InfoNu.nl > Financieel > Sparen > Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten Voor een goede en betaalbare uitvaart kunt in 2019 fiscaal slim sparen of kiezen voor verzekeren bij een uitvaartverzekeraar. Uitvaartsparen in plaats van een uitvaartverzekering. Deze uitvaart spaarrekening is banksparen tegen gunstige fiscale voorwaarden. Een uitvaart, crematie, resomeren of begrafenis is duur. Uitvaartsparen is fiscaal voordelig sparen voor de uitvaart. Banksparen met een fiscale vrijstelling van 6.859 euro in 2013. De belastingdienst betaalt dus mee aan uw uitvaart. Bij Dela kunt u ook een spaarverzekering afsluiten. Vraag wel of daar een vrijstelling bij hoort of niet.

Uitvaartsparen is voordelig sparen tegen hoge rente

Uitvaartsparen betekent sparen tegen een hoge rente. Op een uitvaartdeposito kan de spaarrente 4% bedragen. Bovendien is het fiscaal voordelig. Het opgebouwde spaarsaldo wordt in 2013, 2014 en 2015 tot 6.859 niet door de Belastingdienst belast in box 3 met de vermogensrendementsheffing.

Vrijstelling uitvaartverzekering box 3:

JaarVrijgesteld bedrag
2015 6.921
2014 6.859
2013 6.859
2012 6.859
2011 6.744
2010 6.703
2009 6.703

In 2016 is de fiscale vrijstelling voor banksparen vervallen, voor een uitvaartverzekering niet, dus moet u voor een andere oplossing gaan kiezen.

Wat kost een uitvaart in 2019?

Een uitvaart kost al gauw tussen de 7.000 en 10.000 euro. Deze bedragen kunnen hoger zijn al naar gelang de aankleding van de uitvaart. Veel geld. Geld dat niet altijd beschikbaar is via gewoon sparen. Daarom kiezen velen van ons voor een overlijdensrisicoverzekering, een uitvaartverzekering en steeds meer ook voor uitvaartsparen.

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe manier om een lichaam te verwerken. Het is een bio-crematie, waarbij geen verbrandingsgassen vrijkomen. Resomeren kennen we al bij het verwerken van kadavers, maar zal naar verwachting ook voor de mens steeds meer standaard worden. Het is minder milieu belastend en kost geen ruimte zoals bij een begraafplaats.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Kenmerkend voor een overlijdensrisicoverzekering zijn de vele regels waaraan u moet voldoen. U moet kiezen tussen:
 • Een tijdelijke verzekering die alleen uitkeert bij overlijden voor de einddatum in de polis.
 • Een levenslange verzekering die bij overlijden altijd uitkeert.
 • Een gemengde verzekering, waarbij meestal bij overlijden ook kapitaal wordt uitgekeerd ter aflossing van een hypotheek.

Als u alles wilt weten over de levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering, dan vraagt dat veel uitzoekwerk op het internet. U zou wel eens kunnen kijken naar de goedkoopste levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering om te zien of die aan uw wensen voldoet.

Uitvaartverzekering afsluiten

Bij een overlijdensrisicoverzekering is de besteding van het geld in beginsel vrij, tenzij anders is overeengekomen. Een uitvaartverzekering is specifiek voor de uitvaart bedoeld. Ook hier kunt u uit allerlei varianten kiezen. Dat loopt uiteen van alles vooraf zelf regelen tot niets vooraf zelf regelen, maar wel zorgen dat er geld voor de uitvaart beschikbaar is. De kosten van een uitvaartverzekering zijn niet transparant te noemen. Bovendien zit in een uitvaartverzekering geen enkel fiscaal voordeel meer, omdat de kosten al enige tijd niet meer van de inkomstenbelasting aftrekbaar zijn.

Uitvaart sparen op uitvaartdeposito in 2019?

Dan het sparen voor de uitvaart. Sinds 2010 kennen we het banksparen voor het aflossen van de hypotheek, het pensioen of de gouden handdruk. Sinds 2011 mag u ook banksparen voor uw uitvaart. Bij uitvaart sparen maakt u volledig gebruik van de vele voordelen van het banksparen. Het is transparant in zijn kosten en heeft allerlei fiscale voordelen. U spaart namelijk op een uitvaartdeposito van een erkende uitvaartondernemer zonder dat het gespaarde bedrag fiscaal belast wordt. Het uitvaartdeposito valt niet in box 3 van de inkomstenbelasting. Jaarlijks wordt op het deposito rente bijgeschreven. U moet een bepaald minimumbedrag per jaar storten dat per ondernemer kan verschillen. Meestal ligt het minimum op 500 euro per jaar. U mag bijstorten. De vrijstelling bedraagt maximaal 6.859 in 2014. Als de waarde van uw uitvaartverzekering lager is, hoeft u niets bij te tellen in box 3. Als de waarde hoger is, vervalt de vrijstelling. In 2016 is deze vrijstelling bij het banksparen helemaal vervallen.

Nadeel uitvaartdeposito en voordeel uitvaartdeposito

Een nadeel van een uitvaartdeposito ten opzichte van een verzekering is dat u niet van te voren weet hoeveel geld er voor uw uitvaart beschikbaar komt. U spaart namelijk jaarlijks en weet niet hoeveel jaren u zult kunnen sparen. Het grote voordeel is:
 • De vrijheid die u krijgt bij de opbouw van kapitaal;
 • De fiscale voordelen;
 • U hebt een hoog rendement op uw spaargeld;
 • Een spaardeposito is niet onderhevig aan erfbelasting.

Waar uitvaartdeposito of koopsom afsluiten

Het banksparen voor een uitvaart kwam wat langzaam op gang, maar inmiddels zijn er wel een aantal goede aanbieders te vinden, zoals:
 • Nuvema;
 • PC Hooft;
 • Dela;
 • Monuta.

Slot

De financiering van uw uitvaart hoeft u niet alleen de zorg te zijn van uw nabestaanden. U kunt met uitvaart sparen of met een uitvaartverzekering ervoor zorgen dat er zeker voldoende geld beschikbaar komt. Via banksparen doet u dat op een fiscaal slimme manier. Een hele geruststelling dat ook de Belastingdienst soms ook aan uw uitvaart meebetaalt.

Lees verder

© 2011 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringVeel mensen verwarren een uitvaartverzekering met een overlijdensrisicoverzekering. Er zijn veel overeenkomsten tussen d…
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2019?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2019?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Geen uitvaartpolis, ik heb een overlijdensrisicoverzekeringDe uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekeringen worden onterecht vaak als een exact gelijke verzekering besc…
Uitvaartverzekering: uitvaart en begrafeniskosten verzekerenUitvaartverzekering: uitvaart en begrafeniskosten verzekerenOok al lijkt het misschien een beetje sinister om voor je dood al met de kosten van je begrafenis bezig te zijn, toch ka…
Nadelen van het banksparenNadelen van het banksparenHet banksparen wordt vaak opgehemeld ten koste van het verzekeren. In bepaalde gevallen is dat niet terecht. Soms moet u…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluiten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. Polak, 27-01-2016 03:54 #2
LS,
Als ik de informatie op uw website goed begrijp, zou er een vrijstelling van Box 3-belasting bestaan voor een uitvaart-deposito. Op basis hiervan heb ik een uitvaart-deposito bij Dela gestort. Echter, onlangs heeft Dela mij geinformeerd dat er geen vrijstelling van Box 3 geldt voor mijn uitvaart-deposito. Het opgebouwde bedrag is lager dan de grens die u op uw website aangeeft. Kunt u hierover svp duidelijkheid verschaffen? In welke publicatie van de Belastingdienst staat, naar uw mening, dat er een vrijstelling voor Box 3 zou gelden?
Mvg,
Dhr A. Polak Reactie infoteur, 01-01-2018
Beste A. Polak,
Van 2010 tot 2016 gold voor uitvaartsparen op een geblokkeerde spaarrekening (banksparen) een fiscale vrijstelling. Voor een uitvaartverzekering is nog wel een vrijstelling mogelijk. Dela kan u daarover verder inlichten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Vissers, 07-10-2015 15:49 #1
LS,
Wilt u mij informatie sturen betreft een uitvaartdeposito en is de hoogte van de vrijstelling
in box 3 2016 al bij u bekend?
Vriendelijke groet, A. Vissers- Hoekstra. Reactie infoteur, 08-10-2015
Beste A. Vissers,
Het bedrag voor 2016 is nog niet bekend. Voor een uitvaartpolis kunt u terecht bij een uitvaartonderneming (Yarden, Dela, Monuta, Ardanta).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 06-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Belasting 2017
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!