De aansprakelijkheidsverzekering
De meeste mensen in Nederland hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet standaard voor iedere Nederlander verplicht. Toch zou iedereen een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. De kosten hiervoor zijn laag en wegen niet op tegen het risico dat je loopt, wanneer je onverzekerd bent. Stel je voor dat door jouw toedoen iemand letsel oploopt? Nog afgezien van het schuldgevoel, gaat dit heel veel geld kosten wanneer je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt.
De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht
Veel mensen denken ten onrechte dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. In Nederland is alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht wanneer je een motorrijtuig bezit of wanneer je een jager bent. In alle andere gevallen ben je dus niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen is dus een andere verzekering dan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, al worden deze twee wel eens abusievelijk door elkaar gehaald.
Wat vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering?
De verzekering vergoedt alle schade die door de verzekeringsnemer wordt veroorzaakt. Zowel de schade aan goederen als de letselschade. Uitzonderingen zijn schades die met opzet veroorzaakt zijn, schade aan eigen spullen en schade aan gehuurde zaken. Ook schade veroorzaakt met een motorrijtuig, valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, hiervoor is de al eerder genoemde wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen. Bij de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen wordt ook de schade vergoed die veroorzaakt wordt door de kinderen of door de huisdieren. Soms is er wel sprake van een eigen risico.
Onzinnige verzekeringen
Er zijn heel wat
onzinnige verzekeringen waarvoor je je kan verzekeren, maar een aansprakelijkheidsverzekering valt hier zeker niet onder. Schade aan de eigendommen van een ander kunnen ook veroorzaakt worden door een gesprongen waterleiding in jouw huis. In dit geval ben jij wel aansprakelijk voor de schade bij de buren en kan je dus terugvallen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan derden kan hoog oplopen, zeker wanneer er sprake is van lichamelijk letsel. Het is dus zeker geen risico wat je zelf kan opvangen en dus zeer zeker het verzekeren waard.
Kosten aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen vrij goedkoop. We hebben het hier over een aantal tientjes op jaarbasis. Dit weegt niet op tegen het risico. In Nederland heeft slechts vier procent van de inwoners geen aansprakelijkheidsverzekering.
Waarop moet je letten bij een aansprakelijkheidsverzekering?
Geen enkel gezin is hetzelfde. Wat voor jou van belang is, hoeft voor een ander niet te gelden. Toch zijn er een paar zaken waarop je moet letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.
- Wanneer je kinderen en/of huisdieren hebt, moet je er op letten dat deze zijn meeverzekerd. Zijn zij uitwonend? Hoe staat het dan met de verzekering? Zijn uitwonend studerende kinderen nog steeds meeverzekerd? Heb je inwonende ouders of pleegkinderen? Zijn deze meeverzekerd?
- Wat is het verzekerde bedrag? In geval van letselschade kan je al snel met rekeningen te maken krijgen van tienduizenden euro's. Er zijn verzekeringen die adviseren om je te verzekeren voor 2,5 miljoen. De consumentenbond adviseert vooralsnog minimaal één miljoen euro als verzekerd bedrag.
- Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de verzekering? Er worden geregeld brokken gemaakt tijdens sportactiviteiten. Een bal in iemands gezicht, kan voor veel schade zorgen. Sommige verzekeringen sluiten schade veroorzaakt door sport en spelactiviteiten uit. Hoe zit het met het verlenen van een vriendendienst. Stel dat je de buurman helpt met het naar boven sjouwen van zijn nieuwe douchecabine en je laat hem vallen. Ben je hiervoor dan verzekerd?
- Is er sprake van een eigen risico? Vaak is het verschil tussen wel of geen eigen risico nog geen tien euro op jaarbasis. Wil je dan wel een eigen risico?