Belgen willen sparen in Nederland

Belgen willen sparen in Nederland De spaarrente in België is in het eerste kwartaal van 2009 sterker gedaald in vergelijking met Nederland. Voor Belgen lijkt het aantrekkelijk om een spaarrekening te openen in Nederland. Volgens de Belgische media woedt er in ons land nog steeds een spaaroorlog. Uit concurrentiepositie houden spaarbanken de spaarrente hoog, uit angst het van de andere banken te verliezen. Voor de Belgen is het aantrekkelijk om een Nederlandse spaarrekening te openen, maar dit wordt vrijwel onmogelijk gemaakt door de spaarbanken.

Belgische spaarders in Nederland

Gezien onze Europese eenheidsmarkt, zou het mogelijk moeten zijn dat Europeanen een spaarrekening openen in een willekeurig Europees land. Uit onderzoek van een Belgische krant blijkt dat dit bij de meeste banken niet mogelijk is. Grootbanken als ABN Amro en Rabobank bieden nog mogelijkheden, maar de wat spaarrente betreft interessante banken houden de grenzen dicht. De hoogste spaarrentes in ons land worden geboden op internet spaarrekeningen. Zoals de naam al doet vermoeden is deze rekening uitsluitend te openen via het internet. Bij het invullen blijkt dat een kandidaat rekeninghouder verplicht is om een
Burgerservicenummer (de vroegere Sofinummer) in te vullen. Bij enkele banken is het daarnaast ook verplicht om een woonplaats in Nederland te hebben. Aan deze voorwaarden kunnen de Belgen niet voldoen.

Spaaroorlog

In 2008 streden de spaarbanken een strijd die zeer gunstig was voor spaarders. Nog steeds adverteren de kleinere banken veel, om ons spaargeld in de boeken te krijgen. De Europese rente is sterk gedaald in vergelijking met 2008, maar de spaarrente is minimaal verlaagd. Partijen als Moneyou en NIBC Direct blijven een heftige strijd uitvechten om de gunsten van de spaarder. Zodra één van deze banken een rentewijziging doorvoert volgt de ander binnen drie dagen.

Fiscaal vriendelijk voor de Belgen?

Om fiscale redenen hoeven onze zuiderburen niet in ons land te gaan sparen. Via het systeem van informatie-uitwisseling weet de Belgische fiscus hoeveel rente-inkomsten de Belgen ontvangen. De rente-inkomsten van de Belgen worden belast in hun eigen land. Ze krijgen eerst te maken met 15 procent roerende voorheffing en daarnaast ook nog met gemeentebelastingen. Uitgaande van uitsluitend de roerende voorheffing, betalen ze dus al 15 procent belasting over de ontvangen spaarrente. Indien zij 4 procent rente ontvangen, blijft daar 3,4% van over. De Nederlanders betalen ook belasting over spaargeld, namelijk 30 procent over een verondersteld rendement van 4 procent. Dit geldt uitsluitend voor het vermogen boven de vrijstelling.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening met voorwaarden 2020Spaarrekening met voorwaarden 2020Sparen met voorwaarden in 2020 is helemaal zo gek nog niet. Een spaarrekening met voorwaarden betekent immers meestal ee…
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…

Spaarrekening ook bij Leaseplan bank interessantSpaarrekening ook bij Leaseplan bank interessantSparen bij Leaseplan bank? Deze bank geeft in augustus 2020 een rente van 0,15% op de spaarrekening en tot 0,85% op een…
Banken en belasting willen uw vakantiegeld 2021 en 2022Banken en belasting willen uw vakantiegeld 2021 en 2022In de maand mei krijgt u in 2024 uw vakantiegeld, vakantie uitkering en vakantietoeslag extra uitbetaald. Hoeveel en hoe…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.