Rabobank bekritiseert onterecht garanties op spaarrekeningen

Rabobank bekritiseert onterecht garanties op spaarrekeningen De Rabobank wil dat het depositogarantiestelsel van De Nederlandse bank wordt aangepast ten gunste van de grootbanken zoals de Rabobank is. In België biedt de Rabobank een toprente, maar in Nederland weigert de Rabobank dat. Overigens kunt u bij de Rabobank wel veilig sparen en dat is ook wel weer prettig.

Rabobank Nederland

De Rabobank kan met recht een grootbank worden genoemd. De invloed in Nederland van de Rabobank is van oudsher groot. Sparen, beleggen, hypotheken, noem maar op. En dat lange tijd meteen triple A status. De spaarrente die de Rabobank biedt in Nederland is relatief laag, en de Rabobank heeft laten weten die rente niet te willen verhogen.

Rabobank België

In België is de Rabobank een prijsstunter, die het de Belgische grotere banken moeilijk maakt, om met relatief hoge spaarrentes op een spaarrekening en deposito’s te komen.

Stuntende banken in Nederland

Al enige jaren is het zo dat de wat kleinere banken in Nederland, die ook onder het garantie stelsel vallen, meer spaarrente bieden. Maar dat leek de grote banken niet te deren. Ze bleven zelf een lage rente hanteren, in de hoop dat klanten hun trouw zouden blijven. Maar die trouwheid lijkt aan verandering onderhevig, omdat het verschil in spaarrente tussen de grootbanken en de kleinere banken soms wel erg groot is geworden. En als de Rabobank niet mee wil in de opgaande lijn, zullen naar verwachting steeds meer spaarders overstappen. En dat klemt te meer door de krediet crisis. Banken, ook de Rabobank, komen minder snel aan goedkope kredieten.

Nova 7 juli 2008

Bij NOVA kwam de Rabobank vertellen dat het depositogarantiestelsel maar moet worden aangepast. Immers als banken failliet gaan, moet vooral de Rabobank betalen, zo is de redenering. Die kleinere banken zouden geen systeem banken zijn, zoals de Rabobank en dus risicovoller. Dat kan dan wel zo zijn, maar banken als de RaboBank leggen meteen hun claim terug bij de failliete bank in kwestie en weten zo bijna alles terug te krijgen. Ze schieten in feite alleen geld voor.

Hoger rendement

Een hogere spaarrente betekent voor de spaarder een hoger rendement, dat welkom is. De spaarder betaalt al jaren 1,2% rendementsheffing, terwijl de spaarrente steeds laag was. Bovendien neemt de inflatie toe. Kortom, de spaarder heeft groot gelijk als hij op zoek gaat naar een hogere spaarrente. En die kleinere aanbieders hebben het voordeel dat ze niet een groot kantorenpark hebben als de Rabobank. Ze kunnen in ons land goedkoper werken en een hogere rente bieden. Net zoals de Rabobank dat in België doet.

De garanties op spaarrekeningen in 2017

Op 7 oktober 2008 werd door minister Bos de garantie verhoogd van maximaal 38.000 euro per persoon en per instelling naar 100.000 euro. Een forse verhoging dus, zonder overleg met een grote speler als de Rabo Bank. Ik kan me voorstellen dat de bank daar zeker niet blij mee was, maar de minister kan dit volgens de huidige regels wel opleggen. De regeling is inmiddels verlengd tot eind 2017.

Actieve spaarder

De actieve spaarder weet waar hij moet zijn voor de hoogste rente. Daarbij houdt hij ongetwijfeld rekening met de garanties van De Nederlandse Bank. De actieve banken houden natuurlijk ook met die garanties rekening, en laten actief in de media weten dat het geld bij hen relatief veilig is.

Bank Nederlandse Gemeenten BNG

De veiligste bank in ons land is de Bank Nederlandse Gemeenten, BNG. De BNG werd opgericht in 1914 en zetelt in Den Haag. Deze bank richt zich echter niet op particulieren, maar overheden en instellingen met zo genaamd maatschappelijk belang. De BNG is nog voor 50% in handen van de Nederlandse Staat. De BNG werd in 2008 vooral bekend doordat sommige overheden, zoals de provincie Noord Holland niet bij de zeer veilige BNG spaarden, maar meenden te moeten sparen bij Icesave. U weet hoe dat is afgelopen.

Actieve spaarbanken voor particulieren

De actieve spaarbanken voor particulieren bieden een hoge spaarrente en kunnen een flinke toeloop van nieuwe spaarders melden. Allemaal banken die volledig onder de bankgarantie van de Nederlandse Bank vallen. Om er een paar te noemen per 13 maart 2017:
  • Spaarrente MoneYou: 0,5%.
  • NIBC: 0,55%.
  • Anadolubank: 0,5%.
  • Centraal Beheer: 0,45%.
  • Leaseplan: 0,5%.

Slot

Wie goed rekening houdt met de garanties, en zijn geld spreidt, kan bij de kleinere banken veel meer rendement maken dan de Rabobank bereid is ons te geven. Dat kan ook veilig bij de banken, die volledig onder de Nederlandse garantie van 100.000 euro vallen. En, er is inmiddels volop keuze.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarbank & De Anadolubank en Alfa SpaarrekeningSpaarbank & De Anadolubank en Alfa SpaarrekeningBij de Anadolubank kunt u in 2020 kiezen uit de Alfa spaarrekening, Alfa Rente Direct Spaarrekening, Alfa slimmer sparen…
Spaarbank, de AnadolubankSpaarbank, de AnadolubankDe Anadolubank staat in 2020 in de top van banken met veilig sparen tegen een hoge spaarrente. Op een spaardeposito krij…
Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente (BE)Slim sparen in Belgie: kies dan hoogste spaarrente (BE)Ook in België geven de grote banken minder rente dan de kleinere spaarbanken, zoals Nibc. Tegelijkertijd zijn mensen ben…
Rabobank biedt spaarrente van 8% en hogerRabobank biedt spaarrente van 8% en hogerDe Rabobank biedt een hoge spaarrente als global player in de wereld en is een super veilige bank. De gemiddelde Nederla…

Nationale Nederlanden: spaarrente en beleggingsfondsenNationale Nederlanden: spaarrente en beleggingsfondsenNationale Nederlanden geeft u de mogelijkheid om te sparen op een spaarrekening of spaardeposito, maar u kunt ook kiezen…
Hoogste spaarrente: nieuwe banken en spaarrekeningenHoogste spaarrente: nieuwe banken en spaarrekeningenDe hoogste spaarrente krijgt u eerder bij de nieuwe banken, een spaarplatform als Savedo en nieuwe spaarrekeningen dan b…
Reactie

W. T. Otto, 31-07-2008
Op tv legde Bert Heemskerk waarom de Rabobank nooit 5% rente kon vergoeden op een vrij opneembare spaarrekening zoals al die kleine bankjes. De Rabo geeft nu 3,4 % (niet dus, want over het vrij opneembare bedrag is het slechts 2,8%) en ze verstrekt al hypotheken met een rente van net 4%, aldus Heemskerk. Welke dat is is nergens te vinden, maar iemand die enkele maanden geleden een hypotheek bij de Rabo heeft afgesloten kon niet lager komen dan 5,2%, en intussen zijn de percentages zelfs nog iets gestegen. Maar net 4% is of 5,2%, wat Heemskerk verzwijgt zijn de rentepercentages van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Over een lening van bijv. 10.000 euro betaal je zomaar 10% of meer aan rente. Helemaal bont maakt de Rabo het echter met bankgaranties. Ivm met het betrekken van een huurwoning vraagt de verhuurder een bankgarantie. Dat daaraan kosten zijn verbonden is reëel, maar niet wat de Rabo durft te vragen, nl 75 euro éénmalige kosten (ok) plus, let op, 1% per maand van het garantiebedrag gedurende de hele looptijd, ofwel 12% per jaar. Het gaat hier dus niet om een lening, je krijgt geen euro in handen, maar alleen om een bankgarantie. Nog steeds iets te klagen Mr. Heemskerk? En o ja, heb je een leuk bedrag op de bank staan, zodanig veel dat de fiscus je ook al gaat plukken, dan blijft er bij de Rabo maar 1,6% over, tegenover 4,05% bij Icesave. En laat je vooral niet bangmaken door banken die het goed met zichzelf voor hebben. Reactie infoteur, 31-07-2008
Sommigen denken dan ook dat hr. Heemskerk juist meer mensen attent heeft gemaakt op andere banken met hoge rentes, zoals Icesave, dan ze heeft afgeschrikt.

Zie ook:
http://financieel.infonu.nl/geld/13072-banken-steeds-meer-spaargeld-naar-kleine-banken.html

Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.