Sparen met hoog rendement: Veilig sparen tegen hoge rente

Een spaarrekening met de hoogste rente? Die te vinden lijkt helemaal niet zo moeilijk. Maar hoe weet je welke voorwaarden er verbonden zijn aan die spaarrekening? Hoe maak je een keuze tussen verschillende spaarvormen met een hoog rendement? Hoe weet je of je spaargeld veilig is en wat is veilig sparen eigenlijk? Hoe kun je jouw vermogen spreiden over verschillende vormen van sparen en financiële instellingen? Hoe kun je veilig sparen tegen de hoogste rente?

Wat zijn de mogelijkheden voor sparen met een hoog rendement?

Er bestaan veel spaarrekeningen met een hoge rente maar hier zijn vaak ook voorwaarden aan verbonden. Om in aanmerking te komen voor een spaarrekening met de hoogste rente, wordt er over het algemeen van je verwacht dat je jouw spaargeld langere tijd laat staan op de rekening of dat je een vrij hoog startkapitaal inlegt. Ook kan het zijn dat er een verzekering wordt gekoppeld aan je spaarrekening, waardoor je naast de kosten voor de spaarrekening zelf premie aan de verzekeraar moet betalen om de hoge rente ook daadwerkelijk te kunnen ontvangen.

Een goede mogelijkheid voor hoog rendement sparen biedt met name een spaardeposito. Op een deposito spaarrekening zet je jouw geld vast voor een vaste termijn en tegen een vaste hoge rente. Ook banksparen en lijfrentesparen zijn erg in opkomst, omdat de spaarrente hoog is maar er daarnaast ook belastingvrij mag worden bespaard. Voorwaarde is wel dat je het kapitaal later gebruikt om er ofwel je hypotheek mee af te lossen ofwel om er je pensioen mee aan te vullen. Obligaties tenslotte zijn eigenlijk geen spaarvorm maar bieden je eveneens de kans om veilig een hoog rendement op te bouwen op het ingelegde vermogen.

Hoe vind je een spaarrekening met de hoogste rente?

Een spaarrekening met een hoge rente vinden is niet zo moeilijk. Bij je bank maar ook online vind je heel veel spaarrekeningen, die zelfs nu de rente laag is, een behoorlijk rendement bieden. Belangrijk is wel dat je onderzoekt aan welke voorwaarden je moet voldoen om ook echt in aanmerking te komen voor die toprente. Moet je een verzekering afsluiten? Mag je het eindkapitaal gebruiken voor alle doeleinden? Welke beginkapitaal moet je minimaal inleggen? Hoe lang moet je het geld verplicht vastzetten om de hoogste rente te krijgen?

Wat is veilig sparen?

Veilig sparen is zeker weten dat je jouw spaargeld kunt opnemen, wanneer je het nodig hebt en dat de bank of financiële instelling waar je je spaargeld wegzet niet failliet gaat en betrouwbaar is. Controleer altijd of een financiële instelling, bank of verzekeraar, valt onder het deposito garantiestelsel dat garandeert dat je tot een bepaald maximum altijd je geld terugkrijgt wanneer er iets met die instelling zou gebeuren. Zelfs wanneer je je geld langere tijd vastzet, moet je altijd bij je spaargeld kunnen, zelfs wanneer er een boete betaald zou moeten worden om het ook daadwerkelijk te kunnen opnemen.

Hoe kun je veilig sparen door je geld te spreiden over verschillende spaarrekeningen?

Omdat het deposito garantiestelsel per financiële instelling maar een deel van het geld garandeert, is het aan te bevelen om je spaargeld weg te zetten bij verschillende banken en verzekeraars. Kies voor verschillende spaarrekeningen en spaarvormen en stop ook een deel van je geld in door de staat gegarandeerde obligaties. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de mogelijkheid om een hoog rendement te maken op je kapitaal maar ben je er daarnaast ook zeker van dat je je spaargeld voor de volle 100% weer terugziet in het geval van een crisis of faillissement van een bank of financiele instelling.

Veilig sparen tegen een hoge rente

Sparen tegen een hoge rente en zelfs de hoogste rente gaat dus prima samen met veilig sparen, wanneer je verstandig omgaat met je vermogen:
  • Oriënteer je online of in het bankkantoor op de hoogste rente op spaarrekeningen
  • Kies voor een combinatie van sparen, lijfrentesparen, banksparen en obligaties
  • Kijk goed naar de voorwaarden voor de hoogste rente en niet alleen naar de spaarrente zelf
  • Zet je spaargeld weg bij meerdere banken en verzekeraars
  • Controleer of jouw bank of verzekeraar je spaargeld dekt onder het deposito garantiestelsel
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Sparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen bij een kleinere bank kan aantrekkelijk zijn en is tegen de hoogste rente. Kies bij het sparen ook in 2020 voor e…
Sparen voor later: Hoe maak je het hoogste rendement?Wanneer je wilt sparen voor later, zijn er veel verschillende manieren om dat te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan s…
Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)Sparen met SNS internetsparen geeft hoge rente (Volksbank)De SNS Bank geeft niet alleen een hoge spaarrente in 2020, maar geeft u ook rente op uw betaalrekening. De SNS bank heef…

Vermogensrendementsheffing 2019, 2020 en 2021Vermogensrendementsheffing 2019, 2020 en 2021U wilt de vermogensrendementsheffing 2019, 2020 of 2021 berekenen? Bij uw aangifte inkomstenbelasting betaalt u belastin…
Spaarrekening als belegging achterhaaldSpaarrekening als belegging achterhaaldDe spaarrekening gold decennia lang als veilige en voordelige belegging. In géén andere belegging is zoveel geld geïnves…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 09-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.