het eerste denkt u bij stormschade aan schade aan uw huis. Dat kan van alles zijn. Het dak, het balkonhek, de schutting, dakpannen, een omgewaaide boom tegen de gevel, noem maar op. Zolang het de buitenkant van uw huis betreft valt de stormschade onder uw opstalverzekering. Maar de schade kan ook binnenshuis doorwerken. Denk aan een gat in het dak of een kapotte goot. Als er door stormschade ook binnenshuis schade is geldt de regel dat de schade aan wat zaken die vast zitten aan uw huis (spijker en nagelvast) onder de opstalverzekering vallen, en de schade aan roerende zaken vallen onder uw inboedelverzekering. Hoeveel u van de schade krijgt uitbetaald, hangt af van de verzekerde waarde en de aangebrachte schade. De verzekerde waarde wordt bij de inboedelverzekering berekend met de inboedelwaardemeter, en bij de opstalverzekering met de herbouwwaardemeter.

Hoeveel krijg ik van de verzekering bij stormschade?

Niet elke verzekering gelijk en betaalt evenveel uit. De voorwaarden bij de verzekering zijn essentieel om te bepalen hoeveel u uitgekeerd zult krijgen. De ene verzekeringsmaatschappij betaalt u uit als u een offerte aanlevert, de andere verzekeringsmaatschappij stuurt eerst een taxateur langs om de schade te bepalen. De taxateur wordt in de meeste gevallen automatisch langs gestuurd als de geschatte waarde een bepaald bedrag overstijgt. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet uitbetaald.

Uitbetaling in geld of in natura

Vaak wordt er iemand langs gestuurd om de schade te repareren, u krijgt dan uitgekeerd in natura. Soms is het mogelijk om een bedrag in geld te laten uitkeren. U bepaalt dan zelf wie de reparatie uitvoert.

Woonhuisverzekering combineert verschillende verzekeringen voor het huis ook de stormverzekering

Steeds vaker kunt u een woonhuisverzekering afsluiten. Met een dergelijke verzekering hoeft u geen aparte verzekering voor het huis af te sluiten. Het grote voordeel is vooral dat als er schade is en zowel de inboedel als de opstal schade heeft opgelopen, dezelfde verzekeraar de schade kan afhandelen en er niet allerlei discussies tussen verschillende verzekeraars zullen ontstaan die de afwikkeling van de stormschade kunnen vertragen. Verzekeringsmaatschappijen geven bovendien aan dat een woonhuisverzekering goedkoper is omdat u een bepaald pakket afneemt. Of dat zo is, valt nog te bezien en zou u per verzekeraar kunnen bekijken.

Stormschade aan uw auto: welke verzekering?

Stormschade kan ook aan uw auto ontstaan. In dat geval is van belang wie aansprakelijk kan worden gesteld. Als duidelijk is dat een paar dakpannen van de buurvrouw op uw auto zijn beland, is de buurvrouw aansprakelijk. In andere gevallen kunt u een beroep doen op uw autoverzekering op voorwaarde dat u een all risk verzekering hebt, maar soms ook als u WA+ beperkt verzekerd bent.

Stormschade aan personen: stormverzekering?

Stormschade aan andere personen en goederen van anderen dat personen uit uw gezin, kunnen via de aansprakelijkheidsverzekering particulieren worden geclaimd en verhaald. Essentieel daarbij is dat u wel aansprakelijk gesteld moet worden voor de veroorzaakte schade. In de praktijk kan uw aansprakelijkheid nog wel eens ter discussie worden gesteld, want u hebt de stormschade niet zelf veroorzaakt. Hebt u aantoonbaar dingen buiten laten staan die door storm schade hebben veroorzaakt, dan wordt het wat eenvoudiger. U had dan immers beter op uw spullen moeten passen en kunnen weten dat ze bij een harde wind hadden kunnen wegwaaien en bij anderen schade konden veroorzaken.

Reis of vakantie gemist: verzekeren tegen stormschade

Een annuleringsverzekering betaalt uit als door een stormschade uw aanwezigheid elders dringend vereist is waardoor u niet op reis kunt gaan en uw vakantie mist. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van uw vakantie annuleringsverzekering. Niet verzekeren betekent dat de gehele schade zeker voor eigen rekening zal zijn.

Takken op de auto gevallen

Vallen er takken op uw auto of nog erger, een hele boom, of wordt uw auto beschadigd door rondvliegende dakpannen dan bent u met een WA-verzekering alleen gedekt voor schade bij een ander. Met een beperkt casco of allrisk-verzekering is uw eigen auto wel verzekerd bij stormschade. Een schade door storm claimen heeft meestal geen gevolgen voor de premie, wel kan het zijn dat er een eigen risico moet worden betaald. Een claim is in dat laatste geval alleen zinvol als de schade meer bedraagt dan uw eigen risico.

Conclusie verzekering bij stormschade en de stormverzekering

Er zijn vele manieren om u tegen stormschade te verzekeren en het is aan te raden om dat ook te doen. Vaak is een verzekering inclusief stormschade niet veel duurder, maar bent u juist wel duur uit als u de volledige schade uit eigen zak moet betalen. Als er wat gebeurt, verdient u de gemaakte kosten en betaalde premie snel terug

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeren en de OpstalverzekeringVerzekeren en de OpstalverzekeringDe opstalverzekering is in 2024 verplicht als u ook een hypotheek op uw huis neemt. Uw eigen huis is een groot bezit dat…
Dekt mijn verzekering waterschade?Door het springen van leidingen of door hevig regenval kunt u waterschade oplopen aan uw huis. In bepaalde gevallen valt…
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…
Leegstaand huis verzekerenLeegstaand huis verzekerenIs uw leegstaand huis wel goed verzekerd tegen schade? Een onbewoond en leegstaand huis is een eenvoudige prooi voor die…

Besparen op de autoverzekeringBesparen op de autoverzekeringDe kosten van autorijden vormen voor velen van ons een aanzienlijke aanslag op het maandelijks budget. Je zou daarom ver…
De inboedelverzekering en de inboedelwaardemeterDe inboedelverzekering en de inboedelwaardemeterOnder een inboedel wordt alles verstaan wat hoort bij een opstal, maar er geen vast onderdeel van is. Hierbij kunt u dus…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.