InfoNu.nl > Financieel > Verzekering > Zorgverzekering: besparen door overstappen - hoe en waarom?

Zorgverzekering: besparen door overstappen - hoe en waarom?

Zorgverzekering: besparen door overstappen - hoe en waarom? Overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij wanneer het de zorgverzekering betreft is populair in Nederland, en niet onterecht: door over te stappen naar een andere aanbieder kun je jaarlijks veel geld besparen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol zoals je eigen behoefte en het optimaal gebruik kunnen maken van bepaalde vergoedingen. Wanneer je altijd voor de goedkoopste verzekering kiest dan moet je vaak wel overstappen want het gebeurt zelden dat een maatschappij twee jaar op rij de goedkoopste is.

Zorgverzekering en overstappen


Hoe kun je overstappen naar een andere zorgverzekering?

Een maal per jaar kun je veranderen van maatschappij. Aan het einde van het kalenderjaar krijg je van je huidige aanbieder de nieuwe polis voor het volgende jaar opgestuurd. Hierbij ontvang je ook informatie over de nieuwe premie die daarbij hoort. Besluit je om hier niet op in te gaan dan moet je voor 1 januari van het volgende jaar je huidige verzekering opzeggen. Zeg je niet op dan blijf je automatisch bij je huidige maatschappij en accepteer je dus de vernieuwde polisvoorwaarden met bijbehorende premie. Wil je dit niet dan zul je dus zelf actie moeten ondernemen.

Heb je ervoor gekozen niet bij je oude maatschappij te blijven dan heb je tot 1 februari van het volgende jaar de tijd om je te laten verzekeren bij een andere verzekeringsmaatschappij. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari. Ook hier moet je weer goed opletten want wanneer je te laat een contract afsluit dan kun je mogelijk een boete tegemoet zien. Het afsluiten van een basisverzekering gaat relatief snel vanwege de acceptatieplicht maar wanneer je ook een aanvullende verzekering neemt dan kan hier wat meer tijd overheen gaan omdat je hier soms een medische verklaring voor nodig hebt.

Ben je er al vroeg uit dan is het ook mogelijk je al voor 1 januari bij je nieuwe zorgverzekeraar te melden zodat zij je oude verzekering voor je opzeggen. Eventueel kun je er ook voor kiezen om je basisverzekering bij de ene maatschappij onder te brengen terwijl je bij een andere een aanvullende verzekering afsluit.

Halverwege het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar
Er zijn bepaalde omstandigheden die het mogelijk maken op een afwijkende datum een zorgverzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je 18 wordt en niet meer met je ouders meeverzekerd wilt of kunt zijn, wanneer je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, je als militair uit dienst treedt of wanneer je een collectieve verzekering neemt bij een nieuwe werkgever.

Geld besparen met overstappen

Er zijn grofweg vier redenen die maken dat overstappen naar een andere ziektekostenverzekering voordelig is:
  1. Je kiest altijd voor de goedkoopste verzekering
  2. Je krijgt iets extra's als nieuwe klant
  3. Je zorgbehoefte is veranderd
  4. Je wilt optimaal gebruik maken van de vergoeding voor brillen en lenzen

Je kiest altijd voor de goedkoopste verzekering

Veel mensen kiezen consequent voor de verzekering met de laagste premie en dit is zelden twee jaar op rij dezelfde. Wanneer alle premies en de inhoud van de pakketten bekend zijn dan kun je kiezen voor de maatschappij die het goedkoopst is en daarbij alle zaken bevat waar jij belang bij hebt. Je kunt hiervoor gebruik maken van een vergelijkingswebsite.

Je krijgt iets extra's als nieuwe klant

Verzekeraars doen best wel wat moeite om jou als nieuwe klant te mogen verwelkomen en om die reden worden deze potentiële nieuwe klanten vaak wat voordeel in het vooruitzicht gesteld. Dit kan zijn in de vorm van korting of van een presentje. Zo gaf Zilveren Kruis haar nieuwe klanten in het verleden 75 euro korting op de aanvullende verzekering en kon je bij Zekur Zorg kans maken op een kortingsbon van een winkelketen.

Je zorgbehoefte is veranderd

Wat heel erg belangrijk is, is om jaarlijks een inschatting te maken van je eigen zorgbehoefte. Misschien kun je namelijk wel switchen naar een minder uitgebreide aanvullende verzekering of je aanvullende verzekering of tandartsverzekering helemaal opzeggen. Heb je net gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een vergoeding voor steunzolen of kraamzorg en verwacht je dit in het komende jaar niet weer nodig te hebben dan kun je een pakket kiezen waar dit niet in zit. Verwacht je het het jaar erop weer wel nodig te hebben dan neem je volgend jaar weer een verzekering waar het wel in zit.

Je wilt optimaal gebruik maken van de vergoeding voor brillen en lenzen

Brillen worden vaak maar eens per twee of drie jaar (gedeeltelijk) vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Nu kopen de meeste mensen ook niet jaarlijks een nieuwe bril, maar wil je dit wel doen dan zou het stom zijn om niet te switchen. Bij een andere verzekeraar begint de teller namelijk weer op nul en kun je direct weer een nieuwe bril aanschaffen en deze laten vergoeden terwijl je bij je vorige verzekering weer twee tot drie jaar had moeten wachten.

Lees verder

© 2012 - 2019 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acceptatie zorgverzekering 2020 verplicht?Acceptatie zorgverzekering 2020 verplicht?De verplichte acceptatie voor een zorgverzekering en niet afgewezen mogen worden geldt niet voor een aanvullende verzeke…
De ziektekosten in 2019, uw zorgverzekering opzeggen in 2019De ziektekosten in 2019, uw zorgverzekering opzeggen in 2019Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Overstappen zorgverzekering 2020Overstappen zorgverzekering 2020Als de premie zorgverzekering 2020 omlaag gaat door het overstappen naar een andere verzekering, zult u dan ook overstap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.welkezorgverzekering.nl/overstappen-zorgverzekering.html

Reageer op het artikel "Zorgverzekering: besparen door overstappen - hoe en waarom?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Special: Zorgkosten 2014
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!