Bronbelasting en bronheffing op rente en royalty’s

Bronbelasting en bronheffing op rente en royalty’s In het buitenland betaalt u in 2020 en 2021 bronbelasting of bronheffing op de rente over uw spaargeld. In Nederland betaalt u geen belasting over de rente inkomsten, maar wel over het vermogen. Ook als er bronbelasting wordt ingehouden, wil de Nederlandse fiscus graag weten dat u spaargeld hebt op een buitenlandse rekening. In andere gevallen ziet de Belastingdienst uw geld op een buitenlandse spaarrekening als zwart geld en riskeert u een boete. Voorkom een dubbele belasting: bronheffing en vermogensrendementsheffing over hetzelfde geld. U kunt bronheffing ook voorkomen met de verklaring ter voorkoming bronheffing. De overheid wil wel een bronheffing invoeren op rente en royalty’s op uitgaande financiële stromen naar landen met zeer lage belastingen.

Hoezo bronheffing op op rente en royalty’s?


De Europese Spaarrichtlijn en spaargeld in een EU-land

De Europese spaarrenterichtlijn uit 2005 regelt dat financiële instellingen in de EU uw gegevens in beginsel via de overheid doorgeven aan de fiscus. Dan gaat het om:
  • De rente die u hebt ontvangen in het buitenland;
  • Het uitgekeerde dividend.

België en Luxemburg

Een aantal landen waaronder België en Luxemburg hebben destijds aangegeven een bronbelasting te zullen inhouden op de ontvangen rente en dividenden. In ruil voor deze bronheffing werden meestal geen gegevens doorgeven aan de Nederlandse Staat. Daardoor was het mogelijk om wel de bronheffing in het buitenland te betalen, maar niet aan de Nederlandse fiscus te melden dat er buitenlandse spaartegoeden waren. Inmiddels is er veel veranderd. Drie situaties zijn er mogelijk:
  1. Er wordt geen bronheffing ingehouden;
  2. Er wordt wel bronheffing en bronbelasting ingehouden, maar dit wordt niet aan de Nederlandse Belastingdienst gemeld;
  3. Er wordt wel bronheffing en bronbelasting ingehouden en dit wordt aan de Nederlandse fiscus gemeld.

Er wordt geen bronheffing ingehouden

Als u niet wilt dat er bronbelasting wordt ingehouden, moet u de bank daarom vragen. In de meeste gevallen worden uw renteontvangsten dan automatisch doorgegeven. U hoeft dan geen bronbelasting te verrekenen, maar betaalt belasting over het opgegeven vermogen in Nederland. De Belastingdienst zal u vragen om hoeveel vermogen het gaat en in de meeste gevallen is de hoogte van de rente inkomsten een goede indicatie van de hoogte van het vermogen in het buitenland.

Verklaring ter voorkoming bronheffing

U kunt de bronheffing voorkomen en ook dat uw gegevens worden doorgegeven aan Nederland met de verklaring ter voorkoming bronheffing. Deze verklaring van de Belastingdienst is in het Engels opgesteld en heet dan Certificate of Non-Deduction of Withholding Tax. Hiervoor moet u wel een verzoek bij de Nederlandse Belastingdienst indienen.

Wel bronbelasting betalen

In beginsel heffen de volgende ons omringende landen ook in 2020 en 2021 bronbelasting:
  • Andorra;
  • Britse Maagdeneilanden;
  • Guernsey;
  • Het eiland Man;
  • Jersey;
  • Liechtenstein;
  • Luxemburg;
  • Monaco;
  • Oostenrijk;
  • San Marino;
  • Turks- en Caicoseilanden;
  • Zwitserland.

Bij de meeste van deze landen is het niet inhouden van bronbelasting nog geen optie (Luxemburg, België of Oostenrijk wel):
  • Andorra;
  • Britse Maagdeneilanden;
  • Guernsey;
  • Het eiland Man;
  • Jersey;
  • Liechtenstein;
  • Monaco;
  • San Marino;
  • Turks- en Caicoseilanden.

Van deze landen is bovendien niet altijd even duidelijk of zij uw gegevens ongevraagd aan de Nederlandse Belastingdienst zullen doorgeven. En dan zijn er nog andere zwart geld vluchtroutes bekend, waarvoor u meestal iets verder moet reizen. Als u bronbelasting moet betalen in een land, kan die belasting worden verrekend met de Nederlandse heffing als er met dat land een belastingverdrag bestaat.

Bronbelasting, maar dan zonder een dubbele belasting te betalen

In het buitenland geldt in de meeste gevallen een andere belasting op vermogen dan in Nederland. In Nederland wordt er door de fiscus gewerkt met een fictief rendement waarover u belasting betaalt, in het buitenland is dit meestal een bronbelasting over het werkelijke rendement. Krijgt u met een bronbelasting te maken dan kunt u bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting een beroep doen op de mogelijkheid om een dubbele belastingheffing te voorkomen. Enkele voorbeelden:

Bronbelasting verlagen in 2020 en 2021

Uw spaargeld inHoogte bronbelastingBronbelasting verlagen naar
België30%0%
Italië26%0%
Kroatië12%0%
Portugal28%10%
Tsjechië15%0%

Zwart geld op een buitenlandse rekening

Zwart geld op een buitenlandse rekening is een hot item en een belangrijk aandachtspunt voor de Belastingdienst en de politiek. Veel van dat geld dateert nog uit de periode dat er in ons land veel belasting over moest worden betaald, maar dat is nu al vele jaren niet meer het geval. U betaalt niet langer 60% of 70% belasting over de rente inkomsten maar (gemiddeld) 1,2% over het vermogen, en soms wel meer (vooral bij grotere vermogens in 2020 en 2021). Daarom hebben nogal wat Nederlanders in gebruik gemaakt van de inkeerregeling en het zwarte geld gewit. Niet iedereen heeft dat gedaan en als de Belastingdienst u achterhaalt, kan een enorme boete worden uitgedeeld.Zij die zwart geld in het buitenland hebben kunnen meer dan ooit op zoek naar tax havens en goede adviezen. Nu alsnog inkeren betekent immers èn alsnog belasting betalen èn daar overheen een boete.

Paradise Papers

De druk op zwart geld en belastingontwijking wordt in verder opgevoerd. De Paradise Papers eind 2017 raakten een gevoelige snaar, belasting ontwijken mag maar het kabinet ziet liever dat het niet gebeurt. Als over de rente slechts een hele kleine bronheffing wordt geheven in het buitenland of als er over royalty's helemaal geen of een lage bronheffing wordt toegepast, komt u alsnog mogelijk de fiscus tegen. Het kabinet wil dat er een een bronheffing komt op rente en royalty’s op brievenbusfirma's en uitgaande financiële stromen naar landen met zeer lage belastingen. Hoe hoog die extra heffing wordt is nog niet bekend gemaakt.
© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingdienst en Europese Spaarrichtlijn 2020/'21Belastingdienst en Europese Spaarrichtlijn 2020/'21De spaarrichtlijn wordt ingeperkt want de Belastingdienst wil er vanaf. Op 1 juli 2005 is de Europese Spaarrichtlijn in…
De Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst voert ook in 2022 een gevecht tegen zwart geld in het buitenland. Toch zijn er nog allerlei vluchtrou…
Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugBankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugHet bankgeheim in België is niet meer en de inkeerregeling zwart geld betekent ook nog eens een boete. Nederlanders hale…
Verdrag zwart geld KaaimaneilandenVerdrag zwart geld KaaimaneilandenLet op met zwart geld op de Kaaimaneilanden. Met het verdrag met de Caymaneilanden van 8 juli 2009, kunnen de Kaaimaneil…

Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…
Spaardoel: sparen voor een autoSpaardoel: sparen voor een autoWij kunnen niet zonder de auto. De maandelijkse kosten van de auto zijn hoog, maar de auto is onmisbaar voor de meeste g…
Reactie

Richard Todd, 11-12-2019
Hoe wordt dit berekend? Reactie infoteur, 12-12-2019
Beste Richard Todd,
Het land waar u de inkomsten hebt kan bronbelasting inhouden en als u in Nederland belastingaangifte inkomstenbelasting doet, kan dit worden verrekend met de verschuldigde belasting in Nederland of worden vrijgesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.