Tussentijds geld opnemen uit een deposito
Spaargeld geplaatst in een deposito staat voor de afgesproken periode vast. In deze periode kunt u er geen bedragen uit opnemen. Indien u toch echt over het geld moet beschikken, zijn er vaak wel mogelijkheden.
Het sluiten van een deposito biedt als groot voordeel dat de rentevergoeding hoger is dan bij een reguliere spaarrekening. Het nadeel is weer dat u gedurende deze periode niet over uw geld kunt beschikken. U kunt een deposito afsluiten voor één maand tot twintig jaar. U kunt in situaties terecht komen dat u moet beschikken over het geld. Hierbij kunt u denken aan werkloosheid, kopen van het huis of het aflossen van opgelopen schulden. De banken bieden echter niet altijd redelijke mogelijkheden om het geld toch op te nemen. Dit is niet zo erg voor kortlopende deposito’s, maar met een deposito met een resterende looptijd van enkele jaren, hebt u een probleem.
Wat is een deposito?
Een deposito is als het ware een geblokkeerde spaarrekening. De rekening blijft geblokkeerd gedurende de afgesproken periode. De bank weet dat zij voor de afgesproken periode kan beschikken over het geld en kan hierdoor het tegen een hogere rentevergoeding weer uitlenen. U als spaarder kunt profiteren van een hoge rente. Gedurende de looptijd hebt u niet de mogelijkheid om geld op te nemen of bij te storten. Geld dat u zeker niet gaat gebruiken kunt u vastzetten in een deposito. De ene bank is echter soepeler dan de andere bij het tussentijds opnemen.
Tussentijds toch geld opnemen
Wat gaat de bank doen als u tussentijds toch geld wenst op te nemen? De ene bank is hier strenger in dan de andere bank. De website Z24.nl heeft hier onderzoek naar verricht. Het blijkt dat er één bank is die tussentijds geld opnemen toestaat, namelijk MoneYou. De deposito bij deze bank biedt dus wel de voordelen van een deposito (vaste rente), maar niet de nadelen. De overige banken vragen er een vergoeding voor of bieden uitsluitend de mogelijkheid in bepaalde situaties. Verruit de meeste banken bieden de mogelijkheid om tussentijds op te nemen, maar rekenen hier een boete voor. In het geval van overlijden van de rekeninghouder is het bij alle banken mogelijk om het geld uit de deposito op te nemen.
Boete bij vervroegde opname
De banken rekenen een boete die varieert van vaste vergoedingen van 1 procent rentekorting, tot maximaal 5 procent rentekorting. Andere banken rekenen juist een percentage per jaar dat u vervroegd gaat opnemen. Bijvoorbeeld Rabobank rekent 1 procent rentekorting per resterend jaar dat de deposito nog zou moeten lopen. De ABN Amro rekent in dit geval 1,5 procent met een maximum van 10 procent. Ook de ING rekent 1,5 procent, met een maximum van 7,5 procent. Hieruit blijkt dus dat het veel geld kan gaan kosten om tussentijds geld op te nemen.
Vervroegde opname onder voorwaarden
Opvallend is dat een aantal kleine spelers in de markt, gunstige voorwaarden bieden wat betreft het tussentijds opnemen. Banken als AT Bank, NIBC Direct en Garantibank bieden standaard niet de mogelijkheid om tussentijds op te nemen, maar zij bieden wel uitzonderingsclausules. De gehanteerde uitzonderingen verschillen per bank, maar opname is vaak mogelijk bij aankoop van een nieuwe huis, werkloosheid, huwelijk en arbeidsongeschiktheid.