Een deposito voor een aantrekkelijk rendement

Een deposito voor een aantrekkelijk rendement Indien u geen genoegen neemt met een lage spaarrente en er niet voor kiest om te beleggen, kunt u uw geld wegzetten in een deposito tegen een aantrekkelijke spaarrente, maar een deposito heeft ook nadelen. De hoogte van de spaarrente is sterk afhankelijk van de marktrente. In tijden dat de spaarrentes laag zijn, kunt u het rendement verhogen door te kiezen voor een spaarvorm (deposito) waarin u uw geld voor een bepaalde periode gaat vastzetten. De hoogte van de spaarrente op een deposito is afhankelijk van de spaarrente op het moment dat u de afspraken met de bank vastlegt. Daarnaast weegt de vastgelegde periode ook zwaar mee. Over het algemeen krijgt u een hogere spaarrente op een deposito met een langere looptijd.

Wanneer moet ik kiezen voor een deposito?

Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste moet u het geld voor de vastgelegde periode kunnen missen. Er zijn vaak wel mogelijkheden om het geld tussentijds op te nemen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Ten tweede moet u het rendement afzetten tegen de alternatieve spaarvormen zonder beperkingen. U gaat uw geld niet voor een paar jaar vastzetten tegen een spaarrente die slechts beperkt hoger ligt. U loopt namelijk ook nog een renterisico. Indien de spaarrente stijgt in de periode dat u het geld vast hebt staan, had u achteraf beter kunnen kiezen voor een reguliere spaarrekening.

Wie verstrekt de hoogste spaarrente op een deposito?

Een deposito is bij uitstek een product waar banken vaak mee stunten. Dit is namelijk een aantrekkelijke manier om klanten voor een langere periode aan zich te binden. Op het internet kunt u via diverse websites de spaarrentes op deposito’s met elkaar vergelijken. Vooral voor langlopende deposito’s is het van groot belang om de beste spaarrente te krijgen over uw spaargeld.

Valt een deposito onder de depositogarantieregeling?

Voor deposito’s gelden dezelfde voorwaarden om onder de voorwaarden van de garantieregeling te vallen. De betreffende bank moet onder de rechtstreekse toezicht van de Nederlandsche Bank vallen. Een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder valt onder de garantieregeling. U kunt het garantiebedrag verhogen door er een “en/of” rekening van te maken.

Deposito niet vastzetten voor een zeer lange periode

U kunt een hoger rendement behalen op uw deposito door een zeer lange looptijd te kiezen. Over het algemeen is dat echter niet verstandig. De spaarrente is vaak maar beperkt hoger dan een deposito met een kortere looptijd. Daarnaast kunt u nu moeilijk inschatten in hoeverre u het geld nog nodig gaat hebben over een aantal jaren. Door maximaal te kiezen voor een looptijd van een paar jaar, kunt u eventueel ook profiteren van een stijgende spaarrente. Aan de andere kunt u ook rendement mislopen ten opzichte van een deposito met een langere looptijd. De spaarrente kan namelijk ook sterk gaan dalen.

Niet al uw spaargeld vastzetten

Een deposito is uitsluitend geschikt voor geld waar u zeker niet over hoeft te beschikken gedurende de looptijd. Het is dus verstandig om slechts een deel van uw spaargeld vast te zetten voor een langere periode. Bij het afsluiten van een deposito moet u zich gelijk ook gaan verdiepen in de mogelijkheden om tussentijds toch geld op te nemen. Deze voorwaarden verschillen namelijk per bank.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen en nadelen van een depositoVoordelen en nadelen van een depositoSpaargeld moet u tegen een zo hoog mogelijke spaarrente wegzetten. Kiezen voor een deposito kan verstandig zijn.
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Gaan voor een vaste spaarrenteDagelijks kan de hoogte van spaarrekeningen fluctueren. Door te kiezen voor een vaste spaarrente weet u exact hoeveel re…
Hoogste spaarrente op klimspaardeposito?Door uw spaargeld voor een langere tijd vast te zetten, hebt u vaak recht op een hogere spaarrente. U kunt hierbij kieze…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.