Voordelen en nadelen van een deposito

Voordelen en nadelen van een deposito Spaargeld moet u tegen een zo hoog mogelijke spaarrente wegzetten. Kiezen voor een deposito kan verstandig zijn. Indien u geen beleggingsrisico wenst te lopen, moet u genoegen nemen met een lager rendement. Door te sparen op een reguliere spaarrekening of in een deposito houdt u het risico zo laag mogelijk. Tenminste indien u gaat sparen bij een bank die onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank. Bij het omvallen van de bank bedraagt het garantiebedrag €100.000 per rekeninghouder.

Wat is een deposito?

De bank biedt spaarders de mogelijkheid om een bedrag voor een vooraf afgesproken periode vast te zetten in een spaarafspraak. Vooraf spreekt u met de bank een rentevergoeding af die u uitgekeerd gaat krijgen. De deposito kan een looptijd hebben van één maand tot zelfs tientallen jaren. Tussentijds is het geld niet, of slechts onder voorwaarden, op te nemen. De condities en voorwaarden moet u zich vooraf goed in gaan verdiepen.

Wat zijn de voordelen van een deposito?

De rentestanden kunnen sterk schommelen. Door te kiezen voor een deposito kiest u er voor om gedurende de looptijd een vaste rentevergoeding te ontvangen. Indien de rente zakt na het inleggen in de deposito, blijft u de vaste spaarrente ontvangen. In het geval de rente sterk gaat zakken is de deposito de beste keuze. Een deposito zou u bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een vermogen op te bouwen voor het aanvullen van uw pensioen. De depositogarantieregeling (geld terug bij faillissement van de bank) heeft ook betrekking op deposito’s.

De deposito heeft ook nadelen

Uiteraard heeft deze spaarvorm ook nadelen. In tijden met lage spaarrentes, kunt u kiezen voor een deposito om een hogere spaarrente te realiseren. Zodra de rente gaat stijgen zit u nog vast in een deposito met een te lage spaarrente in vergelijking met de variabele rente. Dit nadeel kunt u beperken door niet te kiezen voor een looptijd van de deposito van meerdere jaren. Een ander nadeel van de deposito is de strikte normen waaronder u weer over uw geld kunt beschikken. De bank kan kosten rekenen bij het eerder opnemen uit de deposito.

Wat is een achtergestelde deposito?

U kunt er bewust voor kiezen om minder rechten te hebben bij het omvallen van uw bank. Een achtergestelde deposito wil zeggen dat andere schuldeisers voor gaan. Deze spaarders worden achtergesteld ten opzichte van andere schuldeisers. Voor dit risico ontvangt u wel een hogere rentevergoeding. In 2009 is de DSB Bank omgevallen. Deze bank had achtergestelde deposito’s in hun assortiment met een rentevergoeding van 7,5%. Na het omvallen van deze bank konden deze spaarders geen gebruik maken van de depositogarantieregeling. Ze hebben bewust een risico genomen waar ze een hogere rentevergoeding voor hebben ontvangen.

Wanneer moet u kiezen voor een deposito?

Niemand kan de renteontwikkeling voorspellen, dus met de renteontwikkeling kunt u geen rekening houden. Historisch gezien daalt en stijgt de rente langzaam. Indien de spaarrente nu 2,5% bedraagt, hoeft u niet te verwachten dat de rente over één jaar 4,5% bedraagt. U kunt kiezen voor een kortlopende deposito om extra rendement te maken. Door te kiezen voor de hoogste spaarrente kunt u maximaal profiteren. U kunt een deposito juist ook gebruiken om het geld voor een langere periode vast te zetten tegen een vaste rente. Hierbij moet u de voorwaarden voor het opnemen wel goed in de gaten houden.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom een termijndeposito kiezen?Waarom een termijndeposito kiezen?Een termijndeposito, kortweg deposito, is een van de beste beleggingen als je zeker weet dat je een geldbedrag langere t…
Hoogste spaarrente op klimspaardeposito?Door uw spaargeld voor een langere tijd vast te zetten, hebt u vaak recht op een hogere spaarrente. U kunt hierbij kieze…
Gaan voor een vaste spaarrenteDagelijks kan de hoogte van spaarrekeningen fluctueren. Door te kiezen voor een vaste spaarrente weet u exact hoeveel re…
Tussentijds geld opnemen uit een depositoTussentijds geld opnemen uit een depositoSpaargeld geplaatst in een deposito staat voor de afgesproken periode vast. In deze periode kunt u er geen bedragen uit…

Bespaar op cadeaus en het inpakken: tips en tricks!Bespaar op cadeaus en het inpakken: tips en tricks!Je bent bezig met het milieu of je wil gewoon besparen. Je vindt het zonde dat ieder jaar enorm veel cadeaupapier wordt…
Vragen die je geld besparenVragen die je geld besparenDe enige manier om te bezuinigen is dat je minder geld uitgeeft. Dit is ook de gemakkelijkste manier van geld besparen.…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.