Zilvervloot sparen kind in 2020

Zilvervloot sparen kind in 2020 Zilvervloot sparen in 2020 voor kind of kleinkind. Bij staatsbank SNS spaart u zo met 0,30% rente plus een bonus van maximaal 10 procent, ofwel 1080 euro extra. We kenden deze spaarvorm ook in de vorige eeuw al, maar het is sinds 2012 weer terug, nu bij de SNS bank. Laat ook een kind of kleinkind sparen en leren omgaan met geld op een goede kinderspaarrekening, zodat ook uw kind vandaag of morgen de Zilvervloot binnenhaalt. De SNS bank biedt Zilvervloot sparen aan, maar ook de Regiobank.

Zilvervloot sparen en de Zilvervloot rekening voor een kind of kleinkind, iets van vroeger?

In 1958 trad de jeugdspaarwet in werking met als doel het stimuleren van de jeugd om te gaan sparen. Daarmee bedoelde men de jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Op de zilvervlootrekening spaarden ze elk jaar tot een bepaald maximumbedrag en bij het aflopen van de spaarrekening werd dat dubbel en dwars terugbetaald door een subsidie van het Rijk. Wie spaarde kreeg namelijk een premie van 10% over het opgebouwde spaartegoed plus rente. In de jaren 80 verwaterde dit wat en in 1992 werd de jeugdspaarwet volledig ingetrokken. Het stimuleren van jeugdsparen werd door het toenmalige kabinet niet langer als prioriteit gezien.

Zilvervlootspaarrekening sparen destijds ook bij de DSB-bank

De DSB-bank sprong hier slim op in, gevolgd door bijna alle andere banken. Bij elke bank kunt u inmiddels wel een kinderspaarrekening openen. Maar de regeling bij de DSB-bank was wel de top. Aan het einde van de looptijd kreeg een kind een bonus van 10% over maximaal 2.500 ingelegd geld. De rekening kon worden geopend voor een kind van 0 tot 18 jaar. Opa en oma konden de rekening ook openen voor een kleinkind.

Kinderspaarrekening bij verschillende banken mogelijk

Het aardige is dat het CDA en de ChristenUnie van mening zijn dat de Zilvervlootrekening terug zou moeten komen. Dit in een tijd dat vele jongeren geld tekort komen en de kindertoeslag in box 3 van de inkomstenbelasting per 1 januari 2012 is afgeschaft. Tot die tijd moet u het doen met een bestaande kinderspaarrekening bij een bank. Bijna elke bank doet wel wat extra's voor een kind of kleinkind dat spaart of waarvoor wordt gespaard. Sommige banken hebben een paar rekeningen in de aanbieding voor een kind. Kinderspaarrekeningen vindt u bij:
 • De ING bank;
 • De ASN bank;
 • NIBC Direct;
 • ABN-AMRO;
 • De Rabobank;
 • De SNS bank;
 • De Triodos bank.

Let er wel op dat elke rekening weer zijn eigen voorwaarden kent en dat de spaarrente niet bij elke bank even hoog is. Let dus ook altijd op de details van een spaarrekening voor uw kind. De spaarrente is relatief hoog en dan is er nog een premie van 10% extra die het wel helemaal mooi maken.

Zilvervloot sparen SNS bank, zilvervlootrekening in 2020

De SNS bank maakt nu als eerste weer Zilvervloot sparen mogelijk. De belangrijkste eigenschappen van deze spaarrekening zijn (1 januari 2020):
 • U kunt jaarlijks tot 600 op de zilvervlootrekening storten;
 • U krijgt 0,30% rente;
 • Er is 1% premie per volledig gespaard jaar, met een maximum van 10%;
 • Zodra uw kind 18 jaar is, krijgt het maximaal 10% premie over de inleg uitbetaald.

De rente bedraagt 0,35%. Bij een rente van 0,35% en een jaarlijkse inleg van 600 euro wordt na 7 jaar sparen al een totaal opgebouwd van 3.000, een fors jaarlijks rendement dus. Eenmaal 18 jaar komt daar nog minimaal 10% bij.

Voordelen van Zilvervloot sparen

De voordelen van Zilvervloot sparen zijn:
 • Geld is altijd opneembaar;
 • Het is een internetspaarrekening (eenvoudig te beheren);
 • De rekening staat op naam van het kind, maar u beheert als ouder de inlog gegevens en kunt zelf beslissen of en wanneer u die overdraagt aan uw kind.
 • Het is een internetspaarrekening, eenvoudig te openen en eenvoudig te beheren;
 • Er is geen minimum inleg;
 • Er is 10% premie zodra het kind 18 jaar wordt en er tien jaar is gespaard. Dat is 1% extra premie voor het spaarbedrag dat een vol jaar op de rekening staat.

Nadelen Zilvervloot sparen

De nadelen van Zilvervloot sparen zijn:
 • Bij opening van de rekening mag uw kind niet ouder zijn dan 16 jaar;
 • Er kan maximaal 600 euro per jaar gespaard worden;
 • Er moet tien jaar worden gespaard om voor de maximale 10% premie in aanmerking te komen.

Spaardeposito of Zilvervloot sparen

U kunt ook kiezen voor een spaardeposito bij banken als de Leaseplan bank, NIBC Direct of MoneYou. Of dat voordeliger is, hangt af van de spaarrente die u daar kunt krijgen. Vergelijk die rente met de rente van Zilvervloot sparen inclusief extra premie eens met de rente die u kunt krijgen op een een spaardeposito. Ook met een spaardeposito kunt u immers voor lange tijd geld plaatsen, geld dat inclusief spaarrente bijvoorbeeld pas vrijkomt zodra uw kind gaat studeren.

Conclusie Zilvervloot sparen

Het Zilvervloot sparen is aantrekkelijk door de spaarrente van 0,30% en vooral de hoge extra premie als lang genoeg gespaard wordt. Wie achttien jaar achtereen 600 euro spaart, het maximale bedrag, ontvangt 10% als premie, 1% per volgemaakt jaar. Wie 18 jaar spaart, heeft dan een bonus van 1.080.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening met voorwaarden 2020Spaarrekening met voorwaarden 2020Sparen met voorwaarden in 2020 is helemaal zo gek nog niet. Een spaarrekening met voorwaarden betekent immers meestal ee…
DSB Bank was een interessante bank voor spaardersDSB Bank was een interessante bank voor spaardersSparen bij de DSB Bank. De DSB Bank was niet alleen sponsor van allerlei sporters, maar de DSB Bank was ook interessant…
Hoogste rente op spaarrekening met voorwaardenHoogste rente op spaarrekening met voorwaardenU kunt vooral op een spaarrekening met voorwaarden in 2021 de hoogste rente ontvangen. Een toprente krijgt u bijvoorbeel…
Spaarrekening of spaardepositoWat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekenin…

Sparen in een oude sokUit onderzoek van Plus Magazine onder 65-plussers, blijkt dat vijftien procent van de ouderen thuis een bedrag reserveer…
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…
Reacties

Err Ess, 20-11-2013
Valt Zilvervloot sparen onder vrijstellingen van Box 3 / theoretische rendement van 4 %? Voor minderjsrige kinderen telt vermogen=spaarrekening mee bij box 3 van ouder. Gaat dit ook op voor grootouder? Reactie infoteur, 01-01-2020
Beste Err Ess,
Het spaargeld van een minderjarig kind telt mee bij het vermogen van de ouders en voor de ouders geldt dan een vrijstelling van 30.846 euro (2020):

https://financieel.infonu.nl/belasting/120289-hoeveel-belastingvrij-vermogen-in-2018-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. van Rijsewijk, 18-09-2012
Wanneer de ouder van het kind, waarvan de zilvervlootrekening is, failliet zou gaan, gaat deze rekening dan ook mee in het faillissement? Reactie infoteur, 01-01-2020
Beste H. van Rijsewijk,
Zolang het kind minderjarig is, valt het geld onder uw vermogen. Het geld is bovendien tussentijds opneembaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.