Een procentje meer spaarrente maakt een groot verschil
De hoogte van de spaarrente verschilt sterk tussen de diverse spaarbanken. De onderlinge verschillen lijken klein, maar kunnen een groot verschil maken in de loop der jaren.
De hoogste spaarrente volgen is een illusie. U kunt niet wekelijks uw geld overbrengen naar een andere bank, omdat ze daar een spaarrente bieden die een paar tiende procentpunten hoger ligt. Het kost u namelijk veel tijd en moeite en u krijgt ook niet de garantie dat zij de hoogste spaarrente blijven bieden. Een andere goede reden is dat het geld overbrengen naar een andere bank u rente kost. Het bedrag moet namelijk eerst overgeboekt worden naar uw vaste tegenrekening om het vervolgens door te boeken naar de nieuwe spaarrekening. Spaarrekeningen kunnen ook nog beperkingen bevatten, waardoor het niet mogelijk is om het gehele bedrag in één keer op te nemen.
Verschillen in spaarrente
De spaarrente die banken bieden varieert. In tijden van hoge marktrente, krijgt u ook bij de bank een hogere spaarrente. De verschillen in de hoogte van spaarrente zijn groot. In betere tijden kon u 5,25 procent spaarrente ontvangen. Dit was het geval in 2008, buitenlandse banken probeerden een voet tussen de deur te krijgen op de Nederlandse spaarmarkt. In die tijd boden de Nederlandse grootbanken een rente van 2,5 tot 2,7 procent. U kon een hogere spaarrente krijgen bij de grootbanken, maar dan moest u genoegen nemen met beperkende voorwaarden, zoals opnamekosten of een vaste looptijd (deposito). Achteraf is gebleken dat de bank die de hoogste rente bood (Icesave), een zwakke financiële positie had en is uiteindelijk ook omgevallen. U moet dus niet uitsluitend letten op de hoogte van de spaarrente.
Een klein verschil in rente
Een klein verschil in spaarrente heeft bij lagere saldo’s nauwelijks effect op de rente-inkomsten, maar door een eenvoudige handeling kunt u een nieuwe spaarrekening openen en het geld overmaken. Dit zou u kunnen doen in het geval uw spaarrente standaard lager ligt dan bij een concurrerende bank. Het is namelijk waarschijnlijk dat de verschillen altijd blijven bestaan. Een periode van een paar jaar een iets hogere spaarrente ontvangen, maakt wel een groot verschil. Op een spaarsaldo van €5.000,- geeft een verschil van een half procent, een verschil in rente-inkomsten van €25,-. Hier hoeft u slechts één keer voor over te stappen. U loopt natuurlijk wel het risico dat de nieuwe bank de rente weer gaat verlagen, maar daarom moet u ook eerst onderzoeken hoe het renteverloop is geweest de afgelopen jaren in vergelijking met uw oude bank.
Oude spaarrekeningen
Banken hebben ook veel spaargeld in de boeken waarvoor zij slechts een half procent rente betalen. Op deze rekeningen werd dit zelfde percentage ook vergoed in tijden dat de meeste spaarrekeningen ruim boven de drie procent zaten. Deze spaarrekeningen voeren de banken niet meer actief, maar zij zijn blij dat er nog veel geld op staat van de klanten. Zij verdienen namelijk fors op deze spaarrekeningen. Zij beschikken over vermogen waar ze maar een half procent voor hoeven te vergoeden. In het verleden kwam dit veel voor bij de Postbank (tegenwoordig ING).
Stortingen de hoogste rente laten volgen
Een mogelijkheid om toch altijd de hoogste spaarrente te volgen is door meerdere rekeningen aan te houden die een hoge spaarrente bieden. Bij iedere nieuwe storting kijkt u eerst wie op dat moment de hoogste spaarrente geeft en stort op die betreffende spaarrekening. U zou bijvoorbeeld op deze manier vijf rekeningen kunnen aanhouden waar u kunt zorgen voor de hoogst mogelijke rente. Opnames verricht u juist van de rekening met op dat moment de laagste spaarrente.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt rente op rente?Om uw spaargeld te laten renderen, moet u spaarrente ontvangen over uw vermogen. Spaarrente is ook noodzakelijk om uw ge…
Waarom sparen bij een bank?Nederlanders staan bekend als spaarders. Geen cent teveel is bijvoorbeeld een landelijk bekende uitspraak van het boterm…