Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten Voor een goede en betaalbare uitvaart kunt u in 2020 fiscaal slim sparen. Dat kan via uitvaartsparen, een uitvaartverzekering of een spaarverzekering bij een uitvaartverzekeraar. Uitvaartsparen heeft voor- en nadelen ten opzichte van een uitvaartverzekering. Er zijn fiscale vrijstellingen mogelijk als de verzekering tot uitkering komt. Gelukkig maar want een uitvaart, crematie, resomeren of begrafenis is duur De Belastingdienst betaalt waarschijnlijk mee aan uw uitvaart. Bij Dela kunt u ook een spaarverzekering afsluiten.

Uitvaartsparen is voordelig sparen tegen hoge rente

Uitvaartsparen betekent dat u een apart potje aanmaakt om later de uitvaart te kunnen betalen, bijvoorbeeld via beleggen, spaarrekening of een spaardeposito. Een uitvaartverzekering betaalt uit zodra de verzekerde komt te overlijden. Bij een uitvaartverzekering gelden vrijstellingen, bij uitvaartsparen niet. Het bedrag dat via de verzekering wordt uitgekeerd is belastingvrij in box 3 van de inkomstenbelasting als het uitgekeerde bedrag lager is dan de vrijstelling. Is het bedrag hoger dan de vrijstelling dan is het saldo van uitkering en vrijstelling belast als box 3 vermogen. De vrijstellingen in 2018, 2019 en 2020 zijn:

Vrijstelling uitvaartverzekering box 3:

JaarVrijgesteld bedrag
2020 7.232
2019 7.118
2018 7.033

Voorwaarden voor de vrijstellingen van een uitvaartverzekering

Voorwaarden voor de vrijstellingen zijn:
  • De gekozen uitvaartverzekeraar betaalt alleen geld uit bij het overlijden van uzelf, uw fiscale partner, een bloedverwant of aanverwant.
  • De uitvaartverzekering is niet een combinatieverzekering. Bij een combinatieverzekering wordt er ook een bepaald bedrag uitgekeerd als de verzekerde na een aantal jaar nog niet is overleden.

Wat kost een uitvaart in 2020?

Een uitvaart kost al snel tussen de 7.000 en 10.000 euro. Deze bedragen kunnen hoger zijn al naar gelang de aankleding van de uitvaart. Veel geld. Geld dat niet altijd beschikbaar is via gewoon sparen. Daarom kiezen velen van ons voor een overlijdensrisicoverzekering, een uitvaartverzekering of zij gaan uitvaartsparen.

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe manier om een lichaam te verwerken. Het is een bio-crematie, waarbij geen verbrandingsgassen vrijkomen. Resomeren kennen we al bij het verwerken van kadavers, maar zal naar verwachting ook voor de mens steeds meer standaard worden. Het is minder milieu belastend en kost geen ruimte zoals bij een begraafplaats.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Kenmerkend voor een overlijdensrisicoverzekering zijn de vele regels waaraan u moet voldoen. U moet kiezen tussen:
  • Een tijdelijke verzekering die alleen uitkeert bij overlijden voor de einddatum in de polis.
  • Een levenslange verzekering die bij overlijden altijd uitkeert.
  • Een gemengde verzekering, waarbij meestal bij overlijden ook kapitaal wordt uitgekeerd ter aflossing van een hypotheek.

Als u alles wilt weten over de levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering, dan vraagt dat veel uitzoekwerk op het internet. Maar het kan zeker lonen om eens te kijken naar de goedkoopste levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering om te zien of die aan uw wensen voldoet.

Uitvaartverzekering afsluiten

Bij een overlijdensrisicoverzekering is de besteding van het geld in beginsel vrij, tenzij anders is overeengekomen. Een uitvaartverzekering is specifiek voor de uitvaart bedoeld. Ook hier kunt u uit allerlei varianten kiezen. Dat loopt uiteen van alles vooraf zelf regelen tot niets vooraf zelf regelen, maar wel zorgen dat er geld voor de uitvaart beschikbaar is. De kosten van een uitvaart zijn overigens niet voor de inkomstenbelasting aftrekbaar wel voor de erfbelasting.

Uitvaart sparen op uitvaartdeposito in 2020?

Dan het sparen voor de uitvaart. Bij uitvaartsparen in 2020 zorgt u via sparen ervoor dat het bedrag voor de uitvaart beschikbaar komt. U zet geld opzij en na x jaar is er hopelijk voldoende gespaard. U bent zelf aan zet hoeveel u spaart en waar u gaat sparen. dat kan een voordeel zijn ten opzichte van een uitvaartverzekering, want u hebt veel meer vrijheden. Een nadeel kan zijn dat u hierdoor de kans loopt dat u te weinig geld opzij zult zetten of het geld toch voor iets anders gaat uitgeven en dus te weinig spaart. Een nadeel is ook dat wat u spaart onderdeel van uw vermogen in box 3 is.U kunt kiezen voor een soort van uitvaartdeposito, waarbij er jaarlijks op het deposito rente wordt bijgeschreven.

Nadeel uitvaartsparen en voordeel uitvaartsparen

Een nadeel van een uitvaartdeposito ten opzichte van een verzekering is dat u niet van te voren weet hoeveel geld er voor uw uitvaart beschikbaar komt. U spaart namelijk jaarlijks en weet niet hoeveel jaren u zult kunnen sparen. Het grote voordeel is is de vrijheid die u krijgt bij de opbouw van kapitaal en omdat het om spaargeld gaat uw geld onder het depositogarantiestelsel valt. Uiteraard kunt u ook specifiek voor uw uitvaart beleggen.

Een spaarverzekering afsluiten

U kunt er ook voor kiezen om voor een langere periode een spaarverzekering af te sluiten. Bij deze spaarverzekering kunt u eenmalig of periodiek geld storten. Deze verzekering wordt bijvoorbeeld aangeboden door Dela. De jaarlijks rente bedraag daar 2%. Wellicht ten overvloede: Dela is geen bank.

Slot

De financiering van uw uitvaart hoeft u niet alleen de zorg te zijn van uw nabestaanden. U kunt met uitvaart sparen of met een uitvaartverzekering ervoor zorgen dat er zeker voldoende geld beschikbaar komt. Via banksparen doet u dat op een fiscaal slimme manier. Een hele geruststelling dat ook de Belastingdienst soms ook aan uw uitvaart meebetaalt.
© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom nog verzekeren als je kunt banksparen?Waarom nog verzekeren als je kunt banksparen?Bepaalde verzekeringsvormen worden steeds vaker vervangen door het banksparen. Dit is ook logisch want de verzekeraars r…
Verschil tussen overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringVeel mensen verwarren een uitvaartverzekering met een overlijdensrisicoverzekering. Er zijn veel overeenkomsten tussen d…
Geen uitvaartpolis, ik heb een overlijdensrisicoverzekeringDe uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekeringen worden onterecht vaak als een exact gelijke verzekering besc…
Nadelen van het banksparenNadelen van het banksparenHet banksparen wordt vaak opgehemeld ten koste van het verzekeren. In bepaalde gevallen is dat niet terecht. Soms moet u…

Eerst sparen, dan pas kopenEerst sparen, dan pas kopenLes nummer één die kinderen leren over geld, wordt vaak vergeten door volwassenen. Om iets te kunnen kopen, moet je eers…
Geldzaken: sparen voor dummiesGeldzaken: sparen voor dummiesSparen kan op verschillende manieren: sparen via een bankrekening, deposito, of gewoon thuis in een sok. In dit artikel…
Bronnen en referenties
Reacties

A. Polak, 27-01-2016
LS,
Als ik de informatie op uw website goed begrijp, zou er een vrijstelling van Box 3-belasting bestaan voor een uitvaart-deposito. Op basis hiervan heb ik een uitvaart-deposito bij Dela gestort. Echter, onlangs heeft Dela mij geinformeerd dat er geen vrijstelling van Box 3 geldt voor mijn uitvaart-deposito. Het opgebouwde bedrag is lager dan de grens die u op uw website aangeeft. Kunt u hierover svp duidelijkheid verschaffen? In welke publicatie van de Belastingdienst staat, naar uw mening, dat er een vrijstelling voor Box 3 zou gelden?
Mvg,
Dhr A. Polak Reactie infoteur, 18-01-2020
Beste A. Polak,
Van 2010 tot 2016 kon u voor een uitvaart banksparen op een geblokkeerde spaarrekening, met een fiscale vrijstelling. Voor een uitvaartverzekering is ook in 2020 nog een vrijstelling mogelijk. Of u kiest voor een spaarverzekering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Vissers, 07-10-2015
LS,
Wilt u mij informatie sturen betreft een uitvaartdeposito en is de hoogte van de vrijstelling
in box 3 2016 al bij u bekend?
Vriendelijke groet, A. Vissers- Hoekstra. Reactie infoteur, 18-01-2020
Beste A. Vissers,
Voor een uitvaartpolis kunt u terecht bij een uitvaartonderneming (Yarden, Dela, Monuta, Ardanta).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 18-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.