De ING bank & de internet bonusrenterekening
De bonusrenterekening van de ING bank bestaat uit een basisrente en een bonusrente. De basisrente ontvangt u altijd en de extra bonus rente als u aan bepaalde voorwaarden in 2019 voldoet. De zo opgebouwde rente kan zeker interessant zijn. U krijgt gratis rentepunten en kunt de rekening direct openen via Mijn ING. Er is geen minimale inleg vereist voor deze spaarrekening.
Wat is de Bonusrenterekening voor spaarrekening?
De ING heeft de bonusrenterekening als spaarrekening in zijn assortiment met variabele spaarrente staan. De Internet Bonusrenterekening is een internet spaarrekening met voorwaarden. Ook al vallen die voorwaarden best wel mee. U hoeft zich niet aan de voorwaarde te houden dat uw spaarbedrag in een jaar tijd is gegroeid en u mag elke dag geld opnemen of bijstorten. Maar als u zich wel op tijd aan die voorwaarde houdt, krijgt u meer rente. U krijgt een
basisrente die afhangt van uw spaarbedrag over een jaar. Als een jaar later hetzelfde bedrag of meer op uw spaarrekening staat, krijgt u een extra bonus. Als uw saldo over een jaar lager staat, betekent geen bonus. Het mooiste resultaat is natuurlijk het binnenhalen van de basisrente plus bonus. Op basis van uw dagelijkse saldo wordt door de INF bank berekend op hoeveel rente u recht hebt. Aan het einde van het jaar wordt dit alles bij elkaar geteld en uitgekeerd. U bouwt dus elke dag een beetje rente op op basis van uw dagelijkse tegoed. De spaarrente per 1 januari 2019 is als volgt samengesteld:
Basisrente en extra bonusrente op de bonusrenterekening van de ING Bank in 2018:
Uw spaarsaldo | Basisrente | Bonusrente | Totale rente |
Tot 5.000 | 0,03% | 0,02% | 0,05% |
Van 5.000 tot 25.000 over het gehele saldo | 0,03% | 0,02% | 0,05% |
Van 25.000 t/m 1.000.000 over het gehele saldo | 0,03% | 0,02% | 0,05% |
De bonusrente krijgt u als u er voor zorgt dat het spaarsaldo een jaar later minimaal gelijk is gebleven. Er is geen minimum saldo vereist. Dus stel u hebt het hele jaar 6.000 euro op de rekening staan, dan krijgt u daarover 0,05% rente. Had u aan het begin 5000 euro en de rest van het jaar 4.000 euro op de rekening, dan krijgt u nog maar 0,03% rente. Het is dus belangrijk om ook op de peildatum, 1 jaar later na opening van de spaarrekening, minimaal een gelijk saldo te hebben staan. De ING bank vergelijk dus uw spaarsaldo in jaar t (startsaldo op peildatum) met uw spaarsaldo in t+1. Het maakt daarbij niet uit of u gedurende het jaar veranderingen in uw spaarsaldo hebt aangebracht. Geld eraf halen mag, maar om de bonus te krijgen moet er uiterlijk een jaar later wel weer een aanvulling plaats vinden.
Variabele spaarrente
De spaarrente op de bonusrenterekening is een variabele spaarrente. Ook de bonusrente kan gedurende een jaar worden bijgesteld. In de praktijk is de bonusrente hoger als de algemene rente in ons land ook hoger is. In 2018 was de spaarrente historisch laag, de kans is groot dat de spaarrente in 2019 iets zal stijgen en dan zal ook de rente op de bonusspaarrekening omhoog gaan. Het is immers een variabele rente.
U krijgt extra rentepunten in 2019
Naast de rente ontvangt u op de Internet Bonusrenterekening voor elke euro spaarrente gratis ook nog eens 100 Rentepunten voor de ING winkel (voorheen Rentepuntenwinkel). Met deze rentepunten kunt u voordelig aankopen doen in de ING Voordeelwinkel. U betaalt in de regel de helft van de adviesprijs van de producten in euros en de andere helft met gratis Rentepunten. U krijgt in dat geval dus korting op de aankoopprijs.
Slot
De bonusrente rekening van de ING bank geeft een mooie rente als u zowel de bonusrente als de basisrente krijgt. Er zijn aan de spaarrekening geen extra kosten verbonden en het beheer van de rekening (storten, opnemen, printen) kunt u zelf online doen.
Lees verder
Reacties
A. A. Lambinon, 01-08-2015
Ik heb van mijn profijtrekening een bedrag overgemaakt naar de bonusrekening. Nu wil ik weten wat de pijldatum is geworden en heeft het zin als deze
niet aangepast zal worden om dan deze actie te doen?
Inmiddels dank voor Uw medewerking.
Reactie infoteur, 02-08-2015
Beste A. A. Lambinon,
Bij de bonusrenterekening start een spaarjaar zodra de rekening wordt geopend en de eerste storting wordt gedaan. Met een klein bedrag beginnen en dan bijstorten heeft zeker zin. Dan komt u straks namelijk in aanmerking voor de bonus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Remy Reijven, 31-05-2008
Heey,
Als ik het dus goed begrijp kun je beginnen met een startkapitaal van 500E en de dag erop meteen aanvullen tot bijvoorbeeld 10.000E. Vervolgens een jaartje wachten en een dag voor de peildatum het bedrag naar 550E terugbrengen. Krijg je dan de de hoge rente van 3,4% over die 10.000E, ofwel nagenoeg 340E rente?
Op zich een handige truc om veel rente te ontvangen. Maar de voorwaarden van de Postbank blijven er een beetje vaag over. Zo staat er:
"De basisrente wordt berekend over het per dag vastgestelde saldo over het afgelopen spaarjaar. Voor de bonusrente wordt naar het gemiddeld gewogen saldo op de peildatum gekeken."
Hoe moet ik deze laatste zin nu interpreteren? Het lijkt nu net of ze het gemiddelde van 500 en 550 euro pakken, dus 525 euro, en daarover 3,4% rente geven, en over al het andere de lage rente geven.
Kan iemand mij even uitsluitsel geven? Misschien iemand die het al een keer geprobeerd heeft?
Dank u vriendelijk.
Remy Reijven
Reactie infoteur, 31-05-2008
Beste Remy,
1. Uit eigen ervaring weet ik dat de eis op de Bonusrenterekening van de Postbank, om de totale rente te krijgen, incl. bonusrente, luidt dat op de peildatum het bedrag met 10% is gegroeid. Als je dus vanaf dag 2 bijvoorbeeld 10.000 euro op de rekening hebt staan, en dat op de voorlaatste dag reduceert tot 550 euro (eerste storting plus 10%), krijg je over de 10.000 euro de rente incl. bonusrente. Nu 3,4%.
2. Als je het hele jaar 10.000 euro op de rekening laat staan, wordt voor het volgende jaar het peilbedrag gelijk aan 10000 + rente + 10% over (10000+ rente). Dit is hoger dan 550, en voldoet aan de eisen uit jaar 1, het is alleen veel hoger.
3. Als bovendien het saldo door het jaar varieert, wordt natuurlijk naar het dagsaldo gekeken. Niet voor de hoogte van de rente, maar wel om het uit te keren rentebedrag te berekenen.
Zeemeeuw