Makkelijk en effectief geld sparen
Geld sparen kan best lastig zijn. Veel dingen worden steeds duurder en je hebt vaak al veel geld uitgegeven zonder dat je het door hebt. Denk maar aan verzekeringen en abonnementen die automatisch van je bankrekening afgeschreven worden. Daarnaast is het natuurlijk verleidelijk om vaak buiten de deur te gaan eten en eens flink te gaan shoppen in de stad. Hoe kun je toch makkelijk geld sparen?
Je moet ervoor zorgen dat je niet zo makkelijk bij je geld kan. Geld wat in je portemonnee zit en geld wat op je betaalrekening staat, heb je snel uitgegeven. Zit het geld daarentegen in een spaarpot of staat het op je spaarrekening, dan kom je er minder makkelijk bij. Zo wordt sparen een stuk makkelijker.
Geld sparen in een spaarpot
Koop een goede spaarpot, het liefst natuurlijk eentje die je niet open kunt maken. Aan het begin van de week of aan het begin van de dag pin je een bedrag dat je die week of die dag nodig denkt te hebben. Je hebt nu contant geld in je portemonnee zitten. Het geld wat je aan het einde van de week of dag overhoudt, stop je in de spaarpot. Je kunt natuurlijk ook met jezelf afspreken dat je, elke keer dat je muntgeld hebt, dit in de spaarpot stopt. Je stopt kleine bedragen in de spaarpot, maar als je dit met regelmaat doet, kan het gespaarde bedrag aardig oplopen.
Je kunt natuurlijk ook elke week een bepaald bedrag in de spaarpot stoppen. Dit werkt vaak alleen minder snel dan de eerste methode, omdat je het gauw vergeet en een week overslaat.
Geld sparen op je spaarrekening
Bijna iedereen maakt wel gebruik van internetbankieren en wie een smartphone heeft, kan snel en makkelijk bedragen overboeken van betaalrekening naar spaarrekening. Heb je al een spaarrekening? Dan kun je hier al gebruik van maken. Heb je nog geen spaarrekening? Dan kun je die bij de bank aanvragen.
Een makkelijke methode om via je spaarrekening te sparen, is door periodiek kleine bedragen van je betaalrekening naar je spaarrekening over te boeken. Boek je in één keer een (groot) bedrag over, dan merk je dit meer dan wanneer je kleine bedragen naar je spaarrekening overboekt. Hoe doe je dit?
Stel via internetbankieren of via de app op je smartphone voor een bepaalde tijd in dat er om de paar dagen een klein bedrag naar je spaarrekening overgeboekt wordt. Bedenk van tevoren hoeveel je ongeveer per maand wilt sparen.
Een voorbeeld:
Je wilt in een jaar tijd 600 Euro gespaard hebben. Hiervoor moet je 50 Euro per maand sparen. Verdeel deze 50 Euro over de gehele maand. Stel bijvoorbeeld in dat op:
- de 2e van de maand 7 Euro overgeboekt wordt;
- de 5e van de maand 5 Euro overgeboekt wordt;
- de 8e van de maand 10 Euro overgeboekt wordt;
- de 13e van de maand 3 Euro overgeboekt wordt;
- de 16e van de maand 6 Euro overgeboekt wordt;
- de 20e van de maand 11 Euro overgeboekt wordt;
- de 24e van de maand 2 Euro overgeboekt wordt;
- en de 28e van de maand 6 Euro overgeboekt wordt.
Je hebt nu in een maand tijd 50 Euro gespaard, zonder het in één keer te merken. Je kunt de bedragen natuurlijk aanpassen naar jouw inkomen en naar het bedrag wat jij per maand wilt sparen.
Tip: Je kunt ook bedragen met “gekke” getallen laten overboeken. Sommige mensen vinden dit prettig, omdat ze dan niet precies uit kunnen rekenen wat ze al gespaard hebben en wat er die maand nog van hun betaalrekening afgehaald gaat worden.
Tips voor het sparen
- Bedenk van tevoren waar je voor wilt sparen, welk bedrag je hiervoor moet sparen en hoe lang je over het sparen wilt doen. Zo kun je voor jezelf bepalen welke spaarmethode het beste bij jou past en wat jij in een maand gespaard moet hebben.
- Heb je motivatie nodig om te sparen? Stop een foto van datgene waarvoor je wilt sparen in een fotolijst en zet dit op een plek neer waar je het iedere dag goed kunt zien. Je wordt dan onbewust gemotiveerd om jouw spaardoel te bereiken.
- Zorg ervoor dat je een realistisch spaardoel hebt. Je kunt niet na een jaar sparen een gloednieuwe auto kopen als je alleen maar geld verdient met een zaterdagbaantje naast je studie.
Succes met sparen!