Onzinnige verzekeringen

Onzinnige verzekeringen Hier in Nederland zijn we overal voor verzekerd en op een paar verzekeringen na betreft het meestal onzinverzekeringen. Een goede stelregel is dat het verstandig is je niet te verzekeren wanneer de schade te overzien is en je dit dus zelf kan dragen. Het is het dan waard dat risico te lopen, omdat de premie in de meeste gevallen uiteindelijk meer zal bedragen dan een eventuele schadeclaim. Nederlanders geven iets minder dan acht procent van hun netto maandelijks gezinsinkomen uit aan verzekeringen. Hiermee zijn de Nederlanders het volk wat wereldwijd het meeste geld uitgeeft aan verzekeringen.

Verzekeringen zijn bedoeld voor risico's die te groot zijn om zelf te dragen. Voor een nieuwe fiets kan je geld opzij zetten. Dit is veel goedkoper dan het verzekeren van zo'n fiets. Per persoon kost het verzekeren de Nederlander gemiddeld per jaar 5116 euro.

Wat zijn noodzakelijke verzekeringen?

De basis ziektekosten verzekering

De basis ziektekosten verzekering is een verzekering die iedere inwoner van Nederland verplicht moet afsluiten. Deze verzekering verzekert ons Nederlanders van de medisch noodzakelijke zorg. Ziektekosten in het buitenland worden ook vaak vergoed door de basis ziektekostenverzekering. Dit geldt dan tot het maximale tarief wat in Nederland gangbaar is. Bijkomende kosten zoals vervoer terug naar Nederland of kosten van medische zorg na het beoefenen van risicovolle sporten zoals bergbeklimmen, worden niet vergoed door de basisverzekering.

De wettelijk aansprakelijkheidsverzekering

In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor de eigenaren van motorrijtuigen. Maar ook wanneer je niet in het bezit bent van een rijbewijs, is het verstandig om in het bezit te zijn van een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt je tegen de kosten van schade die je (onbedoeld) hebt toegebracht aan anderen of aan hun bezittingen.

De opstalverzekering

Wanneer je een hypotheek afsluit ben je verplicht om in het bezit te zijn van een opstalverzekering voor het object waarvoor de hypotheek wordt afgesloten. De opstalverzekering is dus alleen voor de eigenaar van het pand. Als huurder is het niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten.

Welke verzekeringen zijn twijfelgevallen?

De inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering is je huisraad verzekert tegen schade. Wanneer je pas op je zelf woont en je huisraad bestaat uit krijgertjes van familie en vrienden, vertegenwoordigt je huisraad geen grote waarde. In dat geval is het niet nodig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hoe waardevoller je inboedel, hoe noodzakelijker de verzekering. Dit houdt ook in dat je de verzekering van tijd tot tijd tegen het licht moet houden om te kijken of deze nog wel voldoet.

De reisverzekering

Deze verzekering verzekert schade die je hebt opgelopen tijdens je reizen, enkel en alleen wanneer deze niet reeds gedekt wordt door andere verzekeringen. Meestal betreft dit alleen zaken zoals vervoer naar huis na een ongeval of overlijden. Een reisverzekering is dus wel zinnig voor een wintersportvakantie of voor reizigers op hoge leeftijd. Bagage is dikwijls meeverzekerd bij de inboedelverzekering. Lees daarom eens de verzekeringspolis dan weet je of dit bij de inboedelverzekering zit.

De rechtsbijstandsverzekering

Mensen met een laag inkomen die recht hebben op rechtsbijstand via de wet op rechtsbijstand (Wrb) hebben niets aan een rechtsbijstandsverzekering. Zij hebben recht op gratis rechtsbijstand. Wanneer je inkomen boven deze grens valt, wordt een rechtsbijstandsverzekering weer wel zinnig. Deze normen worden geregeld aangepast, dus voor de geldende richtlijnen kan je het beste de site van de Sociale verzekeringsbank raadplegen.

Wat zijn onzinverzekeringen?

De uitvaartverzekering

Een uitvaart zonder poespas kost rond de vijf duizend euro. Het is wel heel triest wanneer dit niet meer uit de nalatenschap kan worden opgebracht. Dit is dus een risico wat je zelf kan dragen.

De fietsverzekering

Een fietsverzekering verzekert de schade aan je fiets en je kleding. Je krijgt slechts de dagwaarde van je fiets vergoed wanneer deze total loss is. Diefstal van de fiets is niet verzekerd. Zonde van het geld.

De huisdierenverzekering

Deze verzekeringen hebben een eigen risico en veel voorkomende klachten bij huisdieren zoals behandeling van heupgewrichten worden niet vergoed. Wanneer je de premie van deze verzekering iedere maand opzij zet is de kans groot dat je de ziektekosten voor je hond/kat of konijn gewoon zelf kan betalen. Natuurlijk is de kans aanwezig dat je moet besluiten om je huisdier vanwege financiële redenen te laten inslapen na een ongeval. Wanneer je er zeker van wel zijn dat je deze beslissing nooit moet nemen, wordt het wel zinvol om een huisdierenverzekering af te sluiten.

De aanvullende verzekeringen van het ziekenfonds

De aanvullende tandartsverzekering is zo duur dat je echt beter zelf de kosten kan dragen. Alleen mensen die geregeld gebruik maken van alternatieve geneeswijzen hebben baat bij een aanvullende verzekering van het ziekenfonds.

Annuleringskostenverzekeringen

Een annuleringskostenverzekering dekt alleen de kosten van annuleren bij ziekte of overlijden van jezelf of een naaste familielid. Wanneer deze kans aanwezig is, is het een goed idee om een annuleringskostenverzekering af te sluiten. Bedek wel dat de verzekering niets uitkeert wanneer je de vakantie afbreekt als er een goede vriendin overlijdt of wanneer je kind ziek wordt. Hij keert alleen uit in geval van ernstige ziekte.

Garantieverlengingen op bijvoorbeeld een wasmachine of televisie

Deze verzekering vergoedt de reparatie wanneer het artikel stuk gaat na de reguliere garantie. De kosten zijn in dit geval meestal te overzien en bovendien is er nog de wettelijke garantie. Een televisie hoort langer mee te gaan dan twee jaar dus wanneer hij na de garantieperiode stuk gaat kan je gewoon naar de winkel of fabriek gaan en eisen dat ze de reparatie (gedeeltelijk) betalen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeer kleine kans op brand, toch brandverzekering afsluitenDe inboedelverzekering en de opstalverzekering keren een bedrag uit bij schade aan uw inboedel of uw huis door een verze…
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…
Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Welke schades zijn verzekerd op de inboedelverzekering en welke zijn uitgesloten? Vooral wat betreft de aansprakelijkhei…

Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
De gezinsverzekering, te ruime interpretatie (België)De gezinsverzekering, te ruime interpretatie (België)Uw kind begeeft een stommiteit, een opzettelijke fout. U denkt waarschijnlijk dat u met gemak beroep kan doen op uw gezi…
Bronnen en referenties
  • Verzekerd van Cijfers 2010 van de Bond van Verzekeraars
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.