Geld uitsparen als student
Als student kan het best moeilijk zijn om wat geld opzij te zetten. Er is zoveel te doen en de meeste activiteiten kosten geld. Bovendien is het voor vele studenten de eerste keer dat ze hun financiële beslissingen helemaal zelf moeten nemen. Zonder 'hotel mama' moet je plots zelf naar de bakker, slagerij of de supermarkt. Toch is het mogelijk om als student te sparen.
Minder uitgeven
Een zeer effectieve manier is gewoon minder uitgeven. Je moet je levensstijl een beetje aanpassen, maar eigenlijk valt het best mee in vergelijking met de andere methodes. Wanneer je een spaarpotje aanlegt, moet het geld dat je opzij zet ergens van komen. Sparen betekent minder uitgeven en dan kan je maar beter de dragelijke manieren vinden om dat te doen.
Eén keer per week gaan winkelen
Telkens wanneer je een supermarkt binnengaat, word je overspoeld door reclame en stimulansen om producten aan te kopen. Als je elke dag naar de winkel gaat, is de kans groot dat je allerlei spullen koopt die je eigenlijk minder nodig hebt. Denk in het begin van je week na over wat je ongeveer zal eten. Daarna bezoek je de goedkoopste supermarkt in de buurt (je kan al eens wat verder gaan, het is tenslotte maar één keer dat je naar de winkel gaat), en koop je alles. Natuurlijk kan je niet perfect inschatten wat je allemaal nodig zal hebben de komende week, dus af en toe zal je voor een vergeten ingrediënt of wat verse groenten naar de dichtstbijzijnde winkel moeten gaan. Maar het zal je op lange termijn zeker wat centen uitsparen. Doe zelf eens de test: ga éénmaal per week naar de goedkoopste winkel, in plaats van elke dag naar de dichtstbijzijnde winkel, om boodschappen te doen.
Tweedehands boeken kopen
Heel wat studenten kopen hun studieboeken nieuw. Het kan soms een vereiste zijn om de recentste versie van een werk te hebben, maar lang niet altijd. Vaak is een boek van een jaartje oud nog te gebruiken om mee te studeren en te slagen voor een examen. Omdat ze tweedehands zijn betaal je natuurlijk veel minder. Logischerwijs zijn er dus best veel mensen geïnteresseerd om deze te kopen. Daarenboven zijn er ook meer dan genoeg studenten die hun boeken willen verkopen, want ze zijn toch al geslaagd voor het examen. Het is dan ook geen verrassing dat er initiatieven zoals tweedehandsstudieboeken.nl ontstaan zijn, waar je tweedehands boeken kan verhandelen. Toch zijn er nog velen die bijna het dubbele betalen voor nieuwe boeken. Het aanschaffen van tweedehands studieboeken kan dus zeker een besparing van enkele honderden euro's opleveren.
Met meerdere personen samenwonen
Als je helemaal alleen moet zoeken naar een verblijfplaats, zal je wellicht minder kwaliteit krijgen voor dezelfde prijs. Als je bijvoorbeeld met vier personen een huis huurt, zal de kostprijs per persoon beter meevallen. Bovendien deel je ook alle andere kosten. Denk aan het nemen van onbeperkt internet, als je dat deelt door een groep mensen, is zoiets een optie. Ook energiekosten worden meer gespreid: een ruimte verlichten en verwarmen voor vier personen, kost evenveel als zou je het verlichten en verwarmen voor één persoon.
Samen koken
Koken voor jezelf is minder gezellig en duurder. Je zal vaker eten moeten weggooien en bovendien zijn grotere verpakkingen vaak goedkoper. Samen koken zal sneller gebeuren als je met wat vrienden samenwoont. Maar je kan natuurlijk ook een afspraak maken met vrienden om elkaar regelmatig uit te nodigen.
Gebruik je studentenkaart!
Als student krijg je op allerlei activiteiten korting in het binnen- en buitenland. Maak hier dan ook gretig gebruik van. Soms is het nodig een officiële internationale kaart te hebben (ISIC). Typische zaken waarop je als student korting krijgt zijn:
- Voorstellingen
- Films
- Krantenabonnementen
- Sportactiviteiten
- Lenzen
- Etenswaren
- Musea
- Openbaar vervoer
Een ISIC-kaart aanvragen kan je doen op hun
website.
Zet je eigen koffie
Sommige studenten kunnen niet zonder hun bakje troost, zeker wanneer de examenperiode aanbreekt. Je kan een kopje koffie halen in de supermarkt, of een terrasje doen, maar dan betaal je al snel 1 tot 2 euro per kopje. In automaten kan je vaak koffie halen voor iets minder geld, maar goedkoper dan 50 cent zal je niet snel vinden. Drink je dagelijks op deze manier twee kopjes koffie, dan ben je dus al snel enkele euro's kwijt. Nochtans kost een kopje zelfgemaakte koffie minder dan 10 cent! Een thermos kopen om je koffie mee te kunnen nemen, is dus zeker een waardige investering op lange termijn.
Spaarpotje aanleggen
Een fysiek spaarpotje aanleggen is een fijne manier om wat geld bijeen te sparen. Als je dagelijks je wisselgeld deponeert, zal het na een tijdje de moeite worden. Je dwingt jezelf op deze manier om te sparen, maar wel op eigen tempo. Als je dagelijks kleine beetjes opzij zet, zal je het minder voelen op het moment zelf. Zelf een spaarpotje kopen om te beginnen sparen klinkt wat bizar, want je kan perfect zelf ééntje maken. Was een glazen potje saus volledig uit en snij een gat in het deksel. Je hebt niks moeten uitgeven en kan meteen beginnen met sparen.
Periodieke overschrijvingen
Een manier om grotere sommen geld opzij te zetten is een periodieke overschrijving op zetten. Je laat dan wekelijks of maandelijks een bedrag storten van je lopende rekening naar je spaarrekening. Leg jezelf niet te hoge eisen op inzake het bedrag. Kies dus liever een lager bedrag dat je kan volhouden in de plaats van een te hoog bedrag waardoor je af en toe moet snoepen van de spaarrekening.
Een studentenbaantje doorheen het jaar
Als student kan je vaak voordelig werken omdat je minder belastingen dient te betalen. Een studentenbeen tijdens het jaar kan je dus best wat centen opleveren. Als je wekelijks een dagje werkt kan je hiervan telkens een deel opzij zetten. Je hebt plots wat extra inkomsten en zal misschien verleid worden om wat meer uit te geven. Maar als je consequent een deel hiervan spaart, hou je nog altijd heel wat over op het einde van de rit.