Sparen: Hoe maak je een keuze voor de juiste spaarrekening?
Wanneer je graag je vermogen een beetje wilt laten groeien, is het goed om te weten dat er verschillende soorten spaarrekeningen bestaan. Welke spaarvorm je het beste kunt kiezen is afhankelijk van hoe snel je het geld, of een deel daarvan, weer nodig hebt. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente of het rendement zal zijn dat je opbouwt over jouw spaargeld. In dit artikel leer je welke vorm van sparen het beste past bij jouw behoeften, zodat je beter kunt kiezen!
Gewone spaarrekening: Lager rendement maar je kunt altijd kosteloos bij je geld
Met een gewone spaarrekening kun je altijd over jouw spaargeld beschikken en kun je het opnemen wanneer je wilt. Jouw rentevergoeding zal echter wel lager liggen dan bij sommige van de andere spaarvormen het geval is. Door te sparen via Internet kun je ook op dit type spaarrekening echter nog best een aardig rendement behalen. De rente is variabel en je weet dus niet of de rente, die je ontvangt zal stijgen of dalen.
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een gewone spaarrekening?
- De rentevergoeding is variabel en zal relatief laag zijn maar kan wat hoger zijn bij sparen via Internet
- Je kunt altijd je spaargeld opnemen
- Je hoeft voor het opnemen van je spaargeld geen vergoeding te betalen
Wanneer is een gewone spaarrekening geschikt voor mij?
Wanneer je een simpele spaarrekening wilt en tevreden bent met een goede maar niet hele hoge rentevergoeding kun je kiezen voor een gewone spaarrekening. Meestal kies je voor deze spaarrekening omdat je nog niet zeker weet of je tussentijds het geld nodig zal hebben of niet. Met deze vorm van sparen kun je altijd bij je geld en hoef je daar niet extra voor te betalen.
Hoeveel rente krijg ik ongeveer op een gewone spaarrekening?
Op het moment varieert de rentevergoeding voor een gewone spaarrekening tussen de 2,50% en 3,00%. Historisch gezien ligt die op dit moment vrij laag maar vanaf de tweede helft van 2011 is de rente op spaarrekeningen duidelijk aan het stijgen en de verwachting bestaat dat de spaarrente in 2012 nog verder stijgt.
Spaarrekening met speciale voorwaarden: Gemiddeld hoog rendement maar tussentijds opnemen is niet gratis
Sommige spaarrekeningen bieden een hogere rentevergoeding dan de gewone spaarrekening maar daar staan dan wel aanvullende voorwaarden tegenover. Je kunt het geld bijvoorbeeld alleen opnemen op bepaalde momenten en kunt niet altijd direct opnemen, wanneer je het geld nodig hebt. Of dat kan wel onverwacht maar dan moet je een behoorlijk bedrag aan opnamekosten betalen. Ook kan het zijn dat je verplicht bent een bepaald minimum bedrag te sparen om aanspraak te maken op de relatief hoge rente.
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een spaarrekening met aanvullende voorwaarden?
- De rente is variabel maar zal hoger zijn dan bij een gewone spaarrekening
- Het geld is niet altijd vrij opneembaar maar je kunt het enkel op bepaalde momenten kosteloos opnemen
- Wanneer je op een ander moment het geld (of delen daarvan) wilt afhalen moet je opnamekosten betalen of krijg je over een bepaalde periode een lagere rente
- Er kan sprake zijn van een minimum inleg voor de spaarrekening
Wanneer is een spaarrekening met een opnamerestrictie geschikt voor mij?
Wanneer je weet dat het geld niet snel nodig gaat hebben kun je denken aan dit type spaarrekening. Je hoeft niet tussentijds op te nemen en kunt dus rustig profiteren van de hogere rente. Je kunt ook kiezen voor dit type spaarrekening als aanvulling op een gewone spaarrekening. Dan kies je ervoor een deel van je geld te sparen op een gewone spaarrekening, waarvan je gewoon tussentijds kunt opnemen. En kies je er tegelijkertijd voor om een ander deel tijdelijk vast te zetten op een spaarrekening met voorwaarden.
Hoeveel rente krijg ik ongeveer op een spaarrekening met speciale voorwaarden?
Op het moment varieert de rentevergoeding voor een spaarrekening met bijkomende voorwaarden tussen de 2,80% en 3,80%.
Het deposito of spaardeposito: Hoog rendement maar je spaargeld zit vast voor de afgesproken tijd
Bij een spaardeposito zet je jouw geld weg voor een tevoren afgesproken tijd. Meestal is dat voor één of twee jaar. In de tussentijd kun je jouw geld niet opnemen maar ontvang je wel een rente, die veel hoger ligt dan wanneer je gebruik zou maken van een gewone spaarrekening.
Ook staat die rente vast, als de rentestand zou dalen krijg jij niet minder rente maar krijg je gedurende de looptijd van het deposito precies die rentevergoeding, die er is afgesproken. Nadat de afgesproken periode is voltooid, heb je dus waarschijnlijk meer rendement gemaakt op jouw vermogen dan bij een spaarrekening het geval zou zijn geweest. Ook weet je precies wat je aan het einde van de looptijd krijgt.
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een deposito?
- De vergoeding (rente) ligt vast voor de looptijd van het deposito
- Je kunt het spaargeld niet tussentijds opnemen en bent gebonden aan de afgesproken looptijd
- Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de vergoeding zal zijn die je ontvangt
- Jij bepaalt dus tevoren hoe lang je het geld kunt missen en hoe lang je het wilt missen
Wanneer is een spaardeposito of deposito geschikt voor mij?
Een spaardeposito is geschikt voor jou wanneer je jouw spaargeld 1, 2 of zelfs 5 jaar kunt missen en als je het liefste kiest voor een vaste hoge rentevergoeding tijdens de looptijd. Wanneer je langere tijd wilt sparen, is een spaardeposito een betere keuze dan een spaarrekening.
Hoeveel rente krijg ik ongeveer op een spaardeposito?
Op het moment varieert de rentevergoeding voor een spaardeposito tussen de 4,15% en 4, 60%.