Lijfrente gebruiken voor aflossing hypotheek

Lijfrente gebruiken voor aflossing hypotheek De regeling van de hypotheekrenteaftrek is financieel onhoudbaar voor de toekomst. In het jaar 2012 is de discussie over het beperken van de hypotheekrenteaftrek serieus begonnen. Om de gezamenlijke hypotheekschulden in Nederland te verlagen, kan overwogen worden om lijfrentekapitaal te gaan gebruiken voor aflossing van de hypotheek. Tot 2008 leek het kredietplafond geen maximum te kennen. Er werden hoge hypotheken verstrekt waarbij de nadruk lag op lage maandlasten. De laagste maandlasten werden gerealiseerd door aflossingsvrije hypotheken te verstrekken. Een populaire tweede hypotheekvorm was de beleggingshypotheek. Bij het realiseren van hoge rendementen, kon een deel van het resultaat ook nog gebruikt worden om de aflossingsvrije hypotheek gedeeltelijk af te betalen. De lasten waren laag door de zeer ruime hypotheekrenteaftrek.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek

In 2012 moest er fors bezuinigd worden om de rijksbegroting weer op orde te krijgen. De conclusie van economen en de politiek was dat de regeling van de hypotheekrenteaftrek beperkt moest worden. Te drastische maatregelen was niet mogelijk, wat de huizenmarkt had sinds 2008 al veel schade opgelopen. De huizenprijzen zijn in deze periode meer dan 15 procent gezakt en een sterke beperking van de aftrekmogelijkheid zal de problemen nog verder vergroten. Eind 2012 kwam de VVD met het voorstel om levenslooptegoeden te gebruiken om de hypotheek extra mee af te lossen. We kunnen ook nog een stapje verder gaan door de lijfrentetegoeden ook te gebruiken om de hypotheekschuld te verlagen.

Opgebouwd lijfrentekapitaal nuttig gebruiken

Lijfrenteverzekeringen zijn afgesloten met het doel om te sparen voor een aanvulling op het pensioen. Veel werknemers hebben in het verleden meegedaan aan de spaarloonregeling. Maandelijks kon een bedrag van maximaal 51 per maand van het bruto loon op een speciale spaarloonrekening gezet worden. Nadat het bedrag vier jaar op deze geblokkeerde rekening had gestaan, kon het gespaarde bedrag weer netto uitgekeerd worden. Om extra fiscaal voordeel te behalen, was het mogelijk om het gespaarde bedrag in een lijfrenteverzekering te storten. Hierdoor was het gestorte bedrag ook nog fiscaal aftrekbaar van het inkomen. Per 1 januari 2012 is de spaarloonregeling gestopt en in veel gevallen ook de opbouw in de lijfrenteverzekering.

Kleine lijfrentes

De kleine lijfrentes zijn in 2012 massaal afgekocht. Dit zijn polissen waarin slechts een beperkt bedrag is opgebouwd tot maximaal 4.242 (2012). Gezien de geringe omvang is het toegestaan om deze polissen af te kopen. De verzekeringnemer kan de verzekeraar verzoeken om de polis te beëindigen en het tegoed uit te keren. De premie voor deze verzekering was bij het betalen aftrekbaar, hierdoor is de uitkering belast. De verzekeraar zorgt voor een inhouding en gaat vervolgens met de Belastingdienst afrekenen. Het betreft slechts een voorheffing. Bij de jaarlijkse aangifte wordt het juiste bedrag aan belastingheffing bepaald.

Kleine lijfrentes gebruiken om hypotheek mee af te betalen

De kleine lijfrentes gaan vermoedelijk in de toekomst niet gebruikt worden om het pensioen ermee aan te vullen. De meeste werknemers zijn niet meer bereid om te investeren in deze polissen. In 2012 hebben veel werknemers besloten om deze polissen af te kopen. Door toe te staan om de afkoopsom rechtstreeks te gebruiken om de hypotheek af te betalen worden er meerdere problemen in één keer verholpen.

De aftrekbare hypotheekrente wordt verlaagd, waardoor de schatkist minder schade gaat oplopen in de komende jaren. De verzekeringnemers kunnen de polissen waar ze verder niets mee kunnen nuttig gebruiken. De opgebouwde waarde in de polis is te laag om hier werkelijk het pensioen mee aan te vullen.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met lijfrente hypotheek aflossenMet lijfrente hypotheek aflossenStel u hebt een lijfrente volgens het nieuwe regime die tot uitbetaling gaat komen, kunt u daarmee uw hypotheek vervroeg…
Afkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftAfkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftIn veel gevallen is de afkoop van lijfrente een dure zaak, maar toch is de afkoop van een lijfrentepolis iets voordelige…
Wat is lijfrenteverzekering?Wat is lijfrenteverzekering?Wat is een lijfrenteverzekering? Met een lijfrenteverzekering kunt u aanvullend pensioen opbouwen. De premie of de uitke…
Lijfrente BegrippenLijfrente BegrippenIn dit artikel worden de belangrijkste begrippen besproken met betrekking tot lijfrente, op alfabetische volgorde. Afkoo…
Zorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisartsZorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisartsAls student is gezondheidszorg misschien niet je eerste prioriteit, maar het is wel van groot belang. Wanneer je gaat st…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/13167812/__VVD__Tegoed__levensloop__voor_hypotheekschuld__.html
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.