Spaardeposito: voordelen & nadelen

Spaardeposito: voordelen & nadelen Vrijwel alle banken bieden spaardeposito’s aan onder verschillende voorwaarden. Wat zijn de voordelen en nadelen van het spaardeposito? Is het verstandig om een spaardeposito te openen?

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een spaarvorm met een vaste looptijd en een vaste rente. De looptijd kan variëren van een paar maanden tot twintig jaar. Een spaardeposito met een looptijd korter dan een jaar wordt ook wel aangeduid als “termijndeposito”. Hoe langer de looptijd, des te hoger het rentepercentage. Bij sommige spaardeposito’s stijgt het rentepercentage ieder jaar: men spreekt dan van een “klimrenterekening”.

Rente op spaardeposito

Omdat het geld op een spaardeposito voor langere tijd vaststaat, is de rentevergoeding over het algemeen hoger dan bij een “gewone” (internet)spaarrekening. Daar staat tegenover dat het niet mogelijk is om vrij over het spaartegoed te beschikken gedurende de looptijd. Vervroegde opname is niet of slechts in uitzonderlijke gevallen. De bank zal vaak opnamekosten in rekening brengen.

Spaardeposito: geschikte spaarvorm?

Een spaardeposito is een geschikte spaarvorm voor mensen die hun spaargeld voor een langere tijd kunnen missen. Het is ook een goede manier om te sparen voor een grote uitgave in de toekomst.

Kenmerken spaardeposito

 • Vaste looptijd
 • Vast rentepercentage
 • Vervroegde opname niet of beperkt mogelijk
 • Opnamekosten bij vervroegde opname
 • Langere looptijd betekent hoger rentepercentage
 • Rente wordt soms periodiek uitbetaald, soms met “rente over rente”
 • Tussentijds opnemen en bijstorten is niet mogelijk
 • Soms minimum inlegbedrag

Voordelen spaardeposito

 • Zekerheid: een vast rentepercentage en een vaste looptijd. Van tevoren is te berekenen hoe hoog de rentevergoeding zal zijn en schommelingen in de spaarrentes hebben geen invloed op de rente van het spaardeposito.
 • De rente is hoger dan op een gewone spaarrekening
 • De eindopbrengst is gegarandeerd
 • Er zijn ook groene spaardeposito’s, die belastingvoordeel opleveren in de vorm van een extra vrijstelling in box 3
 • Veilig sparen: de meeste spaardeposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel van DNB

Nadelen spaardeposito

 • Als de spaarrentes stijgen, stijgt de rente van het spaardeposito niet mee.
 • Bijstorten is niet mogelijk
 • Bij vervroegde opname worden er opnamekosten in rekening gebracht
 • Weinig flexibiliteit: strikte voorwaarden met betrekking tot de inleg, looptijd en boetebepalingen

Spaardeposito & depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel garandeert het spaargeld tot een bedrag van €100.000 per persoon per bank. Als de bank failliet gaat, wordt het spaartegoed tot dat bedrag vergoed door De Nederlandse Bank. De meeste spaardeposito’s vallen onder dit garantiestelsel. Er zijn echter ook deposito’s die niet onder deze regeling vallen. Het gaat dan om het zogenaamd “achtergesteld deposito”. Daar staat wel een hogere rentevergoeding tegenover. Als u te maken hebt met een achtergesteld deposito, wordt dit nadrukkelijk vermeld.

Conclusie: voordelen & nadelen spaardeposito

Een spaardeposito is een spaarvorm met als belangrijkste voordeel de hoge en vaststaande rentevergoeding. Het nadeel is echter dat er een aantal beperkende voorwaarden gelden met betrekking tot tussentijdse opname van het saldo (opnamekosten) en de looptijd. Dat maakt het spaardeposito tot een weinig flexibele spaarvorm. Als u uw spaargeld echter voor langere tijd kunt missen, kan het spaardeposito een geschikte spaarvorm zijn.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom een termijndeposito kiezen?Waarom een termijndeposito kiezen?Een termijndeposito, kortweg deposito, is een van de beste beleggingen als je zeker weet dat je een geldbedrag langere t…
Welk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito of welk termijndeposito kiest u in 2021 voor een mooi rendement? Een spaardeposito of termijndeposito…
Internetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteInternetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteIs het in 2022 nog mogelijk om te sparen met hoge rente? De gewone internet spaarrekening is nog altijd aantrekkelijk va…
De hoogste spaarrente op termijnrekening (BE)De hoogste spaarrente op termijnrekening (BE)De hoogste vaste spaarrente krijgt u vooral op een termijnrekening, termijndeposito of spaardeposito. Bij welke bank moe…

Spaargeld op de bank geeft gemoedsrust, ondanks lage renteSpaargeld op de bank geeft gemoedsrust, ondanks lage renteIeder mens wil wel wat geld achter de hand, voor een onverwachte urgente uitgave. Een redelijk bedrag op een spaarrekeni…
Spaarrekening kind - gunstige tarievenSpaarrekening kind - gunstige tarievenEen spaarrekening voor je kind openen kan gunstig zijn voor later. Vergelijk de aanbieders van kinderspaarrekening goed…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Brett Hondow, Pixabay
 • Wikipedia
 • Spaarrente.nl
 • Rabobank
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.