Sparen voor kind of kleinkind: Waar moet je zeker op letten?
Wanneer je wilt sparen voor je kind of kleinkind, zijn er verschillende dingen waar je als ouder of grootouder op moet letten. Hoeveel mag je bijvoorbeeld maximaal per jaar sparen voor je kinderen? Wat zijn de consequenties van sparen voor een kind voor de belastingen? Wat zijn de beste tips? Wat is het verschil tussen sparen en een schenking aan kinderen of kleinkinderen? Wat voor leuke spaarrekeningen met hoge rente bestaan er zoal voor een kind of kleinkind?
Waarom zou je sparen voor je kind of kleinkind?
Op zich is dat natuurlijk vrij logisch. Als ouder of grootouder wil je graag zorgen dat je kind of kleinkind wat extra geld op de bank heeft staan voor later. Voor wanneer een zoon of dochter, kleinzoon of kleindochter, gaat studeren bijvoorbeeld of op zichzelf gaat wonen. Er bestaan verschillende interessante spaarrekeningen speciaal voor kinderen, die een hoge rente bieden maar ook leuke cadeaus weggeven aan de kleine spaarders. Wanneer je echter wilt beginnen met sparen, zijn er een aantal dingen, die je als opa, oma of ouder in de gaten moeten houden met name op het vlak van belastingen.
Wat is het verschil tussen sparen voor je kind en een schenking?
De belastingdienst ziet sparen voor een kind of kleinkind niet als sparen voor jezelf maar beschouwt dit als een schenking aan je kind of kleinkind. Een schenking is een bedrag of voorwerp uit eigen bezit, dat je weggeeft en wat de ander mag houden. Je kunt bij een minderjarige de ontvanger van een schenking verplichten om het spaargeld alleen voor bepaalde doelen, bijvoorbeeld halen van het rijbewijs of de studie, te gebruiken. Wanneer een kind of kleinkind een schenking ontvangt, moet het daarvan aangifte doen bij de Belastingdienst als de schenking op jaarbasis hoger is dan een bepaald bedrag.
Hoeveel mag je belastingvrij sparen voor je kleinkind of kind? Hoe hoog is de vrijstelling?
Vaders, moeders maar ook grootouders mogen hun kinderen of kleinkinderen jaarlijks belastingvrij een schenking doen tot een bepaalde hoogte. Voor minderjarige kinderen, onder de 18 jaar, mag je iets meer dan 5000 EUR belastingvrij sparen. Voor minderjarige kleinkinderen ligt die grens op iets meer dan 2000 EUR per jaar. Voor kinderen of kleinkinderen boven de 18 jaar mag er niet meer jaarlijks worden gespaard maar mag er wel eenmalig een schenking worden gedaan van iets meer dan 24.000 EUR. Wanneer een kind zo'n eenmalige schenking ontvangt, moet het hiervan aangifte doen maar zal het geen belasting moeten betalen als het bedrag binnen de vrijstelling valt.
Wat zijn de beste tips bij sparen voor kinderen of kleinkinderen?
Wanneer je wilt voorkomen dat het spaargeld naar de toekomstige partner van een kind of kleinkind gaat is het zinvol om langs de notaris te gaan. Verder is het slim om vroeg te beginnen met sparen voor een kind of kleinkind, zodat je jaarlijks met vrijstelling van belastingen een redelijk bedrag kunt sparen. Dat is beter dan een kind, wanneer het 18 wordt in een keer een grote schenking te doen. Zorg dat je een goede kinderspaarrekening uitkiest, waarbij je kunt bepalen, wanneer je kind of kleinkind over het gespaarde geld kan beschikken en voor welke doeleinden het dat mag doen.
Hoe vind ik een leuke spaarrekening met hoge rente voor een kind of kleinkind?
Alle grote banken, zoals ABN AMRO, ING, SNS bank en Rabobank bieden leuke spaarrekeningen aan voor kinderen of kleinkinderen. Behalve een hoge rente, het geld staat vaak voor langere tijd vast, krijg je er ook leuke welkomst cadeaus, die kunnen wisselen. Zoek eens op kinderrekening of kinderspaarrekening en vergelijk wat de verschillende banken en verzekeraars aanbieden, want ook verzekeraars als Dela, Aegon en Robeco bieden spaarrekeningen voor kinderen en kleinkinderen aan met een hoge rente.