Wat zijn klim spaarproducten?

Wat zijn klim spaarproducten? Klim spaarproducten, ook wel klim spaardeposito genoemd, zijn in 2011 door enkele Nederlandse banken geintroduceerd. Het is een nieuwe vorm van sparen met als doel spaarders te belonen voor een trouwbaarheid en loyaliteit als klant. Want het idee achter deze manier van sparen is dat hoe langer je spaart, hoe meer rente te krijgt.

Sparen

Sparen is voor vele mensen de normaalste zaak van de wereld en een groot deel van de Nederlanders spaart, vaak op zijn of haar eigen manier. Er kunnen verschillende redenen zijn om te gaan sparen als het sparen voor een grote aankoop, een huis maar ook voor noodgevallen. Wat de reden ook mag zijn, tegenwoordig bieden de verschillende banken allerlei vormen aan van sparen die voor ieder weer zijn voor- en nadelen kan hebben.

Bekende manieren van sparen

Sparen is een oud bekend begrip in de financiële wereld waarbij mensen hun geld op een rekening zetten bij een bank tegen een vergoeding of te wel rente. Deze rente kan afhankelijk zijn wel de vorm van sparen waarvoor men gekozen heeft. Men kan ervoor kiezen om het spaargeld vast te zetten voor een bepaalde periode waarbij de rente vaak hoger is. Tevens kan men kiezen voor een vorm van sparen waarbij het geld tegen een lagere rente vast wordt gezet, waarbij men tussentijds het geld wel kan opnemen. Een vorm waarbij men het geld voor een langere periode vastzet en waarbij de rente stijgt naarmate het geld vast staat heet een spaardeposito. Het klim sparen lijkt veel op deze vorm van sparen, maar met een belangrijk verschil.

Een nieuwe manier van sparen: klim sparen

In 2011 is er een nieuwe manier van sparen op de financiële markt. Deze vorm van sparen heet klim sparen en is bij enkele banken beschikbaar. Het idee achter deze manier van sparen is dat de spaarder meer rente krijgt naarmate deze het geld langer op de spaarrekening laat staan.

Per jaar dat het geld op de rekening staat neemt de rente toe tot een bepaald niveau. Bijvoorbeeld een spaarder begint in jaar nul met 2,5 procent rente, ontvangt 3 procent rente na het eerste jaar en dit is 5 procent na vier jaar sparen. Op deze manier beloont de bank als het ware de spaarder dat deze klant blijft. Enkele voorwaarden kunnen van toepassing zijn zoals een minimale inleg. Daarnaast wordt de rente gegarandeerd door de bank.

Het verschil met het sparen met een spaardeposito

Het sparen aan de hand van een spaardeposito is een populaire vorm van sparen in Nederland en lijkt veel op het in 2011 geïntroduceerde klim sparen. Ook bij de spaardeposito neemt de rente toe naarmate het geld van de spaarder op de rekening staat. Zo kan de rente even hard stijgen als bij het klim sparen. Het grote verschil is echter dat de spaarder zijn geld voor een bepaalde periode vastzet bij de spaardeposito. Dit kan bijvoorbeeld om enkele jaren gaan. De spaarder kan dus niet tussentijds het geld opnemen van zijn spaarrekening of moet hier voor een boete betalen. De spaarder die gebruik maakt van klim sparen mag zijn geld wel tussentijds opnemen zonder een boete. Een voorwaarde kan wel zijn dat dit niet het eerste jaar is toegestaan.
© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge spaarrente Nationale Nederlanden BankHoge spaarrente Nationale Nederlanden BankEen hoge spaarrente vindt u bij de Nationale Nederlanden Bank. Deze bank is samen met de verzekeraar Nationale Nederland…
Hoe kun je bruto geld sparen?Hoe kun je bruto geld sparen?Het gaat economisch minder en geld heb je niet echt voor handen. Om toch een klein kapitaal op te kunnen bouwen kun je d…
Sparen bij Ohra in 2020Sparen bij Ohra in 2020De meeste spaarrekeningen van OHRA zijn omgezet in een rekening bij Nationale Nederlanden. Ohra is in 2020 vooral een ve…

Nieuw garantiestelsel spaargeld banken in 2020/'21?Nieuw garantiestelsel spaargeld banken in 2020/'21?Het nieuwe depositogarantiestelsel van de banken verandert mogelijk als garantiestelsel vanaf 2022. Welke banken vallen…
Sparen in NederlandSparen in NederlandSparen was in Nederland van oudsher voorbehouden aan de traditionele spaarbanken. Maar de invoering van de AOW en andere…
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.