Verzekeren tegen dubbele woonlasten

Verzekeren tegen dubbele woonlasten Er zijn veel mensen die te maken krijgen met dubbele woonlasten. Dit komt omdat zij een nieuwe woning hebben gekocht, maar hun oude woning nog niet hebben kunnen verkopen. Dit komt vooral door de crisis. Banken en verzekeraars bieden verzekeringen aan waarbij consumenten zij kunnen indekken tegen die dubbele woonlasten. Vaak zijn daar wel voorwaarden aan verbonden, zoals dat de consument de nieuwe hypotheek bij de betreffende bank moet afsluiten. Lees er alles over in dit artikel. Door de economische crisis zijn er steeds meer mensen met twee huizen in hun bezit. Dit zorgt doorgaans voor veel financiële problemen, omdat de woonlasten ook gelden voor beide huizen. Zij hebben beide huizen in het bezit doordat ze al wel een huis hebben gekocht, maar hun oude huis nog niet hebben kunnen verkopen. Doorgaans gebeurt dat vrij snel, maar dat is lastig op het moment dat de hele huizenmarkt op slot zit. Dit kan de huizenbezitter doorgaans gedurende een periode van enkele maanden wel volhouden, bijvoorbeeld doordat hij of zij nog spaargeld achter de hand heeft, maar op de lange termijn is dit vrij moeilijk. De maandlasten lopen dan al snel te hoog op. Een mogelijkheid is de prijs van het huis dat u wil verkopen zodanig te verlagen dat het eerder is verkocht, maar dat kost u dan wel geld en blijft u mogelijk met en restschuld achter.

Maatregelen voor mensen met dubbele woonlasten

De overheid wil mensen met dubbele woonlasten tegemoet komen. Dit doet zij omdat zij wil voorkomen dat de huizenmarkt helemaal op slot gaat en omdat zij niet wil dat mensen met grote schulden achter blijven. Zij zouden daardoor immers niet geneigd zijn om een nieuw huis te kopen voordat het oude is verkocht. Daardoor blijft de huizenmarkt helemaal op slot. Een maatregel die de overheid in 2011 instelde dat dat de hypotheekrente over beide woningen aftrekbaar is. Normaal is deze rente wel aftrekbaar, waardoor het relatief goedkoop is om een huis te kopen. Ook hoeft er voortaan geen eigenwoningforfait betaald te worden over een woning die leeg te koop staat. Een andere maatregel die de overheid heeft genomen is dat het voortaan makkelijker is om een woning te verhuren en dat dit ook voor een langere termijn kan, zonder dat de huurder allemaal rechten krijgt.

Afsluiten van een overbruggingsverzekering

Sinds een paar jaar bieden verzekeraars ook de mogelijkheid om een overbruggingsverzekering af te sluiten. Dit product kwam vooral op omdat steeds meer woningen langere tijd te koop stonden. Met de aanschaf van dit product dekt de consument zich in tegen het risico van eventuele dubbele woonlasten in het geval dat een tweede woning voor langere tijd te koop staat. De verzekering wordt vaak ook aangeboden bij het afsluiten van een bepaalde hypotheek. U betaalt de premie dus gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Ook is het goed de voorwaarden van te voren goed te bestuderen. Zo kan er sprake zijn van een maximale uitkeringsduur, bijvoorbeeld twaalf maanden. Een andere voorwaarde die banken en verzekeraars kunnen stellen is dat er eerst sprake is van een bepaalde wachttijd. De eerste zes maanden zou u bijvoorbeeld zelf opdraaien voor de dubbele woonlasten. Ook kunnen er eisen worden gesteld aan de hoogte van de verkoopprijs. Een laatste voorwaarde die banken kunnen stellen is dat u alleen recht heeft op een vergoeding wanneer u de nieuwe hypotheek bij dezelfde bank afsluit.

Verzekeren tegen dubbele woonlasten

Tegelijkertijd zijn sommige verzekeraars nog steeds voorzichtig met het aanbieden van het product. Dat komt omdat de markt zodanig op slot zit dat de risico voor de verzekeraar ook toenemen. Als deze massaal moet uitkeren loopt hij of zij de mogelijkheid failliet genomen. In algemene termen bent u voordeliger uit om geen verzekering af te sluiten. Bij een verzekering liggen de gemiddelde kosten namelijk altijd hoger dat de daadwerkelijke kosten. Tegelijkertijd heeft u wel pech als u toevallig net wel diegene bent die met dubbele woonlasten te maken krijgt. En uw gemoedsrust is ook wat waard. Verder moet moet verzekering tegen dubbele woonlasten niet verward worden met een overbruggingskrediet. In dat geval draaien koper en verkoper beiden op voor de dubbele woonlasten. Het voordeel van de verkoper is dat deze zijn huis daardoor makkelijker kan verkopen.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbele maandlasten hypotheek beperkenDubbele maandlasten hypotheek beperkenEen nieuw huis gekocht hebben, en blijven zitten met dubbele woonlasten. Iedere koper is er huiverig voor: nieuwe huis i…
Overbruggingsgarantie bij dubbele woonlastenOverbruggingsgarantie bij dubbele woonlastenDubbele woonlasten als u twee huizen hebt? Dit lijkt niet verstandig, maar de overbruggingsgarantie van het CBOV kan u o…
Voorkom dubbele woonlasten bij aankoop huisVoorkom dubbele woonlasten bij aankoop huisDubbele woonlasten voor uw eigen woning zijn niet per se nodig. Een tweede huis kopen voordat het eigen huis verkocht is…
WoonlastenbeschermingWoonlastenbeschermingEen hypotheek zorgt voor vaste maandlasten die zijn afgestemd op je inkomen. Maar wat als (een deel van) dit inkomen nu…

Broodfonds: eigen AOV voor zelfstandigenBroodfonds: eigen AOV voor zelfstandigenEen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers is duur. Maar wie zelfstandig is en ziek wordt of een…
Verzekering tegen aansprakelijkheidVerzekering tegen aansprakelijkheidDe verzekering tegen aansprakelijkheid is een van de belangrijkste verzekeringen, maar een groot deel van de Nederlander…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foundry, Pixabay
  • http://www.nationaleverzekeringsite.nl/dubbelewoonlastenverzekering.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.