Wel of niet een reisverzekering?

Wel of niet een reisverzekering? Mensen gaan heel verschillend om met de reisverzekering (en dan met name de zorgmodule) en waar de een altijd zeker wil weten dat hij/zij verzekerd is in combinatie met regelmatige tripjes, zal de ander heel specifiek bij een reis een reisverzekering afsluiten en weer andere mensen denken dat de bestaande zorgverzekering er in voorziet. Voor alle drie de opties is wat te zeggen en klopt het deels, maar het kan geen kwaad om eens goed te kijken wat er nu wel en wat er niet verzekerd is.

Algemeen

Achteraf constateren dat iets niet goed gegaan is, is vervelend. Enerzijds de extra kosten waar je voor op moet draaien en waar je niet op gerekend hebt en anderzijds het gedoe rond de afwikkeling en eigenlijk kan je het er niet bij hebben. Immers, je hebt niet zonder reden gebruik gemaakt van de medische zorg.

Zorgverzekering

De basiszorgverzekering voorziet inderdaad in enkele zaken zoals de huisarts en het ziekenhuis. Maar de vergoeding staat voor de kosten zoals deze in Nederland voor deze diensten uitgegeven worden en die zijn in het buitenland meestal hoger. Je kunt je binnen je bestaande zorgverzekering aanvullend verzekeren om deze medische kosten op te vangen. Maar dan moet je nog steeds kijken naar het kostenplaatje, want meestal is ongeveer het dubbele bedrag dan verzekerd en in sommige landen haal je de kosten voor de zorg aldaar dan nog steeds niet. Zeker niet als je als patiënt naar een privékliniek gebracht wordt en dit is vaak het geval als je toerist bent.

Als je binnen de EU-landen naar een staatsziekenhuis gebracht wordt, ligt het anders. Daar zijn onderling afspraken over gemaakt en dat zou wel uit de basiszorgverzekering geregeld moeten kunnen worden. Maar zoals gezegd, de kans is ook binnen de EU groot dat je in een privékliniek terecht komt. De vraag is dus in hoeverre je dit risico wilt lopen?

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Reisverzekering

De reisverzekering is ook iets wat je zorgvuldig moet bekijken en is opgebouwd uit modules waar de zorg er een van is. Hoe meer modules je meeneemt in je verzekering, hoe beter je verzekerd bent. Dat spreekt voor zich. Het is alleen de vraag in hoeverre je de losse modules belangrijk vindt. Denk hierbij aan een bagageverzekering, je weet maar nooit welke vreemde handen er in je tas terecht komen. Maar ook de annuleringsverzekering, voor het geval je de reis toch aan je voorbij moet laten gaan. Maar let ook goed op bij de medische dekking in de module. Wat is er wel verzekerd binnen deze module en wat niet? In een reisverzekering zit standaard wel de hulpverlening aan de verzekerde en dat kan in een vreemd land toch wel erg handig zijn.

Doorlopend

Bekijk goed of een doorlopende reisverzekering interessant is. Als je regelmatig naar het buitenland gaat, is het los van een zorg minder als er iets aan de hand mocht zijn, ook financieel aantrekkelijker dan allemaal losse reisverzekeringen per reis af te sluiten.

Maak voor jezelf de rekensom in hoeverre het interessant kan zijn of niet en vergelijk ook de verschillende verzekeraars. Sommige verzekeraars bieden binnen de normale verzekeringspakketten een (doorlopende) reisverzekering voor een heel laag bedrag. Zet deze reisverzekering qua inhoud af tegen de andere reisverzekeringen, anders krijg je een scheve vergelijking en let op het dekkingsgebied. Kom je buiten Europa dan moet je werelddekking hebben, maar kom je niet buiten Europa, dan is een dergelijke verzekering weer zonde van het geld.

Vervoer naar huis

Binnen de standaard zorgverzekering zit geen vervoer naar huis vanaf je vakantiebestemming. De reisverzekering voorziet hier wel in, maar als je die niet wil kan je het natuurlijk ook zelf regelen. Het voordeel bij een reisverzekering is dat men je ook ondersteunt en zaken uit handen neemt en als je je vakantie moet afbreken, is dat meestal niet vanwege leuke redenen. De vraag is dan in hoeverre je hoofd er naar staat om dat er bij te hebben. Bekijk dus meer dan alleen de kosten.

Alert zijn

Zowel vooraf als tijdens de reis moet je alert zijn. Denken dat het je niet gaat overkomen of dat je altijd erg voorzichtig bent, is naïef. Het kan iedereen overkomen. Zorg dat je met de juiste verzekering op reis gaat en dat je belangrijke nummers ergens opgeslagen hebt. Sommige reisverzekeraars geven een handig kaartje met alle relevante nummers mee, zorg dat je die in je handbagage hebt.

Maak je kosten die je thuis gedeclareerd wil hebben, vergewis je er van dat je ook een officiële factuur meekrijgt. Achteraf iets achterhalen, zeker als je weer in Nederland bent, werkt in de meeste gevallen niet.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een reisverzekering noodzakelijk?Is een reisverzekering noodzakelijk?Bij een vakantie in eigen land, is het niet altijd noodzakelijk om een reisverzekering af te sluiten. U kunt besparen do…
Is een reisverzekering afsluiten altijd verstandig?Is een reisverzekering afsluiten altijd verstandig?Een kwart van de Nederlanders blijkt onverzekerd op vakantie te gaan. Doet u er verstandig aan om altijd een reisverzeke…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Doorlopende reisverzekering vaak voordeligerDoorlopende reisverzekering vaak voordeligerWie een aantal keren per jaar op vakantie gaat doet er goed aan een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dat schee…

Auto verzekeren via tussenpersoon biedt voordelenAuto verzekeren via tussenpersoon biedt voordelenU kunt uw auto rechtstreeks verzekeren bij een verzekeraar of via een tussenpersoon. De tussenpersoon moet er ook geld a…
Overstappen zorgverzekering 2021Overstappen zorgverzekering 2021Als de premie zorgverzekering 2023 omlaag gaat of minder hard stijgt door het overstappen naar een andere verzekering, z…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.