Sparen voor later: Hoe maak je het hoogste rendement?
Wanneer je wilt sparen voor later, zijn er veel verschillende manieren om dat te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan sparen, banksparen, een kapitaalverzekering, een koopsompolis of aan beleggen in aandelen. Maar met welke methode maak je nou het hoogste rendement op je spaargeld? Hoe zorg je ervoor dat je straks echt een hoog bedrag bij elkaar hebt gespaard? Hoe weet je of je vermogen beschermd is of niet? Hoe kun je veilig sparen voor later tegen de hoogst mogelijke rente?
Wat is het verschil tussen voor sparen voor later en nu?
Wanneer je op korte termijn wilt sparen, kies je het liefst voor een hoge rente en de mogelijkheid om je spaargeld op elk wenselijk moment weer zonder kosten te kunnen afhalen. Sparen voor de toekomst geeft je de mogelijkheid om een nog hoger rendement te maken, doordat je het geld langer kunt laten staan en optimaal kunt profiteren van het effect van
rente op rente. Bijvoorbeeld beleggen kan heel winstgevend zijn, wanneer je kiest voor een langere beleggingshorizon. Maar ook banksparen geeft je de kans om belastingvrij te sparen voor een vast doel in de toekomst tegen een toprente. Denk dus goed na waarvoor en voor wanneer je wilt gaan sparen bij het kiezen voor een spaarrekening of deposito.
Sparen voor later: Waarvoor heb je het geld in de toekomst nodig en wanneer wil je het terug hebben?
Wanneer je het geld langere tijd kunt laten staan, maak je over het algemeen altijd meer rendement dan wanneer je het geld maar voor een paar maanden vastzet. Wanneer je spaart voor een vast doel, zoals aanvulling op je pensioen of het aflossen van je hypotheek, bestaan er bovendien manieren om belastingvrij te sparen. Wanneer je jouw spaargeld hiervoor wilt gaan gebruiken, doe je er in ieder geval goed aan om te kiezen voor de vrijstelling van belasting, die sommige producten bieden. Ook is het aan te bevelen om te investeren in een product, waar je optimaal profiteert van
rente over rente.
Sparen voor de toekomst: Met welke producten maak je het hoogste rendement?
Met banksparen en bepaalde kapitaalverzekeringen, zoals een koopsompolis of lijfrentepolis, kun je belastingvrij sparen voor later. Bij deze producten wordt er gebruik gemaakt van ofwel sparen ofwel beleggen van de inleg en soms zelfs voor een combinatie van beide. Afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen, kun je kiezen voor sparen of beleggen in aandelen maar ook binnen beleggen heb je de keuze voor relatief veilige opties, zoals obligaties of meer gewaagde beleggingen zoals beleggen in valuta, olie of vastgoed. Het hoogste rendement behaal je over het algemeen met beleggen en over een lange beleggingshorizon hoeft dat niet minder veilig te zijn dan sparen.
Hoe kun je veilig sparen voor de toekomst?
Spaarrekeningen, bankspaarrekeningen en spaardeposito's worden in ieder geval beschermd door het deposito garantiestelsel van de overheid. Ook bij beleggingsverzekeringen, koopsompolissen en lijfrentepolissen is je inleg over het algemeen beschermd tegen bijvoorbeeld een faillissement van de bank of verzekeraar, mits je kiest voor een solide aanbieder. Daarnaast is het zinvol om goed na te denken over hoeveel risico je durft te nemen. Wil je dat je inleg in ieder geval beschermd is tegen een dalende rente? Of durf je met het hele vermogen een klein risico te nemen om het hoogste rendement te garanderen voor de toekomst? Wat wil je, wat vind je het meest belangrijk en waar voel jij je persoonlijk het meest comfortabel bij?
Sparen voor later: Een korte checklist
Wanneer je wilt sparen of beleggen voor later moet je jezelf in ieder geval de volgende vragen stellen:
- Hoe lang kan ik het spaargeld missen?
- Wanneer heb ik het opgebouwde vermogen nodig?
- Voor welk doel wil ik gaan sparen?
- Hoeveel risico wil ik gaan nemen?
- Wil ik sparen, beleggen of verzekeren of misschien een combinatie van allemaal?
- Heb ik me online goed georiënteerd op de verschillende soorten producten?
- Kan ik belastingvrij sparen of beleggen bij deze spaarrekening, bankspaarrekening of verzekering?
- Bij welke bank of verzekeraar krijg ik een goed gevoel?
- Valt de bank of verzekeringsmaatschappij onder bescherming van de overheid?