Kapitaalverzekering – kiezen voor box 1 of box 3?

Kapitaalverzekering – kiezen voor box 1 of box 3? Tot 2013 was het mogelijk om een hypotheek af te sluiten waarin de aflossing werd doorgeschoven naar de einddatum van de hypotheek. Vanaf 1 januari 2013 moet de nieuw afgesloten hypotheek voldoen aan nieuwe hypotheekregels. De hypotheekregels zijn gewijzigd om de dure regeling met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek te beperken. De lopende hypotheken werden gerespecteerd en zijn geen veranderingen in doorgevoerd. Toch heeft de aanpassing in de hypotheekregels ook effect op de bestaande hypotheken. Op het moment dat er een andere woning wordt gekocht, mag de oude hypotheek worden meegenomen. Het meerdere dat gefinancierd moet worden, moet voldoen aan de nieuwe hypotheekregels. Ook huiseigenaren die vóór 2013 een hypotheek hebben afgesloten met een vermogensopbouw in een kapitaalverzekering kunnen de nadelen ondervinden van de nieuwe hypotheekregels.

Vermogen opbouwen in box 1 of in box 3?

Hypotheekadviseurs hebben in het verleden vaak het advies verstrekt om de verpande kapitaalverzekering in box 3 te zetten van ons belastingstelsel. Bij het afsluiten van de hypotheek kon er voor gekozen worden om er een Kapitaalverzekering Eigen Woning (=KEW-polis) van te maken of de waarde in de polis viel in box 3 (belastingbox waar ook het spaargeld in zit). Het nadeel van de KEW-polis was dat het geld vast zat. Het opgebouwde vermogen kon alleen gebruikt worden voor de aflossing van de hypotheek. Indien de polis in box 3 werd gezet kon het kapitaal ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Achteraf gezien was het in de meeste gevallen verstandiger geweest om er een KEW-polis van te maken.

Kapitaalverzekering aan te passen tot 1 april 2013

In 2012 is aangekondigd dat hypotheken vanaf 2013 moesten voldoen aan de nieuwe vereisten. Een bijkomend effect was dat kapitaalverzekeringen niet meer aan te passen waren na 1 januari 2013. Om consumenten de mogelijkheid te bieden om hun hypotheek aan te passen, is gesteld dat tot 1 april 2013 nog wijzigingen doorgevoerd konden worden onder de hypotheekregels die vóór 2013 golden. Huiseigenaren met een kapitaalverzekering in box 3 moesten in actie komen om de polis om te zetten naar een KEW-polis.

Waarom is omzetten noodzakelijk?

De noodzaak om de verzekering aan te passen geldt voornamelijk voor kapitaalverzekeringen die zijn afgesloten na 14 september 1999. Polissen die vóór die datum zijn afgesloten geldt een verhoogde vrijstelling voor van €123.428 per persoon. Het kapitaal in polissen die na die datum zijn afgesloten tellen mee als vermogen in box 3. Iedere belastingplichtige heeft een vrijstelling van €21.139. Over het meerdere moet 1,2% belasting worden voldaan. Jaarlijks wordt getoetst of uw vermogen boven deze vrijstelling komt en ook jaarlijks moet u er belasting over gaan betalen.

Voorbeeldberekening

In 2014 heeft u een vermogen in de polis van €15.000. Daarnaast hebt u een spaarvermogen van €5.000. Het totaalbedrag blijft nog onder de vrijstelling, dus hoeft u nog geen belasting te betalen. In 2030 blijkt er in de polis een bedrag opgebouwd te zijn van €85.000. U spaarvermogen bedraagt inmiddels €20.000. Er vanuit gaande dat in de toekomst dezelfde vrijstellingen en heffingsbedragen gelden, moet u aan belasting gaan betalen:
€85.000 + €20.000 = €105.000 - €21.139 = €83.861 x 1,2% = €1.006,33 aan belastingheffing. Het opvolgende jaar wordt weer de hoogte van het vermogen vastgesteld en belastingheffing over in rekening gebracht. Tot het geld gebruikt gaat worden voor de aflossing of voor een andere doeleinde blijft de Belastingdienst hier belasting over in rekening brengen.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheiding en kapitaalverzekeringScheiding en kapitaalverzekeringEen kapitaalverzekering is een levensverzekering. De verzekerde krijgt een som geld van de verzekeraar vanaf een bepaald…
Hypotheek en kapitaalverzekering eigen woningHypotheek en kapitaalverzekering eigen woningBij het afsluiten van je hypotheek moet je bij allerlei zaken stilstaan. Een van de zaken is hoe je de aflossing van de…
Aflossen hypotheek: Kapitaalverzekering Eigen Woning of KEWBij een kapitaalverzekering wordt er op de einddatum een eindkapitaal uitgekeerd, over een periode verzameld door met de…
Vrijstelling krijgen kapitaalverzekering eigen woningVrijstelling krijgen kapitaalverzekering eigen woningIn sommige gevallen kunt u voor een kapitaalverzekering voor de eigen woning een vrijstelling krijgen van belasting. Wat…

Een contract voor een goedkope AOV kan duur uitvallenEen contract voor een goedkope AOV kan duur uitvallenVerzekeringen voor arbeidsongeschiktheid voor particuliere ondernemers, zzp’ers en freelancers worden vaak goedkoop aang…
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 17-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.