Tussentijds geld opnemen uit een deposito

Tussentijds geld opnemen uit een deposito Spaargeld geplaatst in een deposito staat voor de afgesproken periode vast. In deze periode kunt u er geen bedragen uit opnemen. Indien u toch echt over het geld moet beschikken, zijn er vaak wel mogelijkheden. Het sluiten van een deposito biedt als groot voordeel dat de rentevergoeding hoger is dan bij een reguliere spaarrekening. Het nadeel is weer dat u gedurende deze periode niet over uw geld kunt beschikken. U kunt een deposito afsluiten voor één maand tot twintig jaar. U kunt in situaties terecht komen dat u moet beschikken over het geld. Hierbij kunt u denken aan werkloosheid, kopen van het huis of het aflossen van opgelopen schulden. De banken bieden echter niet altijd redelijke mogelijkheden om het geld toch op te nemen. Dit is niet zo erg voor kortlopende deposito’s, maar met een deposito met een resterende looptijd van enkele jaren, hebt u een probleem.

Wat is een deposito?

Een deposito is als het ware een geblokkeerde spaarrekening. De rekening blijft geblokkeerd gedurende de afgesproken periode. De bank weet dat zij voor de afgesproken periode kan beschikken over het geld en kan hierdoor het tegen een hogere rentevergoeding weer uitlenen. U als spaarder kunt profiteren van een hoge rente. Gedurende de looptijd hebt u niet de mogelijkheid om geld op te nemen of bij te storten. Geld dat u zeker niet gaat gebruiken kunt u vastzetten in een deposito. De ene bank is echter soepeler dan de andere bij het tussentijds opnemen.

Tussentijds toch geld opnemen

Wat gaat de bank doen als u tussentijds toch geld wenst op te nemen? De ene bank is hier strenger in dan de andere bank. De website Z24.nl heeft hier onderzoek naar verricht. Het blijkt dat er één bank is die tussentijds geld opnemen toestaat, namelijk MoneYou. De deposito bij deze bank biedt dus wel de voordelen van een deposito (vaste rente), maar niet de nadelen. De overige banken vragen er een vergoeding voor of bieden uitsluitend de mogelijkheid in bepaalde situaties. Verruit de meeste banken bieden de mogelijkheid om tussentijds op te nemen, maar rekenen hier een boete voor. In het geval van overlijden van de rekeninghouder is het bij alle banken mogelijk om het geld uit de deposito op te nemen.

Boete bij vervroegde opname

De banken rekenen een boete die varieert van vaste vergoedingen van 1 procent rentekorting, tot maximaal 5 procent rentekorting. Andere banken rekenen juist een percentage per jaar dat u vervroegd gaat opnemen. Bijvoorbeeld Rabobank rekent 1 procent rentekorting per resterend jaar dat de deposito nog zou moeten lopen. De ABN Amro rekent in dit geval 1,5 procent met een maximum van 10 procent. Ook de ING rekent 1,5 procent, met een maximum van 7,5 procent. Hieruit blijkt dus dat het veel geld kan gaan kosten om tussentijds geld op te nemen.

Vervroegde opname onder voorwaarden

Opvallend is dat een aantal kleine spelers in de markt, gunstige voorwaarden bieden wat betreft het tussentijds opnemen. Banken als AT Bank, NIBC Direct en Garantibank bieden standaard niet de mogelijkheid om tussentijds op te nemen, maar zij bieden wel uitzonderingsclausules. De gehanteerde uitzonderingen verschillen per bank, maar opname is vaak mogelijk bij aankoop van een nieuwe huis, werkloosheid, huwelijk en arbeidsongeschiktheid.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogste spaarrente op klimspaardeposito?Door uw spaargeld voor een langere tijd vast te zetten, hebt u vaak recht op een hogere spaarrente. U kunt hierbij kieze…
Sparen: Hoe maak je een keuze voor de juiste spaarrekening?Wanneer je graag je vermogen een beetje wilt laten groeien, is het goed om te weten dat er verschillende soorten spaarre…
Spaarrekening of spaardepositoWat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekenin…
Voordelen en nadelen van een depositoVoordelen en nadelen van een depositoSpaargeld moet u tegen een zo hoog mogelijke spaarrente wegzetten. Kiezen voor een deposito kan verstandig zijn.

Sparen – hoogste spaarrente bij Allianz pro rekeningSparen – hoogste spaarrente bij Allianz pro rekeningAllianz is wereldwijd een grote speler en vooral bekend als verzekeraar. In 2017 kunt u bij de Allianz Nederland sparen…
Banksparen met je gouden handdruk of ontslagvergoedingBanksparen is populairder dan ooit. Mensen zijn bang geworden voor koopsompolis en de lijfrente en kiezen massaal voor b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dannya, Openclipart
  • Z24.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.