Hoe kan ik het beste geld sparen voor mijn kleinkind?

Voor ons kleinkind willen we graag zorgen dat er voor hen genoeg geld klaarligt op het moment dat ze er gebruik van willen maken. Echter komt het vaak voor dat grootouders zich niet genoeg of te laat realiseren dat er geld opzij gelegd kan worden om voor de financiële toekomst van hun kleinkind te werken.

Trap niet in lokkertjes

Veel banken hebben de mogelijkheid om een kinderrekening te openen bij een van hun kantoren. Hoewel deze rekeningen meestal goed zijn, zijn er toch een paar zaken waarop je zeker moet letten. Veel van deze banken geven inruil voor het openen van een kinderrekening een cadeau weg. Dit cadeau kan van alles zijn, maar meestal is het in de vorm van een spaarpot of een paar tientjes die de bank meteen op de rekening plaatst. Hoewel het natuurlijk leuk is om een extraatje van de bank te krijgen, moet u goed opletten dat de beloning uiteindelijk niet te duur voor u is. Bijvoorbeeld: de bank wil voor het openen van een kinderspaarrekening een spaarpot met een waarde van 20,- aan u geven, in ruil hiervoor gaat u akkoord met een zeer lage spaarrente waardoor u op de lange termijn veel minder geld heeft dan wanneer u voor een rekening heeft gekozen met een hogere spaarrente.

Op wiens naam moet ik de rekening zetten?

Bij het aanmaken van een spaarrekening heeft u twee opties. U zet de rekening op naam van uzelf of op naam van het kleinkind. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Indien u ervoor kiest om de rekening op naam van uw kind te zetten heeft dit als voordeel dat u over dit geld geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Een groot nadeel hiervan is dat wanneer het kleinkind de leeftijd van 18 jaar bereikt u niets meer te zeggen heeft over de rekening en het kleinkind er gewoon bij kan. Als u ervoor kiest om de rekening op uw naam te zetten heeft u de volgende voordelen: u kunt het geld altijd zelf opnemen als u meent dat u het zelf nodig heeft. Ook heeft u de keuze over wanneer u het geld aan uw kleinkind geeft. Het grote nadeel van deze optie is dat op het moment dat u besluit om het geld aan uw kleinkind over te maken, het opgebouwde vermogen mogelijk zo groot is dat de belastingdienst het vermogen zal belasten.

Begin op tijd

Een van de grootste factoren die bepalen hoe veel een spaarrekening oplevert is de factor tijd. Hoe sneller u begint, hoe meer geld u opbouwt met deze rekening. De beste momenten om een rekening te openen voor uw kleinkind is het moment dat ze worden geboren en het moment dat de toekomstige ouders met u over het krijgen van kinderen beginnen te praten. Indien uw kinderen besluiten binnen nu en een paar jaar kinderen te krijgen, is het misschien een goed idee om nog voor dat het kleinkind geboren is al geld opzij te leggen via een spaarrekening.

Bepaal het juiste bedrag

Het bedrag dat u in een spaarrekening stort is een belangrijke factor als het erom gaat hoeveel geld u uiteindelijk voor uw kleinkind heeft gespaard. Hoe meer geld u besluit te storten op de spaarrekening, hoe meer geld u er uiteindelijk uithaalt voor uw kleinkind. U kunt ervoor kiezen om jaarlijks of maandelijks een bedrag te storen op de rekening. Als vuistregel om te bepalen hoeveel geld u jaarlijks op de spaarrekening wilt storten kan u 10% van uw jaarinkomen verdelen over uw kleinkinderen. Bijvoorbeeld u verdient per jaar netto 50.000, 10% van 50.000 is 5.000 per jaar voor uw kleinkinderen. Dit bedrag deelt u door het aantal kleinkinderen en zo heeft u een mooi bedrag dat u op de rekeningen van uw kleinkinderen kan storten.

Kies voor een hoge spaarrente

U wilt natuurlijk dat uw geld wat oplevert op de spaarrekening. Dit wordt bepaald door de rente die u over het geld krijgt. Het loont zeker de moeite om een spaarrekening te openen bij een bank die een hoge spaarrente heeft. Om te berekenen hoeveel jaren het duurt voordat uw geld verdubbeld is, kan je gebruik maken van de regel van 72. Bij deze regel dient u uw spaarrente te delen door 72, hieruit komt als antwoord het aantal jaren dat u moet wachten om uw geld te hebben verdubbeld. Bijvoorbeeld u heeft een spaarrente van 2% per jaar. 72/2=36 jaar voordat uw geld verdubbeld is.

Je kan ook beleggen

Het is ook mogelijk om uw geluk te beproeven op de beurs. Hier kunnen hogere rendementen, maar ook verliezen worden behaald. Indien u voor uw kleinkinderen wilt beleggen is het zeer aan te raden dat uzelf al enige kennis van beleggen heeft. Indien u geen verstand heeft van beleggen heeft u de keuze om dit te laten doen door een gerenommeerd bedrijf of om ervoor te kiezen helemaal niet te gaan beleggen.

Doe zelf zuinig aan met geld

U wilt uw kleinkind goed om leren gaan met geld zodat uw kleinkind later weinig geldproblemen zal hebben. Om dit te realiseren is het verstandig als u zelf het goede voorbeeld laat zien en goed omgaat met uw eigen geld. Als uw kleinkind opgroeit en een beter besef van waarde en geld krijgt, kan u door middel van het geven van het goede voorbeeld ervoor zorgen dat uw kleinkind verstandig om zal gaan met geld. Ook kan het zo zijn dat door uw zuinige leefstijl u meer geld overhoudt wat u aan uw kleinkinderen kan besteden. Op die manier wordt het een win-win situatie waarbij het kind meer geld krijgt en een goede educatie over het omgaan met geld.
© 2015 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen hoogste spaarrente Aegon BankSparen hoogste spaarrente Aegon BankSparen bij Aegon kan via de rekening flexibel internet. Deze spaarrekening geeft u een spaarrente die ook nog eens flexi…
Hoogste rente op spaarrekening met voorwaardenHoogste rente op spaarrekening met voorwaardenU kunt vooral op een spaarrekening met voorwaarden in 2021 de hoogste rente ontvangen. Een toprente krijgt u bijvoorbeel…
Sparen voor kind of kleinkind: Waar moet je zeker op letten?Sparen voor kind of kleinkind: Waar moet je zeker op letten?Wanneer je wilt sparen voor je kind of kleinkind, zijn er verschillende dingen waar je als ouder of grootouder op moet l…
Zilvervloot sparen kind in 2020Zilvervloot sparen kind in 2020Zilvervloot sparen in 2020 voor kind of kleinkind. Bij staatsbank SNS spaart u zo met 0,30% rente plus een bonus van max…

Alternatieven voor een spaarrekening bij lage renteAlternatieven voor een spaarrekening bij lage renteDe economische en financiële crisis van 2008 heeft gevolgen voor de economie. Een belangrijk gevolg is de verlaging van…
De spaarrekening, sparen of betalen?Tijden veranderen, zo ook de spaarrente. In de loop van 2015 is de spaarrente alsmaar verder gedaald. Sinds 2009 is de s…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.