Spaargeld overzetten naar andere bank

Spaargeld overzetten naar andere bank Je wilt je spaargeld overzetten naar een andere spaarrekening bij een andere bank, die een hogere rente biedt. Maar hoe werkt het overstappen van spaarrekening? En hoe zeg je de oude spaarrekening op?

Spaargeld & rente

Banken zijn niet bepaald royaal met rentevergoedingen.. Het is niet gemakkelijk om een spaarrekening te vinden die een goede rente biedt op een (internet)spaarrekening. Als je al jaren bij dezelfde bank zit, kan het lastig zijn om een overstap te maken naar een andere bank.

Overstappen van spaarrekening: hoe werkt het?

Overstappen naar een andere spaarbank is eenvoudiger dan het lijkt. Klanten kunnen gemakkelijk overstappen naar de concurrent, waar de spaarrente wellicht hoger ligt. Het meest ingewikkeld is om een alternatief te vinden voor de huidige spaarrekening.

Banken & spaarrentes vergelijken

Het kan verleidelijk zijn om direct te kiezen voor de spaarrekening met het hoogste rentepercentage. Maar minstens zo belangrijk is om te letten op de betrouwbaarheid van de bank. Want dat een bank betrouwbaar is, is niet altijd vanzelfsprekend, zoals we hebben gezien bij de DSB Bank. Een spaarbank met een hoge rente is niet per definitie betrouwbaar. Kijk ook of de spaarrekening onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank valt.

Hoogste rente

Natuurlijk wil je een hoge spaarrente ontvangen. Opvallend is dat de “grote” banken, zoals ING en Rabobank, tamelijk lage rentepercentages bieden. Juist de kleinere banken belonen de klanten met hogere rentes. Een soortgelijk verhaal gaat op voor zorgverzekeraars: de “kleine” zijn goedkoper dan de “grote”.

Oude spaarrekening opzeggen

Als je eenmaal een andere bank hebt gevonden met een gunstiger rentetarief, is het een kwestie van het geld overhevelen naar deze rekening. Het is niet per se nodig om de oude spaarrekening op te zeggen. Het nadeel is echter wel dat je regelmatig het geld over zult moeten boeken, omdat het op de oude rekening wordt gestort.

Als je wel de oude spaarrekening op wilt zeggen, zijn daar normaliter geen kosten aan verbonden. Vaak is het voldoende om een brief te schrijven naar de bank met de handtekening van de rekeninghouder(s).

Overstapservice banken

De meeste banken hebben een Overstapservice voor hun nieuwe klanten. De Overstapservice is een initiatief van de banken in Nederland en DNB. De Overstapservice leidt gedurende 13 maanden bij - en afschrijvingen op de oude betaalrekening of spaarrekening door naar de nieuwe rekening. Zo weet de klant wie hij moet informeren over het nieuwe rekeningnummer. Tevens zijn er zogenaamde "overstapkaarten" te downloaden of te verkrijgen, om bedrijven en de werkgever op de hoogte te stellen.

Kosten bij opzeggen spaarrekening & overzetten spaargeld

In sommige gevallen is er wel een prijskaartje verbonden aan het opzeggen van een spaarrekening. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een spaardeposito, waarbij het geld voor een bepaalde periode vaststaat en niet vrij opneembaar is.

Overzetten spaargeld naar andere bank voordelig?

Het overzetten van het spaargeld kan onvoordelig uitpakken als er sprake is van een hoge boete bij vroegtijdig beëindigen van de spaardeposito overeenkomst. Maar ook wanneer je een klimrenterekening hebt lopen die jaarlijks stijgt, is het misschien voordeliger om te wachten tot deze afloopt.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening of spaardepositoWat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekenin…
Spaardeposito: voordelen & nadelenSpaardeposito: voordelen & nadelenVrijwel alle banken bieden spaardeposito’s aan onder verschillende voorwaarden. Wat zijn de voordelen en nadelen van het…
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Spaarrente jaar vastSpaarrente jaar vastHet heeft zeker zin om uw spaarrente in 2022 een jaar vast te zetten, maar hoe doet u dat slim? In een periode van lage…
Bigbank, buitenlandse spaarbank in NederlandBigbank, buitenlandse spaarbank in NederlandBigbank is buitenlandse spaarbank waar u kunt sparen met een hoge spaarrente op een spaardeposito. U kunt zo met een dep…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.